465
10
0
Tilskjæring av tynne plastplater
3,608
0
Hvor får jeg kjøpt og tilskjært plater på 2-3 mm tykkelse i mattsvart plast?
... dette er egentlig bare en liten fillejobb! Jeg trenger i området 35-40 "fliser" med utgangs-form som en likesidet trekant med toppvinkel 30°, grunnlinje 60 mm, men med ca 2 cm av toppen kuttet av så flisene blir trapes-formede (dvs. netto høyde rundt 92 mm).
Jeg skal lime sammen fire og fire av disse til en firkantet "trakt" med åpning 6 cm kvadrat. Så plasten må være av en type som det er greit å lime sammen.
Hvis jeg bare får tak i tynne, mattsvarte plastplater skulle jeg nok klare å skjære dem opp selv, men jeg vet ikke hva slags butikk jeg skal gå til! Finner jeg det, mistenker jeg at de kan gjøre kutte-jobben både raskere og mer presist enn jeg selv klarer.
... dette er egentlig bare en liten fillejobb! Jeg trenger i området 35-40 "fliser" med utgangs-form som en likesidet trekant med toppvinkel 30°, grunnlinje 60 mm, men med ca 2 cm av toppen kuttet av så flisene blir trapes-formede (dvs. netto høyde rundt 92 mm).
Jeg skal lime sammen fire og fire av disse til en firkantet "trakt" med åpning 6 cm kvadrat. Så plasten må være av en type som det er greit å lime sammen.
Hvis jeg bare får tak i tynne, mattsvarte plastplater skulle jeg nok klare å skjære dem opp selv, men jeg vet ikke hva slags butikk jeg skal gå til! Finner jeg det, mistenker jeg at de kan gjøre kutte-jobben både raskere og mer presist enn jeg selv klarer.
Enkelt tilgjengelig i alle fall:
https://www.biltema.no/bygg/platematerialer/
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Usikker på hva du skal bruke dette til men en kan også sette på kontaktplast eller folie,.
Skal sette dem sammen på denne måten og plassere på husmønet. Inretningen vil stå under en kuppel av klar past, men den er likevel utsatt for sol, varme og kulde, veksling mellom rå og tørr luft ... Gjennomfarget materiale klarer nok klimatiske påkjenninger langt bedre enn noe som er klistret utenpå. Jeg frykter at maling snart vil flasse av, kontaktplast løsne i kantene og begynne å flagre ...
I bunnen av hver kjegle sitter ei fotocelle som registrerer strålingsintensiteten fra en 30×30° sektor av himmelen. Mattsvart overflate stopper refleksjoner, slik at kun denne sektoren måles. (Den mellomgrå fargen i figuren er kun for å kunne se hvordan flatene ligger - de skal være mattsvarte i virkeligheten.) Det er mulig kuleformen fylles ut med flere sektorer; Arduinoer har opptil 16 innganger, og det er praktisk å slippe unna med én (alternativt: slippe unna ekstern multipleksing). Min magefølelse er at jeg ikke vil få veldig mye mer nyttig informasjon for formålet med flere kjegler. Det er mer enn nok til f.eks. å registrere "skiftende skydekke" (betydelig variasjon i stråling fra ulike retninger, som varierer i "tilfeldig" mønster over tid).
Innretningen roteres i horisontal- og vertikal-retning slik at trakten i "krysset" peker rett mot sola. Hvis orienteringen justeres en gang i timen vil sola kunne flytte seg over halvparten av åpningen (15°), med god margin til å holde seg innenfor sektoren. Eventuelt kan justeringen gjøres oftere enn en gang i timen. Avlesing av fotocellene vil gjøres adskillig oftere, kanskje ned på minutt-intervall, men for å få noe anvendbar informasjon ut av det må trolig enkeltmålinger reduseres ned til statistiske fordelinger.
Hensikten er å kunne korrelere strålingsnivå med faktisk innsamlet energi fra kollektorer (termiske, PV) med ulik orientering, for å kartlegge hvordan de reagerer på strålingsretning, direkte/diffusert stråling, temperatur, vind og nedbør (som også skal måles).
Avlesinger kan også brukes for direkte å styre varme/kjøling i huset: Med en gang det registreres direkte sol fra sør kan kjøling aktiveres, uten å vente på at det skal bli glohett i rommet. Eller hvis himmelen i alle retninger er tung og grå, ingen klar sol på flere timer, kan varmesystemet begynne å forberede mer varme, selv om rommene enda ikke har blitt kalde - behovet kommer snart!
