277    5    3  

CC på bjelkelag fra 40-tallet - andre mål?

 317     0
Skal henge opp lydbøyler i morgen, og gikk en runde med stendersøkeren i taket for å sjekke bjelkelaget - og det ser ut til å ligge på CC 45-50 ca. Stendersøkeren har litt vanskelige arbeidsforhold, fordi det ligger panel i taket, samt hengetak utenpå der igjen samt leire i etageskillet. Jeg antar det er leiren som gjør at det er mye rare utslag, og pga lerretet så ser jeg ikke hvor panelet har spikerslag - og jeg ønsker ikke å ta ned lerretet, fordi det hindrer mye støv fra leiren i å komme ned i sprekkene.

Så spørsmålet er, var det en annen standard da, siden de ikke ser ut til å ligge på CC60? Dette er en firemannsbolig i fra 1944, bygget under krigen MAO. Har borret der jeg har fått utslag, og det ser ut til å stemme med stendersøkeren, selv om den trøbler mange plasser. 
Signatur

   #1
 15,378     1
Det trenger ikke være noen fast CC noe sted. Hadde vannlekarsje i bygg fra 1956 og der ble vegger åpnet inne for tørking. Mitt ønske om å få etterisolert inne samtidig ble først avslått av takstmann som for mye ekstra jobb. Men etter mitt spørsmål om hvilken stedner avstand det var på dette huset så han jo at de ville spare masse jobb med å få lov å sette opp Nye innenfor med CC-60 siden igen av de hadde dette i utgangspunktet. (Her var det en kraftig på hver siden og en pinne under vindu i tillegg, bygget hadde ekstremt mange vinduer slik at det var slik nesten rundt hele.
  (trådstarter)
   #2
 317     0
Tok en del prøveboringer 😅 CC50 var visst vanlig da, men ikke 100% nøyaktig, så banke med hammeren metoden virket faktisk best..
Signatur
   #3
 431     1
Jeg fant en bjelkelagstabell fra 1930 tallet, og ut fra utformingen av tabellen (hva som er på rader og kolonner) ser det ut til at man tok utgangspunkt i bjelkedimmensjon man hadde og forventet last og slo opp hvilken cc avstand som trengtes for å få nok styrke. Dette gir jo mening med tanke på at det kanskje ikke alltid var like lett å oppdrive alle forskjellige dimensjoner på den tiden. Ulempen vår at det ble mye forskjellig cc, men det gjorde ikke så mye på tiden før ferdige plater ble vanlig
   #4
 767     0
Har tilsvarende her, men klarer ikke å se noen som helst fornuft i avstanden, da det varierer mellom 45-55. er ingenting som tilsier ett det trengs ekstra styrke der det er minst cc heller. eneste plassen er rundt pipe, der det går en på hver side, så der kan man se en viss logik.. jeg har murvegg midt i kjeller, sånn at de overlapper hverandre, og tilvarende cc fortsetter inn i neste del. alle er ca 70x200, så relativt masive greier på så kort spenn.
   #5
 431     1
Jeg har gamle 3"x7" ca (80mmx170mm). Disse skal ligge med cc52 når det er 3.5m spenn ut fra byggeforskriftene fra 1928, og hos meg ligger de omtrent med cc50-52. Tror det avhenger litt av hvor det har vært praktisk å feste de inn. Er veldig lite annet av vegger og reisverk som ser ut til å være gjort i henhold til noen standard, så kan nok ha endt opp men noen mindre tilpassninger når bjeklene skulle festes.