Det Sopp viser bilde av likner på de jeg har på kontoret. Det ser ut til å være veldig hardstampet Glava eller Rockwool med maling på. De tåler nesten ikke håndtering, men har bra lyddempingsegenskaper. Prøv å ta ned en plate og sjekk baksiden.
De av glava eller rockwool er en annen type, er vel stort sett det som blir brukt nå for tiden. Den sopp hadde bilde av var mye vanligere før
Forbanna drittplater uansett. Nytter ikke bli sinna for da knekker de hvertfall med et h***** dryss rett i trynet Da er det bedre å klø av glavaplatene.
Hva med slike himlingsplater? Jeg vil nå si det er gips i de, men enkelte sier det er asbest. Det håper jeg inderlig ikke siden de ligger i svært mange offentlige bygg og drysser hver gang man hoster.
det er ikke asbest i disse, har revet masse himlinger med disse platene i, og ingen har inneholdt asbest.
men sånn på siden. det stedet det er brukt den farligste typen asbest det er i gammle skolehimlinger, den minst farlige asbesten er den som brukes som fasadeplater.
Har jobbet mye med asbest. Det er brukt i en mengde sammenhenger. I min bransje, legemiddelproduksjon, brukte vi asbest til langt ut på åttitallet. Løsasbest ble slemmet ut i væsker som filtrermiddel. Ved kjøring gjennom finmasket netting bygde asbesten opp filteret. Var også alminnelig som armering/forsterkning i filtrerpapir. Har fortsatt noen asbesthansker jeg bruker ved varme arbeider. Kona bruker flere ganger ukentlige sine asbesthansker når brødformene skal ut av ovnen. På fyrkjelene mine er det pakningsfletter med asbest. Har et lite fyrrom som er platet inn med asbestforsterkete eternittplater. På låvetaket ligger etternittplater, også disse armert med asbest. Kommunale betongvannrør i Oslo er armert med asbest. Joda vi har det "over alt". Står vel fortsatt i en del rep. håndbøker for biler at man ikke skal rense bremstrommelen med trykkluft pga asbest i gamle bremsebånd. Asbest var brukt fordi det ikke brenner og er et meget bra mineral som armering i betongblandinger. Men dog, svært så skadelig. Hoper seg opp i lungene når støvet pustes inn. Har bygget en del med tresonitt som var ganske alminnelig isolasjon på femtitallet. Har aldri hørt at platene inneholdt asbest og kan heller ikke skjønne hvorfor de skulle. Hvis jeg sammenligner med eternitt så er det jo her tilsatt som armering. Men tresonittplatene holdes vel sammen av treulla hvorfor det ikke skulle være nødvendig med ytterligere armering.
Har revet litt idag, og platene heter "Hilden platen"... noen som kjenner igjen navnet. Men så er det også smurt på noe hvitt middel mellom platene og mellom plata og stender. bilde kommer .
Virker som det går igjen rundtetter at det ikke er asbest i platene (unødvendig av nabo å komme med slike påstander ) , men noen som vet hva det hvite stoffet som er smurt på kan være ?? Er jo klart at det er noe form for tetting mellom platene og stenderne, men hva kan det bestå av ?
............ Joda vi har det "over alt". Asbest var brukt fordi det ikke brenner og er et meget bra mineral som armering i betongblandinger. Men dog, svært så skadelig. Hoper seg opp i lungene når støvet pustes inn.
Et fint og edrulig innlegg m asbest, synes jeg. Asbest er jo et flott produkt til mye, som ble puttet inn i mange forskjellige materialer. Nå har vi ofte fokus på løsemidler og gasser som trenger inn i kroppen og gir langtidskader. Asbest har jo ikke noe avgassing. Men grunnen til brannmotstanden og armeringsegenskapene, er det samme som gjør at kroppen får vanskeligheter. Det er et mineral som ikke brytes lett ned. Og fibrene har haker som gjør at kroppen ikke greier å dytte fibrene ut av kroppsvevet. ( Visstnok i motsetning til de fleste fibre, og Glava og Rockwwol, som ikke har disse hakene.) Kroppen prøver da å reparere irritasjonen ved å bygge celler rundt fibrene og "bygge de inn". Så går celleveksten litt amok inneimellom. Men man regner med at det tar 20/ 30 år. ( Men livetgår fort. ) Visstnok. Har jeg lest et sted. Får asbesten ligge i fred, og ikke forvandles til støv, gjør den ingen skade
Asbest Hva er egentlig asbest? Asbestsanering inne og ute. Tillatelser.
* Hva er asbest? * Er det asbest? * Tillatelse for arbeid med asbest * Hvordan fjernes asbestholdig materiale? * Deponering * Opplæring i arbeid med asbest * Fjerning av asbest fra eget hus
Hva er asbest?
