#11
 28     Buskerud     1
Bygger etter tek07 med isola pro super undertak. Snekkerlaget som la taket fikk ikke udndertaket tett. De forsøkte å finne årsaken , men klarte det ikke. Taket lakk ved duskrein i noen timer. Har også et annet problem med taket, de la ikke undertaket helt ut på taksperra, men avsluttet den ved å skjære/ brette den ned på asfaltplatene på veggen. Er redd for at ved lekkasje på taket/ kondensvann vil dette renne ned etter veggen å bli stående oppå vinduskarmen. De la heller ikke vannbrettbeslag inn bak asfaltplatene. De skar vannbrettbeslaget delvis inn i panelen. Noen med gode råd om hva jeg bør gjøre. Taket ble tekket med Decra.

   #12
 9,677     Kysten     0
Vannbrettene ville jeg vurdert å gjøre noe med. Det er vel endel som gjør det på denne måten, hvorfor vet jeg ikke, men det er vel ikke direkte feil heller.
   #13
 265     0
Løsningen er å bruke noe man vet virker! Og som har bevist at det virker gjennom tiår. Altså ikke "lette" takløsninger. Det er mange produsenter som begynner å få problemer med å forsvare løsningene, og det vil garantert skje endringer i løsninger som tilbys fremover..

Fasit, innenfra og ut:   Isolasjon, dampåpen vindsperre, luftespalte på 5cm, solid taktro i form av rupanel eller plater, vanntett takpapp, sløyfer, lekter og takstein! Gjør man det på denne måten så kan det lekke både i ett og to lag uten at det er noen umiddelbar krise!

Så slipper man disse evige spørsmålene om det eller det materialet er dampåpent nok - eller om man trenger lufting, om taket blir avstivet, om man kan tråkke på det, eller om snekkerene må bruke ukevis på å finne lekkasjer i en løsning som egentlig aldri burde vært godkjent for å ligge på ett tak.

Når det gjelder spørsmålet ditt. Nei du kan ikke legge OSB med isolasjonen rett under, og deretter en eller annen dampåpen vindsperre over. OSB er ikke dampåpen. Ikke engang rupanel med not/fjær er dampåpen nok til denne bruken i ett tak. Det skal være en dampåpen vindsperre over isolasjonen med lufting ovenfor. Evt. en lett undertak løsning med annen ekstra avstivning, hvis du tør..
  (trådstarter)
   #14
 4,110     Akershus (Follo)     0

Når det gjelder spørsmålet ditt. Nei du kan ikke legge OSB med isolasjonen rett under, og deretter en eller annen dampåpen vindsperre over. OSB er ikke dampåpen.

Takk for svar.
Men nå er taket ferdig. Det ble asfaltplater med Tyvek over. Og Powertekk til slutt. Taket ble liggende noen uker atter at Tyvek kom på og ble skikkelig "regntestet". Tett!

Og med Decra/Powerertek riktig lagt så kan jeg bare se en årsak til vann på undertaket: kondens.
Det må blåse noe for #¤%& for å drive vann opp gjennom skjøtene.

Vannbrettbeslag over vindu hadde jeg tenkt å jukse ved å legge på lekta over vinduet med akryl mellom. Men nå må det regne ganske skrått for å treffe beslaget, da det ligger i le av et skikkelig takutspring. Og det vi kaller sterk vind her er som en stille dag på kysten. Jeg mener man kan ta klima i betraktning når det gjelder løsninger, og håper tiden vil vise jeg har rett.
Signatur
   #15
 9,677     Kysten     0
Disse takene er som du skriver så tett at en kan bruke enkle undertak. Men det er klart at om tekkingen slipper gjennom mye fukt så må du oppgradere undertaket. Det er ingen av de produsentene jeg kjenner som anbefaler noe annet. De fleste tror at skifer og teglstein er så bra, og det er det jo også i holdbarhet, men disse slipper gjennom mye fukt og da hjelper det ikke om en ikke har et undertak som er tett over tid.

Mekker: en kan legge dampåpen undertak på rupanel. Rupanel er dampåpent!
   #16
 265     0

...
Mekker: en kan legge dampåpen undertak på rupanel. Rupanel er dampåpent!

Bygger man nytt med skikkelig dampsperre på innsiden, så går det kanskje bra, men det er ingen ideell løsning. Dersom det er snakk om restaurering/etterisolering på hus uten komplett dampsperre, så får man fort tropiske forhold under det "dampåpne" rupanelet ditt! Har sett dette ett par steder der man har etterisolert tak på enklest mulig måte, og eneste løsningen har vært å rive alt av og starte på nytt. Rupanel med not og fjær kan bli veldig tett, dampen bruker altfor lang tid på å slippe gjennom.

   #18
 9,677     Kysten     0
Mekker: du tar feil der, det er en anbefalt løsning både av produsenter og Sintef! Trevirke tar til seg og avgir fukt på en utmerket måte. Det er selvsagt avhengig av at det er et dampåpent undertak over. I Bergen er det mange hus som er restaurert på denne måten, gamle bergenshus som er vanskelig å lage noen ordentlig lufting på pga kubbing mellom sperrene og 15cm sperr. Veldig mye brukt, og det fungerer fint.