183    1    1  

Isolere tak stue mot kaldloft uten fuktsperre?

 6     0
Hei!

Holder på å totalrenovere et 3etg hus.

Huset er bygget opp slik:
Sidevegger i 2 lag med murt teglstein med ca 10cm isolasjon mellom teglsteinveggene. Det går 2 store H bjelker på tvers mellom sideveggene oppe på loftet, disse er murt inn i murpuss.

Jeg har allerede gjort meg ferdig med stue/kjøkken som ligger i øverste etasje mot kaldloft, taket som var der fra før var sponplater som var festet i lekter som var skrudd i bærebjelkene til loftet. Disse var ganske rette og jeg valgte derfor å gjøre noen mindre avrettinger og deretter montere gipsplater rett i takplatene som var der fra før. Dette fungerte veldig bra og tak/sparkel har holdt seg fint uten å få noen setningssprekker i overgang mellom tak/vegg der jeg har laget listefri overgang.

Men...

Det fantes en fuktsperre bak sponplaten mot kaldloftet, denne var ganske rufsete før jeg begynte på prosjektet og nå har den fått tusenvis av små hull pga gipsskruene som gikk gjennom sponplaten og punkterte fuktsperren, i tillegg har jeg lagt opp 10 downlights som også punkterer fuktsperren og det vil bli montert opp downlights godkjent for montering i isolasjon. Det ligger ca 10cm gammel glava isolasjon på toppen av fuktsperren og deretter noe underpanel med not og fjær som gulv på kaldloftet.

Har egenlig lyst til å fjerne den gamle glava isolasjonen og legge ny isolasjon, gjerne 20cm med rockwool, da med 2 overlappende lag med 98mm rockwool flexi A-Plate som jeg har brukt ved etterisolering av ytterveggene, med unntak av teglsteinveggene hvor jeg ikke har byttet ut isolasjonen mellom tegnsteinlagene av åpenbare grunner og heller bygget innerveggen ca 3cm ut fra veggen (for lufting mellom teglsteinvegg og isolasjon) og deretter lagt 70mm rockwool i denne veggen.

Det jeg lurer på:
1: burde jeg fjerne den gamle fuktsperren?
2: burde jeg legge ny fuktsperre? Evt hvordan? Dragerene ligger på tvers ca hver 55cm og vankeliggjør en skikkelig heldekkende fuktsperre, så blir da evt "strimler" med fuktsperre på 55cm bredde som tapes/limes mot drager. I tillegg er det veldig vanskelig tilgang mot ytterdelen av skråtaket pga murpusskledd H bjelke som fungerer som en stor veisperring, ca 10-15cm plass over/under denne bjelken og taket fortsetter ca 2-3m innover fra dette. Jeg vil nok kunne klare å fjerne gammel isolasjon innover her med en klype el.l og legge ny isolasjon ved å være kreativ, men å legge ny fuktsperre tror jeg er helt dødfødt inn her.
3: hvor tykt lag med isolasjon burde jeg bruke? Ser det anbefales maks 20cm hvis man ikke har fuktsperre.
4: evt noen andre anbefalinger på hva jeg kan gjøre?


Har vurdert å droppe isolering mellom stue og kaldloft og heller isolere taket på loftet slik at kaldloftet blir et "varmt" loft. Men da må jeg vel også tenke på lufting osv. Har et ventilasjonsaggregat jeg holder på å montere opp på loftet og kunne da evt montert opp tilluft og avtrekk på loft for å hjelpe til med luftingen.

   #1
 240     1
Jeg tenker det er en god idè å isolere taket på loftet, sånn at kaldloftet blir et varmt loft. Da må du sørge for grei lufting over isolasjonen (5cm), med ventil i topp, og tilgang med luft i bunn. Er jo slike papp-avstandsholdere du kan bruke. Du kan jo gjerne bevare f.eks. 5cm i gulvet på "kaldloftet" sånn at noe varme slipper opp, men ikke alt. Så du får et lunk-loft. Hunton påstår og at deres Hunton Nativo trefiberisolasjon reduserer litt kondensering, så kanskje det kan være en idè med 5cm med dette.

20cm i bjelkelaget med alle spottene osv høres ikke bra ut. Har selv sett eksempler på at det gjør kaldloftet veldig kaldt, og fuktig luft kommer opp og kondenserer mot takbjelker osv. Nesten umulig å lufte ut, fordi jo mer en prøver å lufte jo kaldere blir det. Vanskelige greier. Så støtter tanken med mest isolasjon mellom de øverste bjelkene, hvor det er mye lettere å lage det damptett.