1,291    9    0  

Etterisolering av uisolert skråtak på et hus fra slutten av 1950 tallet

 2     0
Hei alle sammen,

I lengre tid har jeg fulgt på med en del av trådene på forumet, og nå har jeg selv møtt en utfordring som krever en avveining om hvorvidt jeg bør gjennomføre et tiltak eller ikke. Fant ingen tråder som spesifikt sier noe om dette så hvis dette har vært gått igjennom før tar jeg gjerne imot en link, hvis ikke tar jeg imot all hjelp med stor takk!

Casen er slik: Jeg har et hus over 3 plan (kjeller, 1. og 2.etg) fra slutten av 50 tallet som jeg holder på å restaurere et rom om gangen i 2.etg. Ytterveggene ble isolert med 10cm når kledningen ble skiftet for omtrent 10 år siden. Taket (saltak, se bilde) derimot er ikke isolert. Da sperrene kun er 12cm høye, er vel det realistiske anslaget at man kun får isolert med 5cm når vindsperre og lufting (1,5cm + 5cm) blir etablert uten nedforing under sperrene. Vet at 5cm er langt fra det som blir anbefalt, men i tillegg til noe redusert varmebehov vil jeg tro at det kan gi gevinst i form av komfort. Det mest naturlige for å øke isolasjonstykkelsen vil være å fore ned under sperrene, men før konklusjonen skulle lande på det ønsker jeg å høre om det finnes andre alternativer som kan gi et akseptabelt resultat. Føler uansett at nedforing under sperrer for isolasjon gjør store deler av 2.etg følbart lite beboelige basert på layouten som er der i dag. Og som et mulig resultat av dette ønsker jeg ikke slå sammen 2 soverom til 1, da vi er avhengig av å ha så mange soverom som mulig i 2.etg. Det som imidlertid gjør det hele litt kinkig og som er grunnen til at jeg har laget tråden er at innerveggene har blitt satt opp etter at undertaket (rupanel) er lagt, og i det området hvor jeg holder på med nå så er innerveggen for to soverom satt opp midt i mellom to sperrer slik at jeg må bevege meg ut i loftstua hvis jeg skal få etablert en fullgod løsning med lufting/isolasjon etc. Da drar det plutselig med seg et mye større område enn det jeg ønsker på nåværende tidspunkt. Er ikke interessert i å ha Robsahm på besøk..

Så her kommer det store spørsmålet, uten at jeg har regnet eksakt hvor mye det er å spare på dette kontra investeringen lagt hvis man må se hele 2.etg som helhet. Arealet i 2.etg er regnet til ca 70m2 trukket fra arealet utenfor kneveggene. Er det i hele tatt verdt å rive hele 2.etg for å bygge opp med 5cm isolasjon? Er det et alternativ å heller tenke ved skifte av tak at isolering kan skje fra utsiden? Tak er ca 25 år gammelt, men likevel i relativt bra stand. Må kanskje skiftes om 10 år..?

Ble tipset fra en byggmester, at hele sperrehøyden kan brukes til å blåse inn isolasjon hvis det etableres luftskikt over taktro ved bytte av tak på et senere tidspunkt. Spørsmålet mitt vil da i neste punkt være – hva gjør man i forhold til dampsperre. Hvis isoleringshøyden går over 10cm, bør vel det også være dampsperre? Og hvis det skal etableres en dampsperre i dag, hva vil da skje i mellomtiden til skifte av tak og etterisolering – er det sannsynlig at duggpunktet kan bevege seg til innsiden av dampsperren? Ref. 3 ganger mer isolasjon på utside av dampsperre, hvis dette er gjeldene for dette scenariet?

Bør det forresten også være dampsperre ved kun 5cm? Etter det jeg har lest har jo flere hus blitt etterisolert med 10cm uten noen store problemer vedrørende fukt etc. Lufting på 5cm vil jo etableres over de 5cm uansett, så dette er vel en forutsetning når det isoleres, om ikke annet hensiktsmessig fornuftig?