Asbest er fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur som bl.a. kan øke risikoen for kreft.
Risikoen oppstår først når løse asbestfibre opptrer i form av støv som kan pustes inn. Normalt vil ikke asbestholdige plater innebære noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenninger. Risikoen er større med halvharde enn med harde plater
Asbest brukt som isolasjonsmateriale rundt rør og kjeler m.m. samt asbest som er påsprøytet, hefter dårligere til underlaget og kan derfor lett avgi støv ved reparasjon og riving. Er det asbest?
Fra ca. 1980 har det vært forbudt å bruke asbest i Norge. I nyere bygg er det derfor lite sannsynlig at det finnes. Opplysninger om asbestbruk kan finnes i bygge- og materialbeskrivelser. Produktnavn som eternitt, asbestolux, pernit m.m., forteller at platene kan inneholde asbest.
Ingen kan uten nærmere analyse si med sikkerhet om det er asbest du står overfor. En rekke forskningsinstitutter og laboratorier gjennomfører fiberanalyser. Tillatelse for arbeid med asbest
Hvordan arbeid med asbest skal foregå, er regulert i en egen forskrift om asbest. Alle virksomheter som skal utføre rivings-, reparasjons- eller vedlikeholdsarbeid av asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet. Det legges særlig vekt på opplæring og vernetiltak.
Søknaden om tillatelse skal inneholde opplysninger om:
* hvordan arbeidet vil bli organisert * hvilke metoder som skal benyttes * vernetiltak som vil bli iverksatt * opplæring av arbeidstakerne * helseundersøkelse av arbeidstakerne * virksomhetens erfaring med slikt arbeid
Instruksen som gjelder for arbeidet skal vedlegges søknaden.
Arbeidstilsynet kan gi opplysninger om hvilke firmaer som har slik tillatelse. Arbeidstilsynet skal varsles
Før arbeidet settes i gang, skal virksomheten undersøke om arbeidstakerne kan bli eksponert for asbeststøv. Det skal sendes melding til Arbeidstilsynet før arbeidet påbegynnes. Det skal benyttes et eget skjema som er utarbeidet av Arbeidstilsynet. Meldingen gir Arbeidstilsynet grunnlag for å vurdere om de planlagte sikkerhetstiltakene er tilstrekkelige. Hvordan fjernes asbestholdig materiale?
Det er nødvendig å sette i verk tiltak når det er risiko for asbeststøv i luften, og det stilles strenge krav til verneutstyr og sikring av arbeidsstedet. Vanligvis vil Arbeidstilsynet kreve at asbestholdig materiale fjernes. I enkelte tilfeller kan innkledning eller reparasjon aksepteres. Det lokale arbeidstilsyn vil vurdere dette i hver enkelt sak.
Ved riving av hus hvor det finnes asbest i større mengder, må asbesten fjernes før bygningen eventuelt rives maskinelt.
Utvendige, harde asbestsementplater (f.eks. eternitt) skal tas hele ned én for én etter at spiker/stifthode er fjernet. Platene legges deretter i plastsekker eller pakkes i plast og oppbevares i en låsbar container. Arbeidsområdet må være avsperret. Det skal brukes godkjent halv- eller helmaske med P2- eller P3-filter og tettsluttende vernedress. Personlig verneutstyr skal være CE-merket. Arbeidsstedet skal rengjøres etter avsluttet jobb. Deponering
Fylkesmannen og kommunens renovasjonsetat kan gi opplysninger om hvor asbestholdig avfall kan deponeres og hvilke krav som gjelder der. Opplæring i arbeid med asbest
Opplysninger om hvem som arrangerer kurs i asbestsanering og annet arbeid med asbestholdig materiale, kan bl.a. innhentes hos det lokale arbeidstilsyn.
Arbeidstilsynet har ingen godkjenningsordning for slike kurs. Det er derfor ingen kursarrangør som med rette kan reklamere med at et kurs er "godkjent av Arbeidstilsynet". Arbeidstilsynet har heller ingen samarbeidsordning med noen kursarrangør. Noen arrangører har imidlertid rådført seg med Arbeidstilsynet og har fått svar på henvendelser. Dette betyr imidlertid ikke at vi garanterer for de kurs som vedkommende arrangør holder.
