540    8    1  

Forslag før annen etasje kommer ned i første?

 260     0
Fjernet vegg med bæring i. Veggen var ca 3.8 meter.  Satt opp bæring etter 60 cm fra ytterveg  Men på ca 2 meter så har jeg satt opp 4 stk 2*4 og skrudd sammen ,samt i tak og gulv. Med 140 treskrue.  Stått sånn ett snart 1 år. Men de ytterste 2*4 har begynt og vri seg. 

Så forstår at dette er ikke sterkt nok. 

Planen var og kle inn de 4 stk 2*4 i gips og lage en pen søyle om dere forstår. 

Hva kan jeg bruke for å få dette ordentlig så det ikke vrir seg? 

Må jeg inn med en ståldrager som står loddrett?

Virker som de 4 2*4 holder vekten greit. Med sne på tak også. Men de klarer ikke stå imot sideforflyttning. Må være derfor de vrir seg? 

   #2
 911     0
Hva som er knekklasten på denne hjemmelagede søylen vites ikke, og hvordan innfesting og opplagring oppe og nede er vel også ukjent. Begge deler er forholdsvis essensielt. Hva er under søylen? Hva er over søylen?

Vridningen må ikke nødvendigvis komme av overlast heller, men kan være på grunn av tørking og fuktvariasjoner for eksempel. Men uansett er det skadelig, om de begynner å vri seg vil de kunne miste mye bæreevne...

Få inn en byggmester.

Om du ikke innser dine egne begrensninger så er vel svaret limtre eller stål, avhengig av laster og andre forhold. Opplagring er for øvrig alfa og omega i slike konstruksjoner... Umulig å gjette for oss hva som er rett her.
   #3
 325     Sørlandet     1
Slik som Hakostra er inne på, så handler dette sannsynligvis ikke så mye om styrke, men mer om stivheten (knekking).
Alle søyler er assymetriske; dels pga defekter i material, dels pga assymetri i opplag og dels at man ikke klarer å få det 100% i lodd. Når man legger last på, så vil alle søyler deformere seg noe, hvilket igjen gir større assymetri, hvilket igjen gir mer deformasjon. Men enten blir desse "ekstra" deformasjoner mindre og mindre og konvergerer til et stabilt punkt der søylen står stadig eller så stopper det aldrig; da knekker det.

En søyle i stål vil være mye mer forutsigbar enn en i tre, da tre dels har mer defekter, dels har det forskjellige stivheter i forskjellige retninger. Knekking skjer på den måten det er minst stivt, hvilket ikke nødt trenger å være langs kortenden, det kan også bli kombinert med å vri seg.

Ved disse deformasjoner oppstår betydelige skjærkrefter i søylen. Ved å kun skru disse stenderne i hverandre med treskruer gir det dårlig skjæroverføring og de fire 2"4"ene vil kunne bevege seg individuelt ved at de harde skruene gnager seg i det myke treet. Det gir mye lavere total stivhet.

Uten å si hvilken søyle du faktisk hadde trengt her, (det må man regne på); så bør man i slike tilfeller alltid lime stenderne godt til hverandre, slik at de jobber som en enhet. Her har en limtrefabrikant klart bedre mulighet enn en gjør-det -selv til å få en god limskjøt, samt ikke minst et bra tall på endelig stivhet.
  (trådstarter)
   #4
 260     0
Takk for tilbakemelding.

En ting jeg lurte på er i gamlehus med kjellere så har noen stålstøtter som bærer etasjen over. Var i ett hus som hadde dette engang. Disse var om jeg husker rett sånn at man kunne heve/senke de.
Låste de med bolter.

Er det ett Alternativ til limtre/ståldrager? Og hva heter de?

Under gulvbjelken disse står på er det støpt dekke. Så kjeller under der igjen.
Over er det ett soverom. Takstolene er type a takstoler. Og på taket er det decra takplater.
   #5
 15,451     0
Dekkestøtter er det du beskriver og er vanlige til midlertidige understøttelse. Setter opp en midlertidig bjelke på hver side av en f.eks. vegg som skal åpnes opp. Da benytter en flere dekkestøtter så de to midlertidige bjelkene på hver side ikke trenger å være så store. I tillegg kan en gjøre dette på tidspunkt der en ikke trenger å ta hensyn til f.eks. snølast.
   #6
 6,429     tromsø     0
Limtre skal ikke vri seg. 2x4 som er (dårlig) skrudd vil vri seg. Det samme kan skje med bjelker etter 30 år. De "henger" med svai. 2x4 har vel giyy etter for snølast, når trykket var størst.
   #7
 25,371     Akershus     0
Mens en ferdighyttefabrikant setter opp 4*4 sammensatt av fallende lengder med 2*4. Lengde på stolpe opp til 3m. Sammenføyning med spikerpistol og trolig 75mm spiker, ikke noe lim. Stolpene blir tilfeldig støttet av innervegger når disse engang blir montert.

Knekking? Tja.
Signatur

   #8
 325     Sørlandet     0

Mens en ferdighyttefabrikant setter opp 4*4 sammensatt av fallende lengder med 2*4. Lengde på stolpe opp til 3m. Sammenføyning med spikerpistol og trolig 75mm spiker, ikke noe lim. Stolpene blir tilfeldig støttet av innervegger når disse engang blir montert.

Knekking? Tja.

Hvis de dobble 2"4 støttes av innervegg vinkelrett mot skjøten er det jo snakk om stenderverk og det bør jo ikke knekke nei. Men det har jo ikke helt med dette å gjøre?

En 3m 2"4" er slank og knekker udiskutabelt langs kortenden før den knuser. Derfor er det viktig å redusere slankheten, eks ved å doble tykkelsen. Å bare sammenføye to stk. med spikere høres i mine ører ikke ut som en bra løsning, gir mye dårligere skjæroverføring enn å lime. Ser jo også dårligere ut visuelt?

Men med det sagt, så vil selvsagt tilstrekkelig mange spikere gi tilstrekkelig skjæroverføring. Mistenker også (dette raske tanker uten å ha regnet på det) at det blir en mer elastisk løsning enn å skru, da spikerne er mykere og kan følge med på bevegelsene i treet ved lasttopper som eks. snølast bedre enn hva skruer kan.