9,751    9    0  

Beregne nedbøyning i stålbjelke

 65     Sola     0
Har en terrasse under oppføring. Dette terrassegulvet vil også fungere som tak over isolert kjeller.

Tenkte legge hea/heb/ipe bjelke med ikke høyere byggehøyde enn 180mm. Disse skal ligge cc 120 med 20cm isopor imellom som en del av bæringen mellom bjelkene og 3cm avretting oppå dette.

Spennvidde er 510cm netto. Belastning inkludert egenvekt på gulvet er beregnet til 5500newton/løpemeter.

Kan noen en kalkulator som kan beregne nedbøyningen med disse verdiene?

Hva er maks anbefalt nedbøyning om man skal legge fliser?

På forhånd stor takk.
Mvh Lars



   #1
 1,806     Trondheim     0
Ta dette med f.eks smith stål. De sitter på beregningsprogrammer som kan gi deg den infoen du etterspør.
  (trådstarter)
   #2
 65     Sola     0
Okay, takk, det er der jeg har tenkt å handle også..  Wink
   #3
 2,345     Trondheim     0
Smith svarer deg, men har jeg klart å holdt rede på kommaplassene på kalkiss så skal HEB180 komme på omlag 6mm maks nedbøyning, HEA180 ca 1 cm og IPE180 er så "slank" at den vil ikke være egnet (nær 2 cm nedbøyning og det drar med seg vippeproblematikk.)

Men hør med Smith, for mine raske feriekalkulasjoner er bare akkurat det, feriekalkulasjon Wink
Signatur
   #4
 38,292     Lillestrøm kommune     0
120cm fritt spenn av isopor som bærer fritt med dimensjonerende snølast o.l. oppå dette.

Av ren nysgjerrighet hvordan dimensjonerte en denne delene av konstruksjonen ?  (Jeg vet at f.eks. Vartdal leverer mer trykkfast isopor i store dimensjoner, men allikevel ...)

Hadde du hatt tre-gulv så kunne du kanskje overført noe av snølast via opplegget for dette.

Spør kun for evt. å lære ...
  (trådstarter)
   #5
 65     Sola     0
Takk for svar og spm. 6mm virker fornuftig.

Ifm isopor og bæring har jeg tenkt å kjøpe 240 x 120 x 20 blokker. Disse skal det skjæres langsgående spor i og tres inn i lengderetningen slik at de hviler på bjelken i nedkant. Netto isoporstrekk blir ca 90cm.

Så skal jeg fylle det lille tomrommet som blir mellom isopor og heb med byggskum.

Dette er noe jeg har funnet på selv i ren fantasi og kreativitet. Prøvde en standard 120 x 60 plate med 20 tykkelse å stå på den med mine 80kg. På langs med 5cm overlapp og 50cm spenn duppet ikke isoporplaten en millimeter. Med 110cm spenn på langs duppet den ca 5mm.

Skal først legge dette med vbvarmerør og så flytestøpe. Finner jeg ut at isoporspennet blir for langt sveiser jeg bare inn noen T jern på tvers mellom HEBene på undersiden med cc60. Har du trua?

Intensjonen var å skape et tak/gulv med byggehøyde Max 25cm og isolering.

   #6
 38,292     Lillestrøm kommune     0
Jeg skjønner testen din med 20cm ispopor og 1 mann oppå.  Problemet er at du skal vel dokumentere at dette bærer snølast 3.5kN/m2 eller noe slikt (kan ha lokale grenseverdier). Evt så skal du invitere 20 venner på besøk som står tett i tett og hopper på flisene dine ...

Igjen, jeg spør ikke for å bare å være vanskelig...

Jeg holder på med et hytteprosjekt og lurer på å bruke Foamglas og tynnbjelker i stål.  Når de bygger store moduler så legger de inn en metallplate (aluminium tror jeg) som jeg antar blir lastfordelende i deres tilfelle.  Pga lokasjon så får jeg aldri slike moduler på plass, men på ditt garasjetak kunne du sikker benyttet dette, men du er kanskje kommet for langt i prosessen. Er du interessert så er nettadressen: www.koljern.se disse er nettopp kjøpt opp av faomglas som er leverandøren av isolasjonen de bruker.


  (trådstarter)
   #7
 65     Sola     0
Flott med verdifulle meninger! Så lenge hovedbjelkene er såpass overdimensjonert tror jeg ikke det vil bli noe spm om at jeg må dokumentere påtvers stivheten. Man kan jo flytestøpe et badegulv på sviktende tregulv hvis man går opp til 3cm med avretting. Med T bjeller cc60 under kan jeg ihvertfall demonstrere, selv om det ikke går å dokumentere at det blir pinne stivt.

Jeg har gått ut i fra 400kg/m2 i lastfaktor. Gulvet blir svært lett. 60kg pluss heb/m2 er beregningen min. De feite damene får holde seg i ro  ;)

Takk for link, men tror jeg ender opp med det tette taket mitt. Ingen materialer som kan råtne og slipper lufting og sånn som man må med trebjelkelag. Blir uverdi 0,16 omtrent med den høyverdige isoporen jeg bruker. Bra nok og billig.

   #8
 379     Lillesand     0
Stiller meg litt på skepsis siden her jeg og, men er nå ikke fagmann, sånn sett.. 

Men:  Vil i vært fall anmode deg om å vurdere å se på svalehale plater oppå bjelkene, bjelkene må da ligge cc90 med Lewis' sine plater, men det skal nå da holde..

En støper da oppå svalehaleplatene, som blir fungerende som forskaling og armering i ett.  men,  det blir da 4-5cm oppbygning over bjelkene, istedenfor 3 du nevnte her ett sted.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 65     Sola     0
Det så jo ut som et genialt system. Så utubefilmen, og det så ut som det var vanlig betong dem brukte. Hørtes veldig tynt ut med så lite betong, men det er vel utprøvd metode. Genialt egentlig. Takk for tipset. Det var til stor inspirasjon.

Er ikke så veldig engstelig når isoporen har 50cm spenn. Pinne stivt, som sagt, men det er jo litt utenfor "boksen". Flytesparkelen vil trykkutjevne det mikrolille isopornedbøyningen så det ikke blir punktbelastning. Setter stor pris på ALLE meninger  Smile