1,020    5    1  

Hvordan koble vannbåren gulvarme på eksisterende radiatorannlegg?

 21     0
Vi har kjøpt et hus fra 69 med sentralfyr og et-rørsannlegg og radiatorer. Vi skal pusse opp inkludert nye gulv, og da tenkte vi det kunne være både fint og praktisk å bytte ut de stygge radiatorene med gulvvarme. Jeg har søkt meg fram til at det beste vil være å kjøpe ferdige utskårede gulvplater, legge rør og gulv oppå. Det blir sannynligvis laminat på toppen. Jeg tenker vi må fjerne gammelt gulv først, da det ellers vil bli trangt under taket.. Totalt vil vel dette bygge opp 50-60mm, uten at jeg har regnet nøye på det. 
Spørsmålet jeg ikke makter å finne svar på er; hvordan kobler man på gulv-rørene mot eksisterende radiatorrør? Hvis jeg tar stuen som eksempel, ca 45kvm, og har tre radiatorer. Skal man da dele opp stuen i tre soner, hvor hver sone henter vann fra hvert sitt "uttak"? Det må vel isåfall være en shunt ved hvert av disse uttakene, og det blir vel både dyrt og upraktisk? 
Noen som kjenner til beste måten å for dette? 

   #1
 431     1
Du trenger bare en shuntgruppe og fordeler for hele huset, i teorien i alle fall, men i praksis kan det hende det er mer praktisk med fler fordelere spredd litt rundt hvis huset er stort eller har en kronglete geometri.

Her er noen punkter jeg setter opp relatert til hva du skrev.
- Shuntgruppen monterer du et sentralt sted i huset, i fyrrommet ville være en grei plassering. Ut fra denne så vil det pumpes vann med riktig temperatur til gulvvarmen, som er mye lavere enn den du har i radiatorene.

- Så må du ha en eller flere fordelerstokker, enten rett ved shuntgruppen, eller plassert på steder i huset hvor du har brukbar nærhet til rom med gulvvarme. Det går da en kraftig rørledning mellom fordelerstokk og shuntgruppe, og så er gulvvarmerørene fra hver sone koblet rett i fordelerstokken. Har du da to soner så tar den to uttak på fordelerstokken.

- Antall soner med gulvvarme er ikke nødvendigvis likt antall radiatorer du hadde. Hvor stor en sone med gulvvarme kan være er avhengig av diameter på rør, men normalt ca 20-30m2. Det er lengden med rør på hver sone som er begrensende, derfor er det upraktisk å ha for lang avstand mellom fordelerstokk og rommene, da går mer av rørlengden tapt til fremføring, og mindre areal kan dekkes på hver sone. Tipper du vil trenge 2 soner i stuen.

Selv har jeg et langt og smalt hus, og kommer til å ha to fordelerstokker for gