1,006
12
1
Isolering om vinteren, frost på ytterpapp som ligger mot ytterpanel.
22
0
Hei! Trenger virkelig hjelp!
Vi oppdaget at det var kondens i veggen på 2 etasje der hvor det var for tynn isolasjon og ingen dampsperre i veggen (kun papp mot innepanel).
Huset vårt er fra 50 tale, første etasje er etterisolert.
Nå er alt panel inne der tatt vekk og vi skulle isolere dette på nytt med en snekker med bruk av 10 + 5 cantimeter glava ekstrem (kryssisolering).
Men så oppdaget vi at det er frost på papp som er mot ytterpanel, snekker skremte meg veldig med å si at han har ikke sett slik før og nesten ønsker å utsette prosjekt til sommeren, når dette tørkes ut av seg selv først.
Spørsmål: er det mulig å tørke dette nå om vinteren med varmeapparat og avfukter kanskje? Er det veldig uvanlig at noe kondens sitter på pappen mot ytterpanel? Skulle tro at slik kan tørkes med byggtørker eller tar jeg feil?
Beklager for eventuelle språkfeil!
Dersom det ikke er isolert - sett på varme, helst elektrisk, parafin eller propanbasert tilfører bare fuktighet, og sett gjerne på en avfukter også om du har tilgang til en slik. Da kommer rimet til å forsvinne, dere kan isolere og så plaste umiddelbart. Det siste er viktig...
En såpass enkel problemstilling burde snekkeren ha sett løsningen på..
.Thag
Det er isolert per nå, men isolasjonen var kanskje så dårlig og mangel på dampsperre, så ble det is på pappen i veggen mot ytterpanel.
Bygget er bebodd ja, men vi varmer ikke opp det rommet der, jeg åpnet også litt vindu for å ha kald temperatur der.
Avfukteren er bestilt og kommer snart, skal sette på den ja.
Har inntrykk at snekkeren prøvde å skremme meg for å tjene mest, har jeg rett? Det er kanskje ikke noe uvanlig det vi så der bak isolasjonen?
Holder det med vanlig ovn når jeg skal varme det opp og avfukte eller må jeg absolutt bruke noe byggtørker sammen med avfukter? Rommet er på 20 m2 ca.
Hold mest mulig fukt fra menneskepust borte. Dvs, forsøk å stenge av byggesonen og ikke vær der annet enn når du jobber. Kjør kombinasjon av oppvarming (elektrisk eller ovn) og utlufting. Dette dytter fukt ut av bygget. Avfukter gjør det samme.
Litt rim på ytterpappen gjør neppe noen skade, men er det mye bør det skrapes bort. Legg i isolasjon og strekk plast noenlunde fortløpende.
Løsning: lufte, avfukte, varme. (samt unngå tilførsel av fuktighet)
Avfukter er generelt mer effektivt enn varming da varming vil føre til at øvrige materialer i rommet vil tørke (tilføre fuktighet til lufta) slik at det bare blir enda værre.
Du kan gjerne sette dit en måler som måler relativ luftfuktighet (RH) og sørge for å følge med at duggpunkt ligger lavere enn utetemperaturen - da skal det ikke bli rim.
Her er en duggpunktskalkulator du kan bruke: http://www.dpcalc.org/
Som du ser skal du ha veldig lav RH om du skal unngå fare for konsensering på kalde flater. Det er nok derfor det ofte anbefales å ikke varme opp bygg før isolasjon og særlig dampsperre er på plass.
Veggene er fortsatt isolert og med papp på men bare uten panel inne. Avfukteren hevet også temperatur opp til 25 c inne, det kom nå ca 6-7 liter på en natt og halv dag.
Fuktigheten der var på ca 35% før avfukteren ble satt i gang.
Avfukteren blåser ut ganske sterkt mye luft som er varm og blir spredt opp og ned.
Gjør jeg riktig nå synes dere?