6,654    3    1  

Delevegg og støyisolering mellom boenheter i tomannsbolig

 307     1
Jeg lurte litt skilleveggen mellom boenhetene i tomannsboliger, og lydisoleringen av denne. Som over snittet ømfintlig for nabostøy, lurer jeg på hvordan slike vegger er bygd opp - er det god støyisolering?

Er det stor forskjell i støyisolering i skilleveggen i en tomannsbolig fra 1970-tallet vs. 2000-tallet?
Er det løpende bærebjelker på gulv/tak som går gjennom begge enheter, eller krav til skille pga brannforskrifter?

   #2
 5,337     Tromsø     0
Da jeg vokste opp i et nabolag fra tidlig 1960-tall med loddrett delte tomannsboliger, rekkehus og atriumhus, hadde jeg inntrykk av at det var murvegg mellom boenhetene i alle husene selv om de ellers var bygget i tre. Bra mot brann, og naboen måtte bråke mye eller ha stor fest før støyen ble sjenerende.

I hus fra 1970-tallet og utover har jeg inntrykk av at brannmuren er erstattet av vegg med et par lag gips på hver side og isolasjonsmatter i mellom. Det gjør at noe mer lyder/flere frekvenser er hørbare.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 307     0
TAkk for svar.

Tror jeg greide å finne noe selv også, usikkert hvor lenge dette har vært et krav, men ser ut som det i hvertfall gjaldt på midten av 2000-tallet. Endringene i TEK'ene opp gjennom årene tilsier vel ikke nødvendigvis at kravene til brannvegger har endret seg?

Oppbyggingen av en brannvegg i tomannsbolig ser ut til å være, som minimumskrav: doble gipsplater - 7 cm mineralull  - 3 cm luft - 7 cm mineralull - doble gipsplater.
3 cm luft betyr også at gulv/takbjelker ikke skal være sammenhengende gjennom enhetene.