844    7    0  

Dimensjoner på lydbøyler

 43     0
Er det noen som kjenner til hvor jeg kan finne nøyaktige dimensjoner på lydbøyle type D? Altså målene, i alle retninger Jeg får ikke reist i noen butikk og sjekket nå i dag, og skulle hatt noen detaljerte tegninger for å planlegge noe.

   #1
 1,333     Bergen     0
Der ligger datablad og monteringsanvisninger ute hos både Glava og Rockwool, men kan ikke se at de har mål slik du ønsker. Men ut i fra bilder/tegninger skal du kunne synse ganske nærmt hva disse måler. Bredde er jo i det minste kjent.
Signatur
   #2
 1,699     Trondheim     0
Hvilken produsent er det du skal ha fra?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 43     0
Jeg har lett en del rundt selv uten å finne mål. Jeg er fersk på dette med lydbøyler, for meg seg de fleste type D-bøylene jeg finner på nett rimelig like ut, og jeg antok at siden de også skal huse 48mm lekt så var de så likt dimensjonerte som det så ut som.

Jeg fant denne på finn, men i den retningen som viser 3 cm, skule jeg gjerne visst totalen og mål fra "lektholder" til ytterkant.

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=47592395

Saken er at jeg forsøker å finne ut om de kan brukes til å holde stenderverk og et enkelt platelag (skrufast gipsplate, sannsynligvis). Det er bare litt research jeg gjør, jeg må også finne ut om de har styrke nok til å holde veggen, men han som anbefalte meg løsningen mente at det var de garantert, men jeg kommer nok til å få det sjekket ut. Kanskje noen her har formeninger om det?

   #4
 1,333     Bergen     0
Disse lydbøylene holder en vekt på 20-30 kg/m2 i tak og bør da absolutt kunne holde en ''normal'' vegg. Men tenker du lyd der også så er det jo bedre uten - ved å spenne stenderverket fra gulv til tak. - Eller vil du bruke lekter som stenderverk?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 43     0
Jeg tenker at dor å gjennomført det, så må jeg bruke 48-lekter som står vertikalt på lektefestet, som stender, og at bjelkåefestet i bøylen må festes i svillene, så da trenger jeg å vite hvor langt bak de kommer. Jeg har ikke regnet veldig på dette, men jeg tenker da 73 sviller. Neste bredde er vel 98 eller noe slikt, så da spiser jeg meg farlig nært en vinduskarm (hadde håper på å flytte veggen litt fra eksisterende, så jeg har incentiv for å holde veggen smal. Det måt brukes bøyler både oppe og nede hvis de skal ha noen effekt. Forslaget kom under en prat om forskjøvet stenderverk, der jeg spurte om ikke bunn- og toppsvillen ville forplante lyd hvis platene uansett var festet i dem.
Hans ide var da å bruke lekter som stendere på hver side, blir vel 48x48 som er relevant da. Forslaget reiser noen spørsmål, som jeg ikke rakk å få svar på (familieselskap, mange gjester).

Kan man feste platene i bare lektene (som tjener som stendere her)? Blir det kraftig/stivt nok? Hvis man tenker 36x73, så bygger "lydkonstruksjonen" 86mm både oppe og nede. Platene må jo ha klaring til bunn og toppsville for å unngå vibrasjonsoverføringen som hele opplegget tar sikte på å få til. Eventuelt kunne man kledd denne klaringen med gummi for å hindre at støt knekker platen.

Et overordnet spørsmål er selvsagt om det er vits i å gå så kraftig til verks, men det er et mer praktisk spørsmål, det er litt interessant å tenke løsningen ferdig for å vite om det går.
   #6
 1,333     Bergen     0
En vegg i 48x48 mm er ikke noe problem. Men hvis det er en god lydvegg du skal ha så bør du bruke forskjøvet stenderverk og helst 2 lag gips på hver side. Spikerslag mot gulv/vegg/tak bør ha gummi- eller filtlist og første gipslag må silikoneres rundt. Siste gipslag kan ev ha akryl mot overganger om det skal være listefritt.

Hvis det er kun utforing på eksisterende vegg så gips ev denne først, silikoner og bygg så ny vegg i 48x48 mm. Total tykkelse blir da ca 98 mm inkl 3 gipslag og 12-13 mm mellomrom.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 43     0
Ja, her er det altså snakk om forskjøvet stenderverk, men at stenderne festes på lydbøylene i tillegg, for å unngå at lyden transporters gjennom topp- og bunnsvill. Slik jeg ser det for meg, må stenderne (48x48) plasseres så de går litt lenger ut i rommet enn svillene, slik at de ikke har kontakt med svillene. Ellers faller jo vitsen med lydbøylene bort.

Ja, tanken er at bunn- og toppsville skal ha gummilist mot betongen (eller annet egnet materiale), og også å bruke gummiforing på festeboltene, slik som her:

https://www.dinside.no/bolig/lydisolering-trinn-for-trinn---vegger/61239861

Det gjenstår også litt tenking på hvordan jeg løse det med enden på veggen, men det er en oppgave til i morra....

Total, perfekt lydisolering har jeg ingen forhåpninger om å oppnå, men så mye jeg kan, uten å bygge to separate stenderverk