Dersom arbeidsgiver er kvalifisert til å lære opp arbeidstakerne sine, kan han/hun gjøre det selv. Kravet til kvaliteten på opplæringen er imidlertid den samme for intern opplæring som for dem som driver profesjonelle kurs. Gjennomgått opplæring skal kunne dokumenteres. Fjerning av asbest fra eget hus
Forskriften om asbest retter seg ikke mot privatpersoner, men mot virksomheter som er underlagt arbeidsmiljøloven. Forskriften gjelder derfor ikke for privatpersoner som fjerner asbest fra eget hus, så lenge de ikke ansetter arbeidstakere. På grunn av faremomentene med å utsette seg for asbeststøv, anbefales det imidlertid at også privatpersoner bruker personlig verneutstyr og for øvrig følger forskriftens krav til håndtering av asbest.
Det bør merkes at forskriften også er gjort gjeldende for virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere. Dette innebærer at også selvstendige oppdragstakere må følge forskriftens krav til håndtering av asbest og asbestholdig materiale om de skal fjerne asbest fra private hus.
Signatur
"At a football club, there's a holy trinity - the players, the manager and the supporters. Directors don't come into it. They are only there to sign the cheques". Bill Shankly
"Maybe in life it's impossible to give 100 per cent to your job. Okay, I'll accept 98 per cent" Rafa Benite
De av glava eller rockwool er en annen type, er vel stort sett det som blir brukt nå for tiden. Den sopp hadde bilde av var mye vanligere før
det er ikke asbest i disse, har revet masse himlinger med disse platene i, og ingen har inneholdt asbest.
men sånn på siden. det stedet det er brukt den farligste typen asbest det er i gammle skolehimlinger, den minst farlige asbesten er den som brukes som fasadeplater.
uff skriveleif! mente selvfølgelig, at det er for tidlig til og være asbest, asbesten kom noen år senere
På fyrkjelene mine er det pakningsfletter med asbest. Har et lite fyrrom som er platet inn med asbestforsterkete eternittplater. På låvetaket ligger etternittplater, også disse armert med asbest. Kommunale betongvannrør i Oslo er armert med asbest. Joda vi har det "over alt". Står vel fortsatt i en del rep. håndbøker for biler at man ikke skal rense bremstrommelen med trykkluft pga asbest i gamle bremsebånd.
Asbest var brukt fordi det ikke brenner og er et meget bra mineral som armering i betongblandinger. Men dog, svært så skadelig. Hoper seg opp i lungene når støvet pustes inn.
Har bygget en del med tresonitt som var ganske alminnelig isolasjon på femtitallet.
Har aldri hørt at platene inneholdt asbest og kan heller ikke skjønne hvorfor de skulle.
Hvis jeg sammenligner med eternitt så er det jo her tilsatt som armering. Men tresonittplatene holdes vel sammen av treulla hvorfor det ikke skulle være nødvendig med ytterligere armering.
Et fint og edrulig innlegg m asbest, synes jeg. Asbest er jo et flott produkt til mye, som ble puttet inn i mange forskjellige materialer.
Nå har vi ofte fokus på løsemidler og gasser som trenger inn i kroppen og gir langtidskader.
Asbest har jo ikke noe avgassing.
Men grunnen til brannmotstanden og armeringsegenskapene, er det samme som gjør at kroppen får vanskeligheter.
Det er et mineral som ikke brytes lett ned. Og fibrene har haker som gjør at kroppen ikke greier å dytte fibrene ut av kroppsvevet. ( Visstnok i motsetning til de fleste fibre, og Glava og Rockwwol, som ikke har disse hakene.)
Kroppen prøver da å reparere irritasjonen ved å bygge celler rundt fibrene og "bygge de inn". Så går celleveksten litt amok inneimellom.
Men man regner med at det tar 20/ 30 år. ( Men livetgår fort.
Visstnok. Har jeg lest et sted.
Får asbesten ligge i fred, og ikke forvandles til støv, gjør den ingen skade
Asbest
Hva er egentlig asbest? Asbestsanering inne og ute. Tillatelser.
* Hva er asbest?
* Er det asbest?
* Tillatelse for arbeid med asbest
* Hvordan fjernes asbestholdig materiale?
* Deponering
* Opplæring i arbeid med asbest
* Fjerning av asbest fra eget hus
Hva er asbest?
Asbest er fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur som bl.a. kan øke risikoen for kreft.
Risikoen oppstår først når løse asbestfibre opptrer i form av støv som kan pustes inn. Normalt vil ikke asbestholdige plater innebære noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenninger. Risikoen er større med halvharde enn med harde plater
Asbest brukt som isolasjonsmateriale rundt rør og kjeler m.m. samt asbest som er påsprøytet, hefter dårligere til underlaget og kan derfor lett avgi støv ved reparasjon og riving.
Er det asbest?
Fra ca. 1980 har det vært forbudt å bruke asbest i Norge. I nyere bygg er det derfor lite sannsynlig at det finnes. Opplysninger om asbestbruk kan finnes i bygge- og materialbeskrivelser. Produktnavn som eternitt, asbestolux, pernit m.m., forteller at platene kan inneholde asbest.
