499    10    1  

Byggestandard nedgravd innredet kjeller i 1998?

 372     Sunnmøre     0
Hei,

Vi har et hus på nord-vestlandet bygd i 1998. Kjelleren er halveis nedgravd (skrå tomt), leca-murer. I følge grunnmurstegning er murene isolert på innsiden, ingen isolasjon på utsiden.

Det er vel ikke akkurat slik det blir gjort idag...

Jeg har ikke åpnet konstruksjonen for å se oppbygning, har heller ikke registrert noen form for fukt eller uregelmessigheter.

Hvordan var standarden i 1998? Hvor kritisk er det? Hvilke materialer kan jeg regne med er brukt? Er det/bør det være noen form for dampsperre innenpå isolasjonen?

Vedlagt ligger et bilde av grunnmurstegning

På forhånd takk for svar.
Byggestandard nedgravd innredet kjeller i 1998? - grunnmurstegning ano.jpg - eehgil

   #1
 6,426     tromsø     0
Det beste er styrofoam rett på den gamle muren. Plugget med plast plugger. Da er det ingenting som kan råtne. Og la vegg komme innenfor styrofoam. Det kan være skader, selv om det ikke "lukter". Bak plast. Avhenger litt av hvordan huset ligger i terrenget.
   #2
 5,337     Tromsø     0
Jeg bodde noen år i en sokkelleilighet fra 1991 der det var fem cm Glava og sponplater på innsiden av Leca, jeg tror ikke det var dampsperre (så ingen da de byttet ytterdør), kun murpuss på utsiden. Vegg- og vindusventiler, avtekksvifter som man selv skrudde av og på på kjøkken og bad. Helt OK inneklima med akseptabel luftfuktighet, god klestørk på stua.

Med andre ord, konstruksjonen du har behøver ikke være for gal, dersom det ikke er overdrevent tykt isolasjonslag og veggen kan puste litt. Vegger som ligger for der meste under bakken skal ikke ha plast, mens vegger over bakkenivå kan ha det, men jeg ville vurdert å droppe det for at de også skal kunne puste innover.

NB: Jeg er ikke fagmann på området. Andre kan gi bedre begrunnede råd.
Signatur
   #3
 782     1
Leca har omtrent isolasjonsverdi lik 1/3 av glava / rockwool, dvs 25 cm leca blir omlag som 8 cm vanlig isolasjon. Selv med noen cm med isolasjon på innsiden er det ganske sannsynlig at kondenseringspunktet blir liggende i lecamuren. Da er faren for fuktskader betydelig redusert sammenliknet med en støpt murvegg som knapt har isolasjonsverdi (og der kondenseringspunktet havner i innvendig isolasjon).

Hvis det heller ikke er kapillært fuktopptrekk i puss eller gjennom gulv, er du nok ganske trygg.
   #4
 38,258     Lillestrøm kommune     0
Over tid kan dårlig arbeid ute medføre mer fukt i vegg, men jeg har noen vegger inngangsparti/hall og garasjesluse som er isolert som hos TS, men bare 4-5m bakover er det åpen leca vegg som tydeligvis er blitt våtere. Så langt har jeg ikke gravd opp og funnet ut hva som er galt men en risiko er det alltid med slike vegger. Her er huset fra ‘87, ca 5år siden det ble ble våtere
  (trådstarter)
   #5
 372     Sunnmøre     0
Tusen takk for svar. Så jeg kan kanskje da forsiktig konkludere med at jeg ikke har en konstruksjon med stor risiko for fuktskader, samt at det også er akseptabelt godt isolert..?
   #6
 5,337     Tromsø     0
Ja, i utgangspunktet vil jeg si at dersom du ikke opplever noe galt med det som er nå, ikke ser eller måler eller lukter fukt eller mugg, så ikke gjør noe med.
Samtidig er det ikke alltid lett å oppdage slike ting uten å gjøre destruktive inngrep, før det blir riktig ille.

Hvordan er luftfuktigheten i underetasjen? Trenges det mye strøm for å holde det varmt? Hva slags ventilasjon er det, veggventiler eller mekanisk, reint avtrekk eller balansert?
Signatur
   #7
 38,258     Lillestrøm kommune     0
Her har jeg målt at det er litt kuldebroer mot yttervegg i kjeller, av den grunn holder jeg gulvvarmen litt høyere enn egentlig nødvendig for å redusere muliheten for kondens nederst i den påforete veggen.

  (trådstarter)
   #8
 372     Sunnmøre     0
Hele underettasjen har vært utleid frem til nå, så har ikke så god oversikt. Skal prøve å få satt ned fuktmåler når vi tar over.
Leieboer har kun brukt panelovner til oppvarming, så har et inntrykk av at det ikke kreves så mye for å holde varmen.
   #9
 349     Vestlandet     0
Framgangsmåten er ganske typisk for byggeår.
Som HSt nevner, vil arbeid ute ofte være avgjørende, og problemer jeg selv har sett er: Grunnmuren kan ha blitt tilbakefylt av gravemaskin med stor sprengstein som kan lage hull i grunnmursplast, takvann kan ha blitt ført inn mot mur, eller hage/uteområde kan ha blitt opparbeidet med fall mot grunnmur.
   #10
 38,258     Lillestrøm kommune     0
Vi fant mange feil på et annet hus, bl.a grunnmursplast ikke ført langt nok ned. Puss gikk i oppløsning over tid og fuktig vegg som resultat