22,140    17    5  

Gjerdevalg på fjellhytte

 553     1
Jeg planlegger å lage gjerde rundt en hytte familien eier på fjellet grunnet veldig mye sau (avføring) på sommertid. Flere ting å tenke på i denne sammenheng. For det første må jeg velge en stil som passer på en fjellhytte og for det andre må det ikke innebære voldsomt mye vedlikehold (nok vedlikehold å beise hytta som står ganske værhardt til).

1. Gjerdestil:
personlig liker jeg en litt luftig skigard aller best, men dette er relativt kostbart og ikke minst svært tidkrevende å sette opp i forhold til andre alternativ. Passer vel kanskje enda bedre med skråstilte bord enn vertikale bord (som man ser oftere i typisk villa-bebyggelse). Tenkte det kunne være en plan å ha rundegjerdestolper, legge noen ikke altfor tykke horisontale plankene hvor man kan feste de skråstilte vertikale bordene.
Noen meninger om hva som passer best rent stilmessig for hyttegjerder på fjellet?

2. Materialvalg og vedlikehold:
Prøver som sagt å finne en løsning som ikke krever voldsomt mye vedlikehold ettersom jeg vet hvor mye arbeid det kreves å holde stakittgjerder nymalt til enhver tid. Kunne det feks vært en løsning å hatt ubehandlet granbord som på denne linken?: http://skigardub.gratisnettside.no/img/skigardub/1279/PLll74xgpq/Uten_navn.png

Noen tips på de to punktene mine?

   #1
 3,083     Gol     0
Var borti samme problem stilling til en kunde her om dagen.

1. Han valgte og kjøpe runde stolper, 36x073 lekter som liggende spikerslag for 22x148 Kledning impregnert. de ble kappet i 15 graderers vinkel i bunn\topp for og montere de skråstilte. ca 700 bord. Du kan beise gjerde med tjæralin beis

2. Du kan evt  bruke barket hon som gjerde, det får du tak i til ca 25 kr pr planke. Løten Bygdesag leverer dette Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 553     0
Sikkert fin løsning som skisseres. Enkelt å sette opp vil jeg tro. Hvor langt ned settes rund-stolpene ned i jorden, og trenger man bensindrevet jordbor for dette (eller holder det med manuelt jordbor og spett?). Problemet med denne løsningen er vedlikeholdet, blir et ganske så langt gjerde her og vil ta mye tid å beise.

Hytta er brun, så et alternativ er å beise rundstolpene og spikerslaget i samme farge som hytta, og velge barket hon som du nevner. Relativt rimelig løsning og kan montere opp i ca riktig høyde og kjøre sirkelsagen over til slutt. Spørsmålet er om slik barket hon må behandles på noen måte (kanskje ha på visir grunning eller lignende der de er kuttet?). Vil dette tåle tidens tann?

Et annet alternativ er å bruke villmarkspanel (også i type 15graders kapp) som er det samme materialet som hytta har, men da må jeg naturligvis fram med beisekosten vil jeg tro...
   #3
 3,083     Gol     0
På den jobben så ble det bare brukt spett og slegge. :)

Naboen har hon gjerde og det har sikkert vart i 30 år, begynner nå og må bytte ut noen bord så du trener nok ikke ha på noe på toppen men om du skråskjærer litt så vil jo vannet renne av :)

Bruker du villmarkspanel vil det bli et flott gjerde men kostbart ;(
Signatur
   #4
 25,370     Akershus     0
Vi besøker slektssetergrenda jevnlig. Her er ca 7 seterbuer og 7 hytter.

De har alle enten stakitt med vertikal eller skrå staver, oftes bakhoon, eller vanlig nettinggjerde. Stakitten står ubehandlet og holder i  maange år. Stolpene blir gjerne impregneret rundstolper ved utskiftning. De som velger nettinggjerde har rigget disse slik at nettingen rulles inn eller legges ned om vinteren pga snøen.

Ingen har faste tomter og det er tradisjon for at en ikke gjerder inn mer enn det som er passelig rundt hus og uthus. Da blir det heller ikke noe diskusjon om beiterett som er et stridstema enkelte steder.

Tilsvarende ser jeg i tilliggende hytteområder, de fleste gjerder ikke inn mer enn de "må".

Sauesprall er noe drit, men alternativet er at Norge gror ned og sauebjeller kan være en hyggelig vekkerklokke.  Smile
Signatur
   #5
 330     1

Et annet alternativ er å bruke villmarkspanel (også i type 15graders kapp) som er det samme materialet som hytta har, men da må jeg naturligvis fram med beisekosten vil jeg tro...

