850    4    0  

Diffusjonsåpent undertak i gammelt hus

 65     0
Hei,

Vi fikk nytt diffusjonsåpent undertak i sommer (byttet ut gamle sutakplater). 
Har forstått at det da ikke er nødvendig med luftespalt og at en kan/skal isolere helt inntil undertaket/duken.
Skråtaket skal være isolert helt ned (ingen knevegger), så at det bare er kaldtloft under øverste delen av taket.

Vi har isolert med Glava, men er ikke ferdig med dampsperren (oppussingen går dessverre litt sakte).

Nå har vi lagt merke til at bordene (som er i kontakt med isoleringen på innsiden og med duken på utsiden) er fuktige. Med tanke på at dampsperren mangler fortsatt er det ikke overraskende, men jeg lurer litt på om det kanskje hadde vært bedre å lage luftespalt likevel. Tanken er at dampsperren sannsynligvis ikke kommer til å bli helt perfekt. Det er et gammelt hus Wink
Leste imidlertid i en annen tråd at det ikke skal lages luftespalt i forbindelse med diffusjonsåpent undertak.


Kaldtloftet er veldig godt luftet og det er ingen fuktighet bak isoleringen på taket (mot kaldtloft) eller mot ytterveggene. Det er bare de gamle bordene på skråtaket som er fuktige.

Som sagt, det er helt klart at dampsperren mangler (og at det ikke er bra med tanke på årstiden). Det jeg lurer på er:
Er det mulig/lurt med luftespalt når en har diffusjonsåpent undertak (pluss disse gamle bordene som er synlig på bildet)?

På forhånd mange takk for svar!

Diffusjonsåpent undertak i gammelt hus - tak.jpg - Anna83

   #1
 6,929     Akershus     0
Du gjør ikke noe galt dersom du etablerer luftespalte, dersom det svarte på spørsmålet ditt!

.Thag
   #2
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Men om luftspalten ikke ventileres oppe så vil den heller ikke ha så veldig stor effekt
  (trådstarter)
   #3
 65     0
Og her er jeg litt usikker på hvordan taket er utført på utsiden. Jeg går ut ifra at det ble gjort på en måte som er best for "lufting over tak" og at det er da kanskje ikke tilrettelagt for at en luftespalt går helt gjennom fra "takrenne" til kaldtloft.
Fordelen med luftespalten hadde da kanskje vært at isoleringen ikke blir presset så hardt mot undertaket, men vi har nå bestemt oss for å prøve uten luftespalt i skråtaket.
Har fjernet glavaen der det var fuktig og undertaket tørket veldig fort ut igjen.
Der vi har isolert på nytt har vi montert dampsperre med en gang.
Nå passer vi på å både lufte og varme opp etasjen litt bedre så lenge oppussingen pågår og skal sjekke mot slutten av vinteren om det har dannet seg kondens på nytt.
   #4
 103     0
Hei!
Jeg har holdt på med noe av det samme i mitt gamle hus.
Opprinnelig var det undertak i furu med stein oppå, men på et eller annet tidspunkt har noen plukket vekk steinen og lagt papp, sponplater, shingel, og så kom siste tak; stålplater. Jeg måtte reparere noe av taket på begge sider av en ark da siste tak legger åpenbart var full da han la taket, og det skjønner jeg godt, takvinkelen er 45 grader. I alle tilfeller, på innsiden etablerte jeg 48mm lufting, klasket på asfaltplate, 10cm trefiber isolasjon, ullpapp og takplater. Lufting en går hele veien opp skråtaket til et godt ventilert mørkeloft, men er ikke ventilert i raft. Det har såvidt jeg kan bedømme fungert veldig fint, selv om det ikke blir full gjennomstrømning, så er ikke 100 år gamle hus i nærheten av å minne om en hermetikkboks, for å si det slik. I tillegg er det også bra med lufting på oversiden av taket.

Jeg valgte helt bevisst bort plast og Glava.