#11
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Diagrammet hos leca er litt vanskelig å lese for en utrent men det er dette jeg også tenker på. Konstruksjondblokker og støttevegger brukes for å oppnå nok styrke

Jeg har også erfaring med KUB, vi tredde ned mye vertikal armering selv om det ikke er med i design krav.

  (trådstarter)
   #12
 104     0
Har du bilder av tilbakefylling , og kanskje kjennskap til stående armering i blokkene?
Hvor lenge etter at veggene ble støpt ble det tilbakefyllt ?
Hvilken type isoblokk? (ikke relevant , men de fleste har gode anvisninger på armering)


Nei, det tror jeg dessverre ikke jeg har bilder av. Nå skal der sies at firmaet som hadde gravearbeidene er et et firma som er kjent for å gjøre god jobb og har gode referanser, så egentlig finner vi det litt merkelig at de skulle lagt så hard tilfylling at det ble sprekker. Sprekkene har forøvrig kommet ca 3 nåneder etter at tilfylling ble gjort.

Det gikk ca 2 uker fra veggene var ferdigstøpt til tilfylling ble gjort. Men, det de laveste høydene hadde stått betydelig lengre da murer brukte ekstremt lang tid på muringen (dobbelt så lang tid som estimert).

Det er leca sine isoblokker. Såvidt jeg vet er det ikke stående armering men stigarmering i fugene.

  (trådstarter)
   #13
 104     0
Hvor lang er veggen? Er det støttevegger inne? Leca tåler ikke mer enn 5-6 meter vegglengde og maks fyllingshøyde 2m

Det må armeres for annenhvert lag

Selve bakveggen er 13 meter. Det er to støttevegger.

Vi er kjent med kravene, men utbygger har brukt en murer som ikke gjorde god jobb. Vi klaget fra første dag, men ingen bedring skjedde. Greit nok at vi ikke er fagfolk, men vi er ikke blind heller. Vi kunne se med det blotte øyet at alt var skjevt, og vi målte over 5cm høydeforskjell på såleblokka. I følge utbygger har dette ingenting å si for kvaliteten, kun for utseendet. Vi er meget skeptisk og har lite tiltro til det som er sagt fra utbyggers side.

Murer hevder at han har utbedret en del feil etter at vi har påpekt det. Dette går spesielt på det å legge laftevatt mellom lagene og sette steinene tett nok. Vi har foreløbig ikke fått noen dokumentasjon og antar at det er fordi han ikke har noen. Vi tar ikke hans ord for god fisk, for det er ikke verdt noe slik vi ser det.

Vi vurderer om vi på neste regning skal holde igjen en sum for utbedring av mur, men vet ikke hvor mye vi kan holde tilbake.
   #15
 782     0
Ehh - sa du laftevatt mellom lagene? Mener du at mureren har brukt laftevatt mellom skiftene i muren? I så fall er det ikke rart det sprekket opp...
   #16
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Det skal faktisk ligge isolasjonstripe i midten på Leca isoblokk så vidt jeg husker. Fugearmering holder vangene sammen
   #17
 782     0
Hvis den ligger i midten gir det mening. Hvis den er brukt for å utjevne forskjeller i høyden er jeg mer skeptisk.

   #18
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Ja da er jeg enig, jeg brukte tykkelsen på 28/75 spiker og justerte fugetykkelse  når jeg satte opp en vegg, at det nevnes 5cm avvik er jo helt utrolig, jeg skjønner ikke hvordan det gikk an å starte å mure på et slikt underlag
   #19
 4,269     0
TS: få tak i en sakkyndig / takstmann asap, gjerne en velrenommert murermester.

Dokumenter alt med bilder etc, kommuniser skriftlig med utbygger - har du flaks så er dette kosmetisk, har du uflaks så krever det mye arbeid å rette opp..
   #20
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Jeg spurte banken min om hvilken takstmann de brukte, takstmenn har ofte en annen grunnutdanning så spør om det er noen som har vært murer før (det hadde min)