En tanke som jeg har kommet på, men som jeg ikke vet om er praktisk mulig med et akseptabelt resultat er: For å slippe å rive innvendig rupanel og siden skråtaket kun er 2 meter langt fra knevegg til kaldloftet, er det mulig og realistisk å skyve/trekke opp isolasjon (eks. 5cm sydde matter med asfaltpapir) fra knevegg og opp? Tilkomst oppe i kaldtloft vil da etableres slik at tilpassing kan utføres fra begge sider. Hvis dette skulle gå smooth, anser jeg dette som et best mulig tiltak med tanke på kostnader og tid spart uten å inngå kompromiss på innvendig volum og areal.

Jeg tar også gjerne imot andre tips om hvordan dette kan løses med stor takk!
Siste redigering: Thursday, August 11, 2016 3:42:50 PM av Sprinklerkongen
Etterisolering av uisolert skråtak på et hus fra slutten av 1950 tallet - Plan og snitt 2.etg.JPG - Sprinklerkongen

   #1
 5     Ålesund     0
Hei, har du sett på muligheten for å isolere på toppen av taket? Jeg har opprettet en post om dette nå.
   #2
 70     0
Hva med å fikse taket utvendig samtidig? Da kan du hive av all takstein, takpapp og lekter og komme ned på sutaket. Bor hull og blås inn isolasjon. Så legger du på vindsperre, lekter, OSB, takpapp, sløyfer og lekter. Da har du luftingen du trenger. Fuktsperre - tja. Vet ikke hvordan du skal ordne det. Kanskje det går bra?
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Hei dere, takker for svar.

Hei, har du sett på muligheten for å isolere på toppen av taket? Jeg har opprettet en post om dette nå.


Litt usikker på hva du tenkte på, har du en link?

Hva med å fikse taket utvendig samtidig? Da kan du hive av all takstein, takpapp og lekter og komme ned på sutaket. Bor hull og blås inn isolasjon. Så legger du på vindsperre, lekter, OSB, takpapp, sløyfer og lekter. Da har du luftingen du trenger. Fuktsperre - tja. Vet ikke hvordan du skal ordne det. Kanskje det går bra?


Det var det byggmesteren anbefalte - er derav litt mer usikker på hva jeg bør gjøre med dampsperren i mellomtiden.
   #5
 279     0
Det kan vara bra med lufttethet viss en ska ha gjennvinning
Signatur
   #6
 279     0
der fungerer papp like bra som plast oftast er det kvalitet på jobben som avgör
Signatur
   #7
 38     Møre og Romsdal     0
Hei! Vi har en tilsvarende problemstilling, med hus fra 50-tallet som har skråtak, kaldloft og behov for isolasjon. Her er yttertaket byttet av forrige eier for ikke så mange år siden, så vi synes det blir for galt å skulle skifte alt igjen nå.

Ytterveggene våre er også etterisolert med 10 cm. Taksperrene våre er 15 cm, så vi har litt mer å gå på der. Etter å ha lest litt om det, forhørt oss med litt forskjellig av fagfolk og andre som har fiksa opp gamle hus selv, ender vi på å dytte inn isolasjonsplater via knekottene nedenfra og fra kryploftet ovenfra. Til slutt legger vi også da isolasjon på kryploftet. Holder oss til relativt tynne lag, 10 cm i skråtaket og 15 på loftet. Da får vi minst 5 cm lufting over isolasjonen i skråtaket og en del mer på kryploftet. Det er godt med ventiler i både loftet og knekottene.

Såvidt jeg har forstått er det ikke behov med dampsperre når man ikke går over 10 cm isolasjonslag, forutsatt at det er god lufting bak. Vi strekker kanskje strikken litt med 15 i den midtre delen med flatt tak da, men her er det godt med luft rundt, så det skal visstnok gå helt greit.

   #8
 4     0
Det er en risiko å isolere for mye på kaldloft/taksperrer. Hvis man ikke vet hvordan yttertaket er bygd opp, med tanke på lufting.
Eldre hus er stort sett uten plast, å tynne lufetlektre på taket. Varm luft å fuktighet stiger opp, å ved kulde vil det kondensere over isolasjonen. I verste fall føre til store fukt-råte skader.
   #9
 279     0
Hej nr 1 kontoller vilken typ av papp som ligger under taksten . er den tett eller difföppen?inv bör enn diffbrems papp monteras och isoler ned till veggen forbi knekottet der kan ni fora ned til 15-20 utern att ta boplass isolera med ett material som fixar dette med foktvandring men isoler uten luftspalr me glava eller rockwol då råtnar sperrene bort på noen år garanterat
Signatur