469    1    1  

Spørsmål om lydisolering gammel bygård - kun tak og gulv

 1     1
Hei

Innledningsvis ønsker jeg å beklage for at jeg oppretter en ny tråd som omhandler et tema som er allerede omtalt i flere tråder. Jeg har forsøkt å lese meg opp så godt som mulig, likevel velger jeg å opprette denne tråden for å forsøke og sammenfatte - slik at jeg kan ta en beslutning.

Jeg bor i en såkalt 1890-bygård i Oslo (leilighet både over og under meg). For meg ser det ikke ut som etasjeskillene en gang inneholder "stubbloftsleire" - kun stendere og et plankelag. (Grunnet spotter har jeg delvis klart å se hvordan det ser ut på oversiden. På oversiden av nevnte plankelag tror jeg vi kun har å gjøre med naboens parkett (ukjent antall lag), og i mitt tak er det kun nedsenket tak med spotter. Dvs. himling er uten isolasjon og/eller isolerende tiltak.

GULV
Først og fremst ønsker jeg å dempe lyd ut av leiligheten. Til dels av hensyn til naboen, til dels fordi jeg syns det er ubehagelig at naboen hører "for mye". Sånn jeg har forstått det foregår det meste av "lydoverføringen" nedover, noe jeg har fått bekreftet av overliggende nabo. I følge disse så hører de omtrent aldri noe fra min seksjon. Derimot vet jeg at naboen under meg hører mye - delvis alt. 

På bakgrunn av opplysninger i andre tråder her inne, ser det ut som det anbefales at isolering utføres fra begge "sider". Tiltak inne i seksjonen demper i utgangspunktet kun lyd ut, således bør begge tiltak utføres i alle seksjoner (både tak og gulv). Altså for å ivareta både lyddemping ut og inn. I så fall bør må utgangspunktet sies å være trinnlydplater (inkl. kantavstivning, spalte med bunnfyllingslist/fugemasse, sponplater etc), og at underliggende nabo bør lage lydhimling (inkl. lydreduksjonsbøyler, to lag med gipsplater etc). 

Det første spørsmålet er om dette stemmer? 

Videre valgte den tidligere eieren av underliggende seksjon - ved nylig utført full rehabilitering - å prioritere stukkatur i tak fremfor å ta ansvar for sin del av lydisoleringen. Jeg avgrenser derfor videre mot lydhimling i tak i underliggende leilighet.

Det neste spørsmål er om jeg vil oppleve litt demping av lyd fra underliggende leilighet selv om det kun gjøres tiltak hos meg?

Hovedroblemstillingen omhandler deriimot tiltak i gulv. I tillegg til nevnte løsning med lydtrinnplater mottok jeg for mange år siden et tips fra en erfaren rålofts-utbygger,. Han uttalte at han hadde god erfaring med heller å benytte avrettingsmasse, da det også ivaretar lydisolering. Muligens inneholder etasjeskiller mellom øverste etasje og loft stort sett stubbluftsleire, det vil si at dette kan ha en innvirking på opplevd virkning. Uansett så påstod vedkommende at underliggende seksjoner omtrent ikke hørte noen lyder fra nyoppførte seksjoner på loft når han benyttet denne løsningen. Han sa også at beboere i underliggende seksjoner ofte uttalte at de hørte mye lyder fra råloftet før leilighetene på loftet ble oppført. Feks. når folk besøkte loftbodene. 

Det neste spørsmålet er om noen har erfaring med å benytte avrettingsmasse som lydisolering, herunder om en slik løsning kan benyttes i lavereliggende seksjoner? Det vil si også når stubbloftsleire ikke er omfattet. Det kan bemerkes at jeg ved trinnplate-løsning avgrenser mot å benytte flytemasse - kun anbefalt sponplate og gipsplate. Det er ønskelig at løsningen jeg velger både skal redusere trinnlyd og luftlyd. 

(Dessverre har jeg ikke lenger kontaktinformasjon til nevnte loftsutbygger, og jeg spurte aldri om type avrettingsmasse, tykkelse/mengde osv.)

Jeg ser for meg at jeg i så fall flyter massen på oversiden av dagens parkett. Det betyr at løsningen vil innebære et lag med planker, min nåværende (gamle) parkett, flytemasse i x cm tykkelse og ny parkett. Tykkelsen på den nye parketten må bli 10 mm eller 13-15 mm. Fortrinnsvis førstnevnte da jeg ikke har mulighet til å heve gulvet for mye. Jeg ser også for meg å sette opp nye vegger (fjerne nåværende) slik at flytemassen kan flyte helt ut til teglstein. Her er min tanke at det uansett vil være vrient å få til montert bunnfyllingslist og fugemasse i spalte mot vegg dersom løsning med trinnplater benyttes, og at det muligens er enklere med flytemasse. 

Dernest må neste spørsmål være - dersom dere har erfaring med dette - hvilken flytemasse dere benytter? Og hvor tykt må laget være? Jeg ser for meg at laget må være tykkere enn løsningen når flytemasse (i stedet for spon og gips) kombineres med lydtrinnplate. Ved en slik løsning tror jeg de oftest anbefaler 40-50 mm avrettingsmasse i tillegg til lydtrinnplater Jeg mener å huske at han nevnte noe om at avrettingsmassen inneholdt tilsetningsstoffer, og at det ikke var tale om normal sementgips men en lavere grad av sement (gummi??)) Uansett antar jeg den må være selvbærende. Han nevnte også at han stort sett fikk levert massen med pumpebil. 

Når det gjelder heving av gulv håper jeg å unngå mer enn 60 mm (inkl ny parkett). Dette gjelder uansett løsning. Våtrom/baderom inngår heller ikke i løsningen.

Til slutt et spørsmål om løsning med trinnlydplater (uten avrettingsmasse). Hva anbefales for at man underliggende nabo skal kunne oppleve lyddemping (som nevnt både trinn- og luftlyd). Her sikter jeg til hvilken leverandør som anbefales,  tykkelse på trinnlydplaten, antall lag (inkl tykkelser). Deriblant om det er nødvendig med både spon- og gipsplate. 


TAK
Heller ikke naboen over virker særskilt interessert i å ta ansvar for sin del av lyddemping. I og med jeg først og fremst fokuserer på lyddemping ut fra min leilighet prioriteres ikke dette. Imidlertid tillater jeg meg raskt å spørre om tiltak kun i min seksjon (her lydhimling) også vil dempe noe lyd fra overliggende seksjon? Eller dempes kun lyd ovenfra, jf. det jeg nevnte innledningsvis. 

Evt. finnes det alternative tiltak som kan gjøres i tak? En løsning kan kanskje være å pumpe inn noe masse mellom nedsenket tak (m/spotter) og mellomliggende plankelag og dragere. Til info ser jeg for meg uansett å rive veggene, dvs dagens dagens nedsenket tak vi nok uansett vil bli fjernet. 

Avslutningsvis kan det bemerkes at jeg er helt klar over at innlegget er omfattende. Dersom noen likevel i hele tatt gidder å lese gjennom teksten - vil jeg sette stor pris på om legger inn noen raske kommentarer dersom du har erfaring innen foreliggende tema. 

Vh. M

Siste redigering: Wednesday, August 19, 2020 3:37:13 AM av Marius_74_Oslo

   #1
 38,329     Lillestrøm kommune     0
Børhaug har avretting oppå trinnlyd i nybygg og er visst godt fornøyd. Men tåler gulvet vekt av dette ?