Men, det bør vel finnes noe i handelen som gjør akkurat det du ønsker? Har du kontaktet de som leverer slike kjøle systemer?
Det generelle problemet med energisystemer, enten det er kjølesystemer, varmesystemer med varmepumpe, systemer for solvarme, solpaneler for strømproduksjon eller annet innen feltet, er at de kan styre seg og sitt. Punktum. Kanskje de har en og annen rele-utgang for eksternt utstyr, slik at de kan slå det på eller av når dette styringssystemet finner ut at det er passende for det eksterne utstyret å gå av eller på, så hersker de over det.
"Koordinering", i den forstand at to autonomie systemer begge har noe å si, er praktisk talt ukjent. Det eneste alternativet er Det Store Sentrale Smarthus-Systemet som koordinerer alle detaljer fra ett sentralt punkt, med en super-kompleks styringsmodell. Det er noe helt annet enn autonome delsystemer som forteller hverandre hva de driver med, med selvstendig ansvar for fornuftig styring av seg og sitt, men kan også høre på opplysninger utenfra..
I den grad jeg har klart å kartlegge hvordan energisystemer styres har det ikke vært antydning til at de har vært åpne for noe standardisert format der andre enheter kan gi signaler om hvordan f.eks. en VP bør styres ut fra andre signaler enn de den selv har definert. Prøv å få matet varslene fra yr.no inn i VPen din slik at den vet at vi til natta blir rammet av et 15 grader temperaturfall - du vil neppe lykkes. Prøv å få utetemperatur-føleren fra VPen din koblet til ventilasjons-anlegget - du vil neppe lykkes. Prøv å få fotocellene til ventilasjonsanlegget tl å rapportere til soipanel-inverteren hvor sterk strålingen er, for å korrelere med strømproduksjonen - du vil neppe lykkes.
Jeg har ikke sett antydning til at det skulle finnes noe ferdigsydd system som følger sola over døgnet og halv-kontinuerlig logger direkte og diffus stråling i ulike retninger, logger nedbør, vind og temperatur, og presenterer dette på et format som kan tolkes av varmepumper, kjøleanlegg og inverteranlegg for solceller. Hvis noe slikt skulle være mulig å levere, vil nok vekslepengene ved kjøpet med god margin overskride kostnadene ved å bygge en selvstendig målefunksjon, uavhengig av energisystemene, som ut fra målingene (samt f.eks. værvarslene på yr.no) kan sende "hint" til ulike selvstendige delsyster, hver på sitt vis. Og gjøre den loggingen og korreleringen som delsystemene ikke har funksjoner for å utføre.
Jeg bygger denne sensoren uavhengig av hva som skal styres. Det er en datasamler for en PC. Det er opp til PCen å bruke informasjonen for å formilde informasjonen til ulike delsystemer, ulike styringer. Men det er en helt annen historie, en funksjon helt adskilt fra datainnsamlingen. (Ja, jeg illustrerte bruken av informasjonen ved styring av kjøle/varme-systemer, men det var slett ikke ment som at jeg ønsket å intergrere målingene fullstendig i ett av disse systemene, slik alle de kommersielle løsningene ønsker å binde deg på hender og føtter til akkurat deres produkttilbud!)
Forstår jeg deg riktig at du har planer om å ha opptil 16 sensorer, og i tillegg ha et par servoer for å styre vinkelen slik at én bestemt sensor alltid er rettet mot sola? Det høres litt ut som en unødvendig komplisert mellomløsning. Sånn jeg ser det er det enklere å enten ha nok sensorer til at hele himmelen er dekket uten at du trenger å bevege på dem, eller én enkelt sensor som du sveiper over hele himmelen. Alternativt kan du ha flere sensorer i en akse og bevegelse i den andre; f.eks. en bue med sensorer i 90 grader som du roterer rundt vertikalaksen.
Videre så lurer jeg på om det i det hele tatt er nødvendig med disse traktene. Monterer du bare selve sensorene med fri sikt så vidt de kan se så vil de få en del overlapp i målingene, men det bør vel kanskje gå an å trekke fra etterpå og få den samme informasjonen ut.