#11
 1,596     0
Du har hva man kaller et Åstak - veldig vanlig takkonstruksjon på gamle tømmerhus ihvertfall. Har det akkurat likt selv hjemme, og dette gir definitivt utfordringer mht lufting ved innvendig isolering!

Det første du må sjekke ut, er om du har lufting i "gavlveggene" - altså hull ut i det fri på de to "høye veggene" som selve takbjelkene hviler på/ender opp i. Dette har du neppe, i og med at det ikke er isolert fra før. Uansett - luftstrømmen kan aldri gå "nedenfra og opp" slik som med "moderne" takkkonstruksjoner, slik at luftingen egentlig aldri vil bli særlig bra på denne type tak når man isolerer innvendig, selv om man har lufting i gavlveggene. Bedre enn ingenting blir det jo, men så spørs det om man kan få til dette på en "fin" måte - et hus som ser ut som en sveitserost er kanskje heller ingen god løsning, dersom det ikke forefinnes god lufting bak kledningen/kasser ifm takkonstruksjonen?

Det beste er å få etablert et dampåpent undertak med skikkelig luftsjikt, men det krever jo renovering av yttertaket (altså det som ligger på utsiden av rupanelet som man ser på bildet ditt.) For å beskrive litt hvor mye det involverer, tar jeg frem mitt egen eksempel:

Innvendig:
15cm Glava mellom takbjelkene. (Disse er ca 17x17cm hos meg)
36x48mm lekter cc 60, på tvers av gamle takbjelker.
5 cm Glava mellom lektene.
Dampsperre (tettet med Bostik foiltack + klemlekter mot alle yttervegger/innvendige bærevegger og skjøter.)
13mm gipsplater.


I forbindelse med renovering av det gamle skifertaket, har vi revet av alt gammelt på "utsiden" av det originale sutaket, og bygd opp med følgende:

Utvendig:
Påforing med 48x148 stendrer.
15cm Glava.
Tyvek.
48x48mm lekter.
Sutaksplater.
Undertakspapp (Monier Terfelt).
Strø og lekter.
Skifer.


I "kneveggene" har jeg isolert helt ut til yttervegg, ved å bruke 48x98mm med 10cm Glava, dampsperre, 48x48mm lekt, 5cm Glava, 13mm gips. (Nå har jeg kledd inne den originale tømmerveggen mellom et innvendig plastsjikt og utvendig svartpapp - en farlig løsning. Så her må kledning av, og gammel diffusjonstett svartpapp fjernes og erstattes med f.eks. Tyvek.)


Jeg er ingen tømrer, men dette er arbeid som du greit få til selv med to tommeltotter og litt hjelp. Men - det er "farlig" å isolere gamle hus uten å tenke på hele konstruksjonen. Spesielt innvendig...


DERSOM du ikke har planer om en større renovering i løpet av de neste årene, ville jeg sterkt revurdert planene om å isolere. Et firma gjør nødvendigavis ikke dette mer riktig - det kommer an på hvem du får i hus. Byggebolig + litteratur fra Sintef byggforsk er ihvertfall en god start, slik at du får innsikt i litt teori bak de ulike løsningene som brukes.

  (trådstarter)
   #12
 14     0
Takker for svar!
Det var ett godt å utdypende svar!

Jeg ringte en fagmann i går å fikk han til å komme på befaring, tenkte at dette er nok over min evne!
Og han sa vel så å si det samme som du shaukaas, at dette rommet er ikke ment til å isoleres inne og vil mest sannsynlig skade konstruksjonen med tid og stunder.
Så da skrinlegges den ideen dessverre!

Så nå blir det maling av tak og bærebjelker for å få et finere utseende Wink
   #13
 1,596     0
Høres ut som en byggteknisk god løsning, om enn kanskje ikke det kjekkeste mht inneklima/miljø - og energibruk. Bra at fagmann du snakket med kom med fornuftig innspill!

Husk at du alltids har muligheten til å isolere utvendig ved senere anledning!
   #14
 324     Karmøy     0
Kanskje det kunne vært en løsning å isolert taket fra utsiden, men da må du nok regne med betydelig høyere utgifter.
   #15
 1,596     0
Ja, dersom man isolerer utvendig - så sørger man jo samtidig for å få et diffusjonsåpent undertak med luftesjikt, og kan da samtidig isolere innvendig også. Men dette koster endel - mye mer enn hva man sparer i strømutgifter på veldig, veldig mange år for å si det pent. Det bør derfor være andre årsaker til at man renoverer taket, enn et ønske om å spare strøm.  Tongue