8,197
24
1
EPS diffusjonsåpen?
10,486
Akershus
0
Kanskje dumt spørsmål, men..
Spør fordi jeg tenker å bruke pordrän (www.pordran.se) utenpå kjellerveggen. Tanken har vært 7 cm over, og 7cm + 10cm under bakkenivå. Greiene er ikke kjempedyrt, men langt fra gratis, så hvis vanlig EPS er diffusjonsåpen, er det da noe i veien for å legge 10cm EPS direkte på kjellermuren og så 7 cm Pordrän utenpå der i stedet for 10+7cm pordrän?
Spør fordi jeg tenker å bruke pordrän (www.pordran.se) utenpå kjellerveggen. Tanken har vært 7 cm over, og 7cm + 10cm under bakkenivå. Greiene er ikke kjempedyrt, men langt fra gratis, så hvis vanlig EPS er diffusjonsåpen, er det da noe i veien for å legge 10cm EPS direkte på kjellermuren og så 7 cm Pordrän utenpå der i stedet for 10+7cm pordrän?
Signatur
EPS kan trekke til seg vann, men denne ulempen er sterkt overdrevet av mange.
Det er flere grunner til at de fleste produkter som anbefales som utvendig isolasjon på grunnmur er laget av XPS. Trykkfasthet er en, lukket cellestruktur som ikke trekker til seg vann er en annen. Velg hva du vil - jeg ville gått for XPS hele veien!
Jeg har vel nevnt det før, men jeg fant nedgravd Isopor (EPS) utenfor muren i garasjen jeg rev. Og den var så lett som EPS "skal være". Men der var dreneringen på det punktet grei nok.
Men blir den utsatt for vanntrykk så tar den til seg vann. Altså er cluet å sørge for at det er et kapillærbrytende lag utenfor EPS. Dvs løsklinker/pukk e.l. Forskjellen er: Sprut vann på den og den tar lite til seg. Dytt den ned i en bøtte og hold den der lenge og den tar til seg opptil 30% vann.
På den annen side: hvorfor diffusjonsåpen?
Såvidt jeg har forstått så har luftlommer under jorden vanligvis 100% luftfuktighet. Så fukt kan ikke vandre fra muren mot jord. Den er jo mettet. Men du ønsker å begrense vanntrykk mot muren. Altså kapillærbrytende drenerende lag. Og knotteplast for å holde fukten fra veggen. Jeg har lagt EPS innenfor knotteplasten ut fra tanken at da er EPS laget beskyttet mot jordfuktigheten. Dessuten har forskalingen vært meget slett om det ikke er masse luftlommer mellom mur og EPS. Det er det iallfall hos meg. Om jeg tar hageslangen og lar vann renne mot skjøten EPS/mur så forsvinner vannet raskt ned i mellomrommet (og ut i bunnen).
Men under plata er det XPS. Der kan det jo lett oppstå vanntrykk. Og dessuten tilsier belastningen fra bygget bruk av XPS 300-400 eler mer.
Du har helt rett i at jeg ikke skal grave ned en løsning som ikke fungerer. Det er derfor jeg spør om råd og tips her.
Greia er at Pordrän vil ligge ytterst og sørge for at det ikke blir vått på baksiden. Derfor tenkte jeg det kanskje er like greit med EPS på innsiden. Pordrän vil koste litt under det dobbelte. Det er ikke snakk om mer enn ca. 3000 spart, men 3000 er penger det også hvis det kan spares inn uten at det gir noen ulemper. Hvis det ikke fungerer, så legger jeg gladelig i de 3000 ekstra. XPS er helt utelukket, da det koster over 50% mer enn Pordrän.
Jeg spurte pordrän-folka om det, men de later stort sett som om de overser spørsmålet. Det eneste de har svart er noe vagt om at hvis man legger noe tett inntil muren, så vil fuktighet kunne lukkes inne i muren. Det bør det ikke være noen fare for hvis EPSn er diffusjonsåpen.
med Pordrän-greiene skal det være unødvendig med knotteplast og drenerende masser inntil veggen såvidt jeg har forstått det. Skal lese litt mer i dokumentasjonen, men hvis det stemmer, så sparer det meg for masse arbeid og også utgifter med å skaffe og bli kvitt masse.
Monteringsanvisning for Pordrän :
http://www.pordran.se/wp-content/uploads/Monteringanv2009farg.pdf
Spørsmålet om diffusjonsåpen var for å finne ut om EPS vil lede evt. fuktighet fra muren ut til Pordrän, som så tar seg av å bli kvitt det, eller om EPS vil stenge fukten inne i muren. Det siste vil jeg jo absolutt ikke.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg mener nå du setter problemet på hodet.
Pordrän og andre grunnmurplater (Jacon og Sundolitt har også) er vel ment å sørge for at fukt fra grunnen ikke får ligge og presse mot grunnmuren men ledes ned i dreneringen. Jackon og Sundolitt har riller mens Pordrän er bygd opp av kuler og har dreneringen "innebygget". Poenget er at de alle har dreneringsveier som lar vannet følge tyngdekraften ned i dreneringsgrøfta. Derfor synes jeg det virker logisk med dreneringsplaten ytterst. For da beskytter den det som er innenfor (mur+EPS) mot vanntrykket. Skulle EPS'en være tett så desto bedre.
Men fuktvandringen vil være fra grunnen mot rommet innenfor muren. Ikke motsatt. Dette til forskjell fra vegg over grunnen der fuktvandringen vanligvis vil være innenfra og ut. Dog ikke alltid. Årsak er at grunnen er fuktmettet. Det er ikke luften utenfor veggen din.