20,227    21    4  

Innvendig kledning som puster

 19     Drammen     0
Hei,

Hva slags veggmateriale puster? Og fortsetter det å puste når det er malt eller tapetsert?

Jeg vet jeg tråkker opp gamle stier, men jeg har lest så øyet blir tørt og blir ikke klok på hva slags veggmateriale jeg bør bruke i kjelleren.

Vi er i ferd med å innrede kjeller i et hus fra 1961. Vi har gravd opp og drenert og lagt knotteplast og 50mm eps rundt huset samt drensrør etc. Innvendig har vi lagt fuktsperre, 20 mm xps og fuktsikker gulvspon på gulvet. På veggene har vi satt 48 x 36 lekter 15 mm fra vegg og 50 mm isoloasjon. Nye vinduer. Ingen fuktsperre mot vegg, derimot har vi laget nye ventiler i alle rom.

Nå skal vi kle veggene. Tenkte først å bruke grunnet kryssfiner, men så kom vi på at kryssfineren kanskje burde være fuktsikker, som i gulvet. Men er det pustende nok? Kondensfukt må jo kunne vandre. Kjelleren ligger 2/3 under bakken.

Hva skjer når man sparkler, grunner og maler med maling. Selv om den er litt diffusjonsåpen blir det jo tettere og tettere. Da kan det da umulig puste? Så hva bruker man? Dette skal bare være enkle arbeidsrom og trenger ikke se så pyntete ut. Vi heller mot hvitbeiset osb som kledning. Bare det puster altså.... Vi har ikke lyst på panel.

Takk for svar

ps Utenfra tror jeg ikke fukt er noe problem. Huset har stått i 60 år uten annen drenering enn litt pukk rundt veggene og smøremembran, og det var ikke så mye fukt i kjelleren når vi begynte. Men det er dette med kondens da.
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 19     Drammen     0
Hei,

det ser fint ut det prosjektet ditt. Det ligner veldig på mitt.
Jeg har noen spørsmål - men tror jeg legger de inn i din tråd.

Jeg tror jeg har bestemt meg for å bruke OSB plater på veggene, har ikke lyst til på panel, det er mye jobb og det er det på samtlige vegger i resten av huset så jeg trenger en pause.

Jeg har også bestemt meg for å behandle osb platene med hvit silikat fra Keim. Det er veldig diffusjonsåpent - danner ingen form for hinne - og består samtidig av mineraler som naturlig forhindrer mikroorganismer. Vakkert er det også, og svært miljøvennlig og skaper godt inneklima. Jeg tror det blir passe stil i kjelleren også.

ink

Signatur
   #3
 9,677     Kysten     1
Hverken osb eller kryssfiner er særlig dampåpent. I tillegg er det sansynlig at det vil gro mugg på platene om det kommer fukt til. Er det en slett vegg du er ute etter?
  (trådstarter)
   #4
 19     Drammen     0
Ja, slett vegg. Og relativt enkelt å sette opp.

Jeg har nå innbilt meg at osb var temmelig dampåpent og derfor et godt alternativ til panel.
Særlig hvis man ikke maler det men nettopp bruker diffusjonsåpen silikat (som dessuten er naturlig mugghemmende, men det gjelder jo bare den siden jeg bruker den på, og muggen kommer vel evt på den andre.

Ville du heller ha brukt panel?

Signatur
   #5
 9,677     Kysten     0
Limstoffene som er problemet. Hva med huntonitt? Mdf og gips ville jeg styrt unna om det er fare for fukt. Panel vil jo fungere, men hvis du ikke liker det må du finne på noe annet.
  (trådstarter)
   #6
 19     Drammen     0
Jeg må innrømme at jeg er veldig usikker på om det er fare for fukt.
Vi har gjort alt etter boka i så måte, 50 mm isolasjon på begge sider. Luft imellom isolasjon og murvegg. Godt drenert på utsiden.

Vi snakker evt kondens.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 19     Drammen     0
Nå har jeg finlest denne Sintef rapporten: http://www.sintef.no/uploadpages/273827/SB%20prrapp%2065%5B1%5D.pdf Interessant lesning.

Det virker også som om osb er mer diffusjonsåpen en kryssfiner og sponplater, tilsvarende 2 strøk alkydmaling...

Disse er interessante:

"Selv om såkalte dampbremser eller ”smarte” dampsperrer har liten nytteverdi for vanlige bindings- verksvegger over terreng, vil de kunne gi ekstra uttørkingskapasitet for enkelte andre typer konstruksjoner. Dette kan for eksempel gjelde konstruksjoner som har liten eller ingen uttørkings mulighet utover, som for eksempel innvendig isolerte kjelleryttervegger og lette kompakte tak. "

"For dette beregningstilfellet (innvendig kjeller 1,5 meter under grunnnivå) kan det
se ut som at man må ha en Sd -verdi på dampbremsen under 2 m får å få reell uttørking innover – og kanskje helt ned i 1 m."

Videre sd verdier:

OSB 0,4 - 0,6 m
Kryssfiner 0,6 - 3,2 m
sponplate 0,6 - 1,6 m
alkydmaling 2 strøk 0,5 m

Jeg tror jeg tar sjansen. Beklager hvis jeg er sta som et beist og svarer på mitt eget spørsmål. Så lenge jeg bruker helt diffusjonsåpen maling (silikat) så kan vel dette fungere. Jeg tror jeg skal skru de på, så kan jeg ta opp og sjekke inneimellom. Tar jeg feil har jeg ikke ruinert meg heller, billigere blir det neppe.
Signatur

   #8
 9,677     Kysten     1
Anbefaler  deg å sjekke med leverandør av platen hvor dampåpen den er. Det kan variere hvor dampåpne de er.
   #9
 1,596     1
Jeg er i samme situasjon som TS, men en utgravd kjeller fra 1948. Har gravd utvendig, lagt ny drenering, knotteplast og 15mm Neopor. Gulvet har 10cm XPS med radonsperre mellom isolasjonslagene.

Jeg har kjøpt inn stålstendre til hele kjelleren, og kommer mest sannsynligvis til å bekle disse med gips. Men jeg er svært usikker på om jeg skal isolere noe innvendig i det hele tatt, samtidig som jeg er svært fristet til å installere en luftspalte bak - med avfukter fra f.eks. F-tech.


Alternativet blir panel - noe jeg ikke vil ha, eller lettklinker med murpuss - som heller ikek faller i smak. Dessuten har jeg et ønske om skjult elektrisk annlegg + RiR.