13,631    21    4  

Innkledning av tømmervegger

 1     1
Jeg skal overta et gammelt hus fra cirka 1880 som er i bygningsmessig god stand.
Huset har vært i familien siden 1920-tallet og jeg tror det er ok isolert (det er kun brukt el.oppvarming de siste årene og el.regningen har ikke oversteget kr 2500,- mnd om vinteren).
Ytterkledningen har vært skiftet stedvis, og jeg vet ikke hvordan det er isolert bak denne.
Planen er å bo i huset gjennom vinteren for å danne meg et inntrykk av evt behov for isolering, som da vil bli gjort ved skifte av kledning og vinduer.

Men jeg lurer på hva jeg bør gjøre innvendig. Jeg har revet ned sponplatene i stuene og kommet inn til tømmerveggene. Tømmerveggene er ikke rette, men skråner inn mot gulvet. Jeg tenker å sette opp gipsplater, men lurer på om jeg kan (bør) ha noe innenfor gipsplatene?
Stedvis var det lagt noe som så ut treflisplater bak sponplatene, og tillegg var det lagt asfaltpapp innerst mot tømmeret.
Jeg er en riktig amatør, men trodde ikke at asfaltpapp skulle brukes innvending? Finner ingen tegn til råte i tømmeret bortsett fra under ett vindu hvor det nok har vært en lekkasje engang.

Tips tas imot med stor takk!


   #1
 837     0
Spørs hvor mye du vil ta av rommet. Men du bør sette opp reisverk i 48x48 og benytte sjansen til 5 cm ekstra isolasjon, og ha dampsperre utenpå dette så gipsplater.

Reisverket må du selvfølgelig feste par steder i høyden da dette ikke er stivt nok!
   #2
 5,337     Tromsø     0
Hvor stort hus, hvaslags strømavtale, kyst eller innland? Har det bodd en eldre person som til daglig kun varmer opp kjøkkenet til daglig og har få "gadgets" eller har det bodd familie med dusjende tenåringer som bruker mye varmtvann? 2500 per måned er kanskje ikke ekstremt for et gammelt hus, men sier ikke direkte noe om isolasjonen.

Tømmeret er kledd både innvendig og utvendig? Asfaltpappen gjør i så fall best nytte som vindsperre på yttersiden av tømmeret, men den gjør neppe noen skade på innsiden heller. Før du gipser bør du nok lekte ut og få noenlunde plane vegger å jobbe med, og legge isolasjonsmateriale i utlektingen.
Om du skal ha et plastlag (fuktsperre) bak gipsen, eller fem cm inn i isolasjonen, eller ikke i det hele tatt kommer an på både valg av isolasjonsmateriale, isolasjonstykkelse, hva du gjør med ventilasjon, og hva du tror og tviler på.

Spør og grav blant de som har eid huset om hva som ble gjort da ytterkledning ble delvis byttet, og kikk inn under kledningen ned mot muren. Ser du vindsperre (asfaltpapp eller -plater, eller moderne hvit eller blå duk)? Ser du tegn til at det er utlektet og kan være lagt isolasjon? Kan det være aktuelt å bytte all kledning for å legge ny vindsperre? Hva med vinduer i samme slengen? Og utvendig etterisolering?

I tillegg til veggene er det også viktig med isolasjon oppover. Rulle ut Glava på loftet?
Og mot kjeller - hva er i etasjeskillet mellom bakken eller evt. kald kjeller og første etasje, tomrom, sagflis, leire, koks? Er det aktuelt å bryte opp gulvet hvis det viser seg å være gulvkaldt, eller er det muligheter for å siolere nedenfra?
Signatur
   #3
 744     Hønefoss     0

Spørs hvor mye du vil ta av rommet. Men du bør sette opp reisverk i 48x48 og benytte sjansen til 5 cm ekstra isolasjon, og ha dampsperre utenpå dette så gipsplater.
Så er det den evinnelige diskusjonen med tømmervegger og dampsperre. Har ikke selv tatt stilling til hva som er best, men synes det er viktig å få frem at de lærde strides ganske kraftig om hvorvidt dette er en god kombinasjon. Det finnes i hvert fall en god del eksempler på at folk har ødelagt tømmervegger med å legge plast på innsiden, mens jeg ikke har sett dokumentasjon på det motsatte, så i øyeblikket heller jeg personlig mot at det ikke er en god løsning (men det kan snu, har gjort det mange ganger i forhold til vårt eget tømmerhus, som ikke har dampsperre noe sted ennå).
   #4
 5,337     Tromsø     0
Ja, om man bare legger fem cm isolasjon er det neppe noe stort behov for "plastposen" (evt kondens fra vinteren tørker ut om sommeren?), og dersom man velger isolasjon av naturfibre (ull, lin, cellulose) så anbefales vel denne lagt uten fuktsperre ("huset skal puste").

Om man derimot kommer opp mot 15-20 cm glassvatt eller steinull i tillegg til tømmeret, så vil det være lurt å spørre en ingeniør eller tre om man skal ha inntrukket fuktsperre sammen med balansert ventilasjon.
Signatur
   #5
 837     0
Nå sier han jo at han mulig skal etterisolere på utsiden også. Da blir det mer enn 5 cm.
De gangene jeg har rettet av vegger i tømmerhus har jeg fått beskjed om og bruke dampsperre.

Mener dere at tømmeret er damptett, siden noen anbefaler og ikke bruke dampsperre?

   #6
 1,596     0
Om man velger å montere innvendig dampsperre,  må man også ta høyde for å skifte kledning etter min mening. Luftig må på plass, samt en svært diffusjonsåpen vindsperreduk. De fleste hus i norge puster utover, og ikke innover. Varm og fuktig inneluft søker tørrere uteluft, fysikken setter premissene. Man må se på hele huskonstrukjonen som en helhet, og ikke bare inn eller utside av en enkeltmvegg!

I mitt tømmerhus blir det 10-15 cm mineralull innendig med inntrukket dampsperre + 5cm utvendig. Balansert ventilasjon og ingen naturlig lufting. Hærværk vil nok noen hevde, men med dagens naturlig ventilerte hus er ikke inneklima og luftfuktighet akkurat noe å hoppe i taket over. Jeg har tro på at ventilasjonsanlegget gir økt bokomfort og meget bedre inneluft, samt er et godt tiltak mot fukt.

Dessuten er jeg hysterisk når det gjelder å få en 100% tett dampsperre, etter mitt hue er dette alfa omega for et vellykket resultat. Og det er nettopp her det slarves mye. Jeg har mine tanker om hvorfor takstmenn ser så mye fuktproblematikk i TEK97 hus allerede nå....
   #7
 744     Hønefoss     0

Mener dere at tømmeret er damptett, siden noen anbefaler og ikke bruke dampsperre?
Det varierer nok litt, men malt tømmer kan nok i noen tilfeller være temmelig damptett, ja. Mye rart man brukte i maling i gamle dager... Dessuten får man en kald(ere) overflate som fuktigheten kan kondensere mot, og tømmeret vil gjerne ikke ta opp all fuktigheten som kommer i luften. Dermed får du vann i grenseovergangen, som igjen tas opp av isolasjonen og kan medføre råte.

Det er i hvert fall slik jeg har forstått at kritikerne ser på det, poenget er først og fremst at det er svært delte meninger om det - og at det er viktig for en tømmerhuseier å være klar over...

   #8
 5,337     Tromsø     1
Åja, jeg trodde at de som er overbeviste tilhengere av pustende hus framfor "å bo i en plastpose" mente at tømmer puster, og at dampsperre ødelegger husets naturlige pusting. Men for meg virker argumentasjonen om dette litt for og mot tradisjon og ny teknologi, sammenliknbart med for og mot healing kontra sykehus etc.
Signatur
   #9
 744     Hønefoss     0
Umalt tømmer "puster", ja. Malt tømmer - tja...

Hvis man monterer dampsperre, har jeg også forstått at det er kritisk at den er 100% tett. Problemet er at det er svært vanskelig å gjennomføre i praksis ved etterisolering, særlig dersom man skal ta vare på enkelte innvendige flater som opprinnelige gulv eller tak. Da blir ofte konklusjonen (slik jeg har sett) at det er bedre med ingen dampsperre enn feil montert dampsperre...
   #10
 28     Rogaland     2
Driver å pusser opp hus med lignende problemstilling.

Man kan lese seg til fortvilelse og depresjon på dette temaet, problemet er et folk har for mye meninger å lite fakta.

Min konstruksjon er slik fra ytterst til inderst:

Kledning - 23mm lekter - tyvek - asfaltplater - 7cm isolasjon - Tømmervegg - 7 cm isolasjon - gips

Jeg har rettet ut innvendige og utvendige vegger med 3" materiale og derfor blir den noen plasser "luftig" bak isolasjonen på grun av varrierende dybde, noe som jeg tror er en bra ting.

Noen fakta:

1.
Anbefalt luftfuktighet inne er 20-40%, med utgangspunkt i 30% vil du ha et duggpunkt ved 20C innendørs på 1,9C

Dvs at "ingenting" luft vil kondensere før utetemperaturen er 1,9c.

Derreter må man tenke på at når veggen er isolert vil duggpunktet ved feks 1,5c ikke være rett bak gipsen men i eller etter asfalt platen.

2.

Alle skremsels innleg om 600 liter vann igjennom en glipe i fuktsperren synes jeg mangler en del fakta, jeg skal ikke si at dette ikke stemmer men som andre også har sagt at man har på forhånd bestemt resultatet og gått den veien.

Dersom noen kjenner bedre til dette å har info å komme med ang:

Ventilasjon i test rommet/boksen
Temperatur inne / ute
Isolasjons tykkelse
etc.

3.

Prinsippet med at en fuktsperre skal stoppe fukten fra å nå ytterveggen er vell og bra, men det kan være komplikasjoner med at vannet blir "innesperret" i veggen, det skal også sies at malte gipsplater også er svært tette. Så i min konstruksjon så vill jeg ha luft pga overtrykk som går gjennom hullene til veggbokser og forflytter seg til det laftede tømmeret hvor det også møter betydelig luftmotstand.

Men dette er jeg lite redd for da overtrykket ikke er spesielt stort pga ventiler i vegg og vindu, det er også svært få dager at duggpunktet er aktuelt, samt at de dagene det er aktuelt så er det ute i veggen og der er det mindre risikabelt og det blir raskt tørket opp når temperaturen stiger.

Skulle jeg ha pusset opp laftet hus igjen vill jeg fremdeles ikke brukt fuktsperre men jeg ville hatt mere i % av isolasjonen på utsiden av tømmeret.

Etter å ha kontaktet flere store rehab firmaer i stavanger området og spurt om deres menig har jeg fått følgende svar:

Etter forskriftene skal det være fuktsperre, men hadde det vært mitt eget tømmer hus hadde jeg aldri brukt det.

Ingen av dem kunne heller vise til problemer med råte i tømmer hus uten fuktsperre hvor isolering var gjennomtenkt, men kunne derimot vise til konstruksjoner med blanidng av tømmervegg og plastiks som hadde skapt problemer.

Jeg har i tilleg kontaktet SINTEF og spurt hva deres mening om konstruksjonen min er og jeg har fått tilbakemelding om at min konstruksjon har svært liten risiko for kondensproblemer.

Det skal sies at jeg ikke er fagmann på dette området men dette er hva jeg har lest meg til.