Ingen kan uten nærmere analyse si med sikkerhet om det er asbest du står overfor. En rekke forskningsinstitutter og laboratorier gjennomfører fiberanalyser.
Tillatelse for arbeid med asbest
Hvordan arbeid med asbest skal foregå, er regulert i en egen forskrift om asbest. Alle virksomheter som skal utføre rivings-, reparasjons- eller vedlikeholdsarbeid av asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet. Det legges særlig vekt på opplæring og vernetiltak.
Søknaden om tillatelse skal inneholde opplysninger om:
* hvordan arbeidet vil bli organisert
* hvilke metoder som skal benyttes
* vernetiltak som vil bli iverksatt
* opplæring av arbeidstakerne
* helseundersøkelse av arbeidstakerne
* virksomhetens erfaring med slikt arbeid
Instruksen som gjelder for arbeidet skal vedlegges søknaden.
Arbeidstilsynet kan gi opplysninger om hvilke firmaer som har slik tillatelse.
Arbeidstilsynet skal varsles
Før arbeidet settes i gang, skal virksomheten undersøke om arbeidstakerne kan bli eksponert for asbeststøv. Det skal sendes melding til Arbeidstilsynet før arbeidet påbegynnes. Det skal benyttes et eget skjema som er utarbeidet av Arbeidstilsynet. Meldingen gir Arbeidstilsynet grunnlag for å vurdere om de planlagte sikkerhetstiltakene er tilstrekkelige.
Hvordan fjernes asbestholdig materiale?
Det er nødvendig å sette i verk tiltak når det er risiko for asbeststøv i luften, og det stilles strenge krav til verneutstyr og sikring av arbeidsstedet. Vanligvis vil Arbeidstilsynet kreve at asbestholdig materiale fjernes. I enkelte tilfeller kan innkledning eller reparasjon aksepteres. Det lokale arbeidstilsyn vil vurdere dette i hver enkelt sak.
Ved riving av hus hvor det finnes asbest i større mengder, må asbesten fjernes før bygningen eventuelt rives maskinelt.
Utvendige, harde asbestsementplater (f.eks. eternitt) skal tas hele ned én for én etter at spiker/stifthode er fjernet. Platene legges deretter i plastsekker eller pakkes i plast og oppbevares i en låsbar container. Arbeidsområdet må være avsperret. Det skal brukes godkjent halv- eller helmaske med P2- eller P3-filter og tettsluttende vernedress. Personlig verneutstyr skal være CE-merket. Arbeidsstedet skal rengjøres etter avsluttet jobb.
Deponering
Fylkesmannen og kommunens renovasjonsetat kan gi opplysninger om hvor asbestholdig avfall kan deponeres og hvilke krav som gjelder der.
Opplæring i arbeid med asbest
Opplysninger om hvem som arrangerer kurs i asbestsanering og annet arbeid med asbestholdig materiale, kan bl.a. innhentes hos det lokale arbeidstilsyn.
Arbeidstilsynet har ingen godkjenningsordning for slike kurs. Det er derfor ingen kursarrangør som med rette kan reklamere med at et kurs er "godkjent av Arbeidstilsynet". Arbeidstilsynet har heller ingen samarbeidsordning med noen kursarrangør. Noen arrangører har imidlertid rådført seg med Arbeidstilsynet og har fått svar på henvendelser. Dette betyr imidlertid ikke at vi garanterer for de kurs som vedkommende arrangør holder.
Dersom arbeidsgiver er kvalifisert til å lære opp arbeidstakerne sine, kan han/hun gjøre det selv. Kravet til kvaliteten på opplæringen er imidlertid den samme for intern opplæring som for dem som driver profesjonelle kurs. Gjennomgått opplæring skal kunne dokumenteres.
Fjerning av asbest fra eget hus
Forskriften om asbest retter seg ikke mot privatpersoner, men mot virksomheter som er underlagt arbeidsmiljøloven. Forskriften gjelder derfor ikke for privatpersoner som fjerner asbest fra eget hus, så lenge de ikke ansetter arbeidstakere. På grunn av faremomentene med å utsette seg for asbeststøv, anbefales det imidlertid at også privatpersoner bruker personlig verneutstyr og for øvrig følger forskriftens krav til håndtering av asbest.
Det bør merkes at forskriften også er gjort gjeldende for virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere. Dette innebærer at også selvstendige oppdragstakere må følge forskriftens krav til håndtering av asbest og asbestholdig materiale om de skal fjerne asbest fra private hus.
"Maybe in life it's impossible to give 100 per cent to your job. Okay, I'll accept 98 per cent" Rafa Benite