1,692    8    4  

Luft som isolasjon?

 260     0
Fikk ett fiffig svar av en gammel snekker. Jeg driver og forer ut 48 mm på innerveggen på kjøkkenet og har kjøpt inn 50 mm glava. 
Han mente så lenge damsperra var tett, så ville han ikke brukt isolasjon på varmside. 

Noe hold i dette? 

   #1
 25,345     Akershus     1
Du kan forfølge dette: så lenge dampsperra er tett, behøver du ikke isolasjon i veggen i det hele tatt.

Luft er en grei isolator. Problemet er at i en vegg har du en yttervegg og en innervegg. Luft i hulrommet vil begynne å rotere mellom varm og kald side og slik transportere varme over. Isolasjonsmaterialer «isolerer ikke , de funksjonerer som luftbrems. Lufta blir stående stille. Dermed reduseres varmetapet.
Signatur
   #2
 1,649     Asker      1
Fikk ett fiffig svar av en gammel snekker. Jeg driver og forer ut 48 mm på innerveggen på kjøkkenet og har kjøpt inn 50 mm glava.
Han mente så lenge damsperra var tett, så ville han ikke brukt isolasjon på varmside.

Noe hold i dette?

Helt stillestående luft har varmeledningsevne l (lambda) = 0,025 W/mK.
Vanlig isolasjon (Glava, Rockwool osv) har 0,03 til 0,04 W/mK mao lleder mer enn stille luft.
Men luft har den egenskap at den IKKE holder seg "stille" når den varmes opp, selv en ørliten økning i temp medfører at luften "rører" på seg og dermed øker varmeledningsevnen.
Poenget med både Glava, Rockwool, EPS, XPS osv er å "fange" luft på en slik måte at den IKKE får "rørt" på seg. Samtidig må materialet som benyttes til å låse inne lufta også ha dårlig varmeledning.

Så den gamle tar feil, du vil ikke kunne få lufta i din 48 mm utforing til å "holde seg i ro".

Annen sak er at man skal ga minst 2/3 av isolasjonen på den kalde siden av dampsperren !
Dvs at med 50 mm innefor sperren skal det være (minst) 15 cm isolasjon på utsiden, dette for å unngå kondensering på dampsperren.
Signatur
   #3
 2,987     Vestlandet     0
1/3 på innsida og 2/3 på utsida gir ved 5cm på innsida 10cm på utsida.

15cm på utsida tilsvarer 3/4 av isolasjonen på utsida.
Signatur
   #4
 1,649     Asker      0
1/3 på innsida og 2/3 på utsida gir ved 5cm på innsida 10cm på utsida.

15cm på utsida tilsvarer 3/4 av isolasjonen på utsida.

Self !!
Litt fort i svingen her Unsure.
5 på "innsiden" tilsier 15 på "yttersiden".

(Men, dette er jo ikke millimeter-nøye.., en viktig parameter er jo klimaet der huset står. Er det 20 kalde ut så er forholdene inne i veggen annerledes enn om det er rundt 0.)

Er selv i samme situasjon som TS, har 60 m2 med 10 cm isolert etasje som skal pusses opp. Ønsker å etterisolere med 50 mm på innsiden av eksisterende dampsperre..., men har blitt frarådet dette pga faren for kondesering.
Så da blir det vel å legge ny dampsperre innerst... Sad
Signatur
   #5
 1     1
Legger du dampsperre på nytt, blir det et skikt med dampsperre på begge sider av det innerste skiktet. Dette vil da råtne over tid fordi det akkumuleres vanndamp som ikke slipper hverken ut eller inn.

Det er ikke noe problem å isolere 5 cm på innsiden. Det må bli sinnsykt kaldt ute for at 0-graderskiktet skal bli liggende innenfor eksitsterende dampsperre.
   #6
 6,923     Akershus     1
Endel år tilbake, da man ønsket å etterisolere alle husene som var bygget med 10cm vegger gjorde man nettop det. 10+5. Ingen raporterte problemer så langt. Men det KAN avhenge av pusteegenskapene på utsiden...
   #7
 68     0
Antar at det er ikke innervegg, men yttervegg innvendig det er snakk om. Smile
Som nevnt ovenfor så lenge største andel isolasjon er på utsiden av dampsperre så er det liten risiko for fuktproblemer/kondens (flere SINTEF løsninger bygger på dette). Hvis ytterveggen fra før har 15cm isolasjon (som fortsatt fungerer noenlunde på nivå med dagens isolasjonsmaterialer) så er det helt innenfor å fore med 5cm på innsiden. Som Glava skriver: "Det er fordelaktig å flytte dampsperresjiktet slik at inntil 1/4-del av den totale isolasjonstykkelsen ligger på den varme siden av dampsperren."
Men hvis yttervegg er en tømmervegg (hytte) uten isolasjon da blir det helt andre boller, fordi tre isolerer mye mindre og 15 eller hele 25cm tømmer gir mindre varmeisolasjonsevne enn 15cm glava. Da har gamle snekkeren helt rett Smile

Om luften kan brukes som isolasjonssjikt tar jeg som et bonus spørsmål Smile Luft står ikke stille når det er temperaturforskjell mellom 2 tilstøtende flater, varmen ledes både gjennom og av luften. Derfor blir det som TS selv skriver 50mm glava på 48mm lekt - for å sikre at det blir ingen luftlommer som reduserer konstruksjonens isolasjonsevne.

   #8
 1,778     Norge     0
I isolasjon så er det mest luft(stillestående), derav isolasjonsevnen. Glava, rockwool, esp og xps....

Tomt rom blir ikke noe isolasjon.
Skulle kommentaren ha noe fornuft, Ville et tom rom på 3 meter isolere kjempe mye??? NopO:)