#21
 923     0
Dette blir litt offtopic, men våger meg.
Skremmer meg litt en slik takkonstruksjon, hva er vitsen med ett undertak som ikke er vanntett og tåler fukt over tid.
Er kanskje litt bortskjemt i gammelt hus med 3/4" bord over hele taket, takpapp og så stein, men her blr det da ikkje vått inne om det ryker noen stein. Skjønner jo det at vannet naturlig vil renne av, men om platene kan trekke vann som her er det jo ikke bra?

Og ikkje minst, hvor kan man gå på ett slikt tak?

Bare undrer meg litt over at dette er en valig konstruksjon?

   #22
 9,677     Kysten     0
Hva som blir godkjent er litt forskjellig rundt i landet i forhold til brannskille. Løsning som her er brukt forsinker brannspredning men er uheldig i forhold til fukt. Gips er et bedre alternativ, normalt godkjennes et brannskille dersom en legger gips under steinen i et felt på ca 180cm fra fra skille.
   #23
 1,570     Sunnmøre     0
Pådei tomannsboligane eg har bygd har det vore gips 120cm til kvar sidr pluss isolasjon. Har då vore brukt undertak som transporterar fukt bedre ein sutak. Heilt enig med folk her at isolasjon der er dårlig løsning med tanke på fukt men vi må huske på at her har vore lekkasje grunna dårleg arbeid mest sannsynleg rundt pipe.
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 113     Birkeland     0
Er det krav til en brannløsning mellom seksjonene på taket? For slik det er nå etter at de fjernet isolasjonen, så er det ingen form for noe brannisolerende på taket.

Det blir vel vanskelig å evt legge gipsplater nå siden taket allerede er på plass? Og jeg vet ikke hva jeg kan kreve av utbygger.

   #25
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Sintef Byggforsk Trehus  boken viser dette på fig. 9.6.8. Tilslutning mellom leilighetsskillevegg og tak med isolert takplan og kombinert undertak/vindsperre.

"Lett mineralull, ca 30cm bredde"  viser illustrasjon.  Det er lagt en sløyfe på hver overgurt på hver side av skille og isolasjonen er lagt ut over sløyfen og kontinuerlig frem til den neste sløyfen på andre siden av skille.  Det dekker arealet over "veggen".

Copyright forhindrer at jeg kan legge den ut (tror jeg), men det går an å kjøpe figursamlingen til Trehusboken.

Fig. 9.6.9. viser tilsvarende med takbelegg med luftet undertak. Luftspalten er her sperret og  taktro i rupanel er brutt i en fuge 10-15mm oppå ett av spikerslagene (med en isolasjonsremse her).  Takbelegget er kontinuerlig over.
Fig. 9.6.12. viser brannsperre på gavlvegg, tilsvarende som leilighetsskille, med det tillegg at de har lagt en liten rull av netting oppå sløyfen på hver side av isolasjonen. 

Beskrivelse med gips finner jeg dessverre ikke, men høres naturlig at det finnes løsninger basert på dette.

Edit : Skrivefeil + tillegg :  De har brukt dampåpen duk i illustrasjonene, det er dermed ikke skjøter som mellom sutakplatene
Siste redigering: Sunday, April 6, 2014 10:01:02 PM av HSt
   #26
 249     0
Vinteren i år har vært litt annerledes, og kan være årsaken. Her er min teori:

Premisser: Snø oppå takstein/blikk, litt dårlig lufting under takstein pga isolasjon, høy luftfuktighet og plussgrader, gjerne regn.

Hvis dette er tilfellet stemmer, så vil snøen kjøle ned takstein/blikk. Fuktig luft vil sakte trenge inn under takstein, kondensere under de kalde taksteinene, og dryppe ned. Spesielt blikk har stor varmeledingsevne, og vil skape mye kondens under seg om det er snø oppå og varmt og fuktig.

Det er en mulighet, men mer sansynlig er det vel kanskje at det lekker rundt pipa. Det er et veldig vanlig problem, men ikke så vanlig om man har helt beslag, og blikket går hele veien opp og over mønet. Piper burde bannlyses!
   #27
 4,452     Vestlandet     0
Det viktige er i alle fall å få på plass brannskillet mellom de to boenhetene. Brenner det på loftet nå, så kan brannen lett spre seg mellom sutak og takstein. Ikke spesielt heldig løsning.
Signatur