Her sett gjerder i villmarkspanel på fjellet, og det er ikke pent!
Alt for kraftig og ruvende og dominerende. Små dvergbjerk ved siden av 12 tommes brunbeisa bord skjære mot en!
Gå for så lite og lett gjerde som mulig.
Og sauer er utspekulerte dyr hvis de absolutt vil inn - du må gjerde nøye hele veien rundt - helt ned mot bakken.
   #6
 5,337     Tromsø     0
Ja, spett og slegge holder i de fleste slags jord. Er det morenejord og man treffer på en stein før man har fått gjerdestauren langt nok ned, hjelper ikke jordbor. Da må man godta at ikke alle staurene står like dypt, eller godta litt ujevn avstand mellom dem.

Går man for skigard eller jukseskigard med vannrette lekter bak skråskårne bord, kan man godt la den være ubehandlet ut fra filiosofien at "ein skigard kan'kje vara evig, veit du, kan aldri vara evig". Om man beiser den er det forsåvidt en grei jobb, man trenger ikke stige, men man bør uansett seriøst vurdere å ikke gjerde inn mer en strengt tatt nødvendig, for å ikke få for mange meter gjerde å vedlikeholde.

Ved vår hytte i Valdres var det klare føringer om gjerde da vi skulle søke byggetillatelse. Pga. beiteområde var det ikke ønskelig med gjerde rundt hele tomta, men man kunne søke om å gjerde inn et mindre uteoppholdsareale, hvor mange kvadratmeter (nei, ikke mål) man ville gjerde inn måtte oppgis i byggesøknaden. Sjekk gjerne hva regler og skikk og bruk sier om dette der du har hytte før du gjerder inn.

Vi valgte å ikke gjerde inn, vi ser fordeler av at sauene klipper gresset framfor at tomta blir overgrodd som den gjør rundt enkelte inngjerdede nabohytter. Å fjerne litt lort når vi kommer på hytta om sommeren er en grei "pris" å betale for "gressklippingen".
Signatur
   #7
 25,370     Akershus     2

Vi valgte å ikke gjerde inn, vi ser fordeler av at sauene klipper gresset framfor at tomta blir overgrodd som den gjør rundt enkelte inngjerdede nabohytter. Å fjerne litt lort når vi kommer på hytta om sommeren er en grei "pris" å betale for "gressklippingen".


Greit å slippe gressklipping, men enklete steder velger gressklipperen å slå seg til på terrassen og å bruke den til dass, da kan det bli litt mye.  ;D

Har ellers sans for en beskjeden og stillferdig inngjerding, look to the lokals!
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 553     0
Enig med deg ang villmarkspanel, og planen er at gjerdet ikke skal være for stort. Samtidig kan det ikke gå helt ned på bakken (ift råte osv med for mye bakkekontakt).

Slik bakhon (antar det er det samme som barket hon) er jo greit å jobbe med. Er vel ikke så voldsomt begeistret for denne barken, den kan ikke leveres med eller uten bark da?
Har en god del gjerdestolper idag (som er malt i rødt, og må derfor males om til samme farge som hytta, brunt) som jeg planlegger å bruke. Spikerslagene burde kanskje også beises ( i samme farge som stolpene) hvis jeg kjøper impregnert materiale (ser muligens rart ut fargemessig med brune stolper, ubehandlet ipregnerte spikerslag og bakon som bord).
   #9
 3,083     Gol     0
I valdres så sier reglene det slik: Du kan gjerde inntil 100m2 i forbindelse med inngangsparti.

Men som bøndene sier her oppe så er det mye bedre om du gjerder inn hele tomten slik at sau og lignende slipper og tråkke på gamle matrialrester og rustne spiker.

Har vert med på og dra ut igjen sauer under hytter pga luken inn under hytta ikke er tettet og sauer søker tilflukt under hytta(der det er kaldt) PÅ VARME SOMMERDAGER.

Så sett opp et ålreit gjerde istedet for et midlertidig gjerde som bare står der om sommeren.. Mye tryggere for både folk og fe Smile
Signatur
   #10
 5,337     Tromsø     0
Ja, hvis man liker å ha materialrester og spiker slengende rundt hytta, så er det en god ide å gjerde inn. Helst to meter høyt og ikke gjennomsiktig gjerde.  Tongue
Signatur