#21
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Brannutvikling med massiv tre er ofte kontrollerbart da overflaten forkulles.  Vi ser på tverrsnittet at det er "ribber" igjen i konstruksjonen som stenger for massiv luftgjennomgang oppover elementene (slik jeg tolker bildene).  FrodeS beskrev brannen på Eidsvoll i går og der var det lufting mellom 2 panelkledninger som ga utfordringer mht brannspredning og slukking.  Slik burde ikke skje her. 

Nå skriver ingen om hvor effektiv denne "isolasjonen" er i elementene så det bare tippes at 3 lag er tilstrekkelig (ser noen beskriver dette som passivhus med 3 lag, vi vet jo ikke om det engang tilfredsstiller Tek10)

For meg virker modulene veldig lave, for effektiv bygging burde dette vært 1/2-elementet og det vært et hovedelement som var dobbelt så høyt.

   #22
 576     Hordaland     0
Det er vel trekken som gjør at det blir kaldt. En tykk tømmervegg isolerer vel bra den så lenge det er vindtett på utsiden. Har et gammelt tømmerhus selv og fyrer ganske sjeldent i vedovnen. Varmepumpen varmer bra den Smile
  (trådstarter)
   #23
 331     bøgda, Midt Norge     0


Billig, uten plast i veggene og hurtig å bygge.

1: Er det sikkert at det er billig? Hvor tykk blir veggen i forhold til en bindingsverksvegg med lik isolasjonsevne? Husk at kvadratmetere med "veggtykkelse" betyr mindre boareal. Blir løsningen på systemet like bra som en vanlig bindingsverksvegg?
2: Er plast en ulempe? Man kan bygge uten plast i andre systemer også, men hvorfor?
3: Er dette virkelig så hurtig? For meg ser det ut som om de stabler og limer "isolasjon". Det ser ikke direkte raskt ut i så
fall.

Systemet hadde sikkert vært flott for 100 år siden da man ikke hadde de materialene man har nå.


!) nei JEG tror ikke det blir billigere i det lange løp.  Det en evt sparer ved ikke å kjøpe isolasjon og sperrelag som plast vil sikkert tas igjen i noe annet de ikke oppgir på hjemmesida.
2) selv har jeg ikke noe negativt å si om plast, men min mann har. Vi bor i et bidingsverkshus nå, etter tek 7, og det funker bra for meg. Han tror imidlertid at huset puster lite. Sånne diskusjoner finnes no i de 1000 hjem.
3) Hurtig kan det kanskje være, men det kan ta lang tid å planlegge? etterbehandle? hva vet jeg. Eller vi vet så lite om det at om 10 år driver vi og skifter vegger som har slått seg, bulket, ikke funker etc. Da tar det tid å bygge hus.

Syns generellt at det er bra med påfyll til diskusjonen. Selv om isotimber er uaktuelt fra min side. Syns også det er helt greit å ty til utprøvde metoder. Særlig jeg som ikke er tømrer.
Signatur
   #24
 22,342     Akershus     0

Han tror imidlertid at huset puster lite.
Hva legger man i dette pustegreiene? Selv om man ikke bruker plast skal huset være tett, ellers blir det trekkfult og kaldt. Diffusjon hjelper utrolig lite på innemiljø, neppe målbart.
   #25
 253     Risør     0


Han tror imidlertid at huset puster lite.
Hva legger man i dette pustegreiene? Selv om man ikke bruker plast skal huset være tett, ellers blir det trekkfult og kaldt. Diffusjon hjelper utrolig lite på innemiljø, neppe målbart.


+1

Har alltid lurt på dette.

Jeg har konstruert og prosjektert flere slike pustende hus uten dampsperre, men de må jo uansett ha en kraftig dampbrems som gjør mye av det samme. Den "pustinga" er jo helt marginal og teoretisk uansett.

Og ventilasjon/ ikke ventilasjon har jo ingenting med plast/ikke plast å gjøre.
Mange roter sammen dette, og tror de har ventilasjon pga plasten...
Reality check - også "pustende" hus må ha ventilasjon...
Akkurat like mye som de med dampsperre.
Signatur
   #26
 242     Oppland     1
Alle hus må ha en eller annen form for ventilasjon, uansett hvordan de er bygd. Jeg har vært i ett av husene som Aktiv Hus har satt opp (henvisning til dette i tidligere innlegg i denne tråden). Der er ventilasjonen basert på tradisjonelle veggventiler. Etter eiers syn var dette helt uproblematisk. Poenget med at huset skal puste har ingen ting med ventilasjon å gjøre, men det har antakelig med klima. I et hus med ikke-pustende overflater må all fuktighet ut gjennom ventilasjonen. I et hus med heltrevegger, vil fuktighet fra lufta bli tatt opp i treverket mens vi oppholder oss i rommet, og vil bli avgitt når vi ikke er der. Dette oppnår man ikke i et hus med gipsplater eller limbaserte trefiberplater. Et tilleggsmoment er at luft og vanndamp som vandrer utover i en heltrevegg aldri vil kondensere, rett og slett fordi overflaten er så stor at mengden vann pr arealenhet blir minimal. I en tett vegg derimot, vil et lite hull i dampsperra føre til mye fuktig luft på et svært lite areal. Alle som har pusset opp hus fra 80.tallet vet hvordan slike vegger ser ut. Isolasjonen mugner på kort tid og mister all effekt. Min hovedinnvending mot helt tette hus med ventilasjonsanlegg er nettopp at vi gjør oss avhengige av kostbare tekniske innretninger for å kompensere for at vi bor i en plastpose.
Signatur
   #27
 22,342     Akershus     0

Jeg har vært i ett av husene som Aktiv Hus har satt opp (henvisning til dette i tidligere innlegg i denne tråden). Der er ventilasjonen basert på tradisjonelle veggventiler. Etter eiers syn var dette helt uproblematisk.
Slik ventilasjon er så energisløsende at regjeringen stanset dette for noen år siden.
Poenget med at huset skal puste har ingen ting med ventilasjon å gjøre, men det har antakelig med klima. I et hus med ikke-pustende overflater må all fuktighet ut gjennom ventilasjonen. I et hus med heltrevegger, vil fuktighet fra lufta bli tatt opp i treverket mens vi oppholder oss i rommet, og vil bli avgitt når vi ikke er der.
Da burde man kalt dette hygroskopiske hus. Greia er at diffusjon er en langsom prosess. Kladder du på maling på plankene går prosessen utrooolig langsomt.
Dette oppnår man ikke i et hus med gipsplater
Er ikke gips hygroskopisk?
Et tilleggsmoment er at luft og vanndamp som vandrer utover i en heltrevegg aldri vil kondensere, rett og slett fordi overflaten er så stor at mengden vann pr arealenhet blir minimal.
Hvis det er så urolig lite fukt som går utover i veggen, hvorfor er det da så viktig at den gjør det?
Isolasjonen mugner på kort tid og mister all effekt.
???
Min hovedinnvending mot helt tette hus med ventilasjonsanlegg er nettopp at vi gjør oss avhengige av kostbare tekniske innretninger for å kompensere for at vi bor i en plastpose.
Det spiller liten rolle om det er en plastpose, papirpose eller likkiste.

   #28
 242     Oppland     0
Kverulantene har våknet..
Hvem som har stoppet hva vet ikke jeg, om det er regjeringen eller ventilasjonsmafiaen. Uansett er vel ikke et ventilasjonsanlegg som bruker mye strøm på å skifte ut mer luft enn nødvendig noen energisparer heller.

Ang maling: ja, slike hus stiller noen krav til overflatebehandling. Man kan ikke bruke hva som helst, men det finnes mange ting som kan benyttes.

Mulig gips er hygroskopisk. Du vet det tydeligvis. Her også avhenger det av overfratebehandling. Uansett ligger det plast 11 mm innenfor overflaten.


Signatur
   #29
 22,342     Akershus     0

Kverulantene har våknet..
Jepp!

Hvem som har stoppet hva vet ikke jeg, om det er regjeringen eller ventilasjonsmafiaen. Uansett er vel ikke et ventilasjonsanlegg som bruker mye strøm på å skifte ut mer luft enn nødvendig noen energisparer heller.
Uriktig ventilering er ikke bra enøkmessig. Naturlig ventilasjon blir ofte feil, men det er det mange som klarer med andre typer ventilasjon også. Til slutt var det politikerne som laget loven. I de kretser heter det ikke mafia, men lobbyister.

Ang maling: ja, slike hus stiller noen krav til overflatebehandling. Man kan ikke bruke hva som helst, men det finnes mange ting som kan benyttes.
Uansett er denne prossessen så treg at det mest er årstidsvariasjoner man ser når det gjelder fukt i trevegger.

Uansett ligger det plast 11 mm innenfor overflaten.
Hvis du velger plast, men normalt sett er platen i praksis diffusjonstett når den blir malt.
   #30
 242     Oppland     0


Uansett er denne prossessen så treg at det mest er årstidsvariasjoner man ser når det gjelder fukt i trevegger.



Si ikke det. Jeg har forstått det slik at døgnvariasjonene er betydelige, og at som utjamning av fuktighet fungerer dette veldig bra. Jeg er uansett ingen ekspert på dette, men har hørt fra flere hold om disse husenes fortreffelighet. Har også vært i et par av dem, og det er spennende å se at det fortsatt er mulig å bygge på gammelmåten. Skulle forresten likt å se det passivhuset som bruker mindre strøm enn huset jeg besøkte med naturlig ventilasjon.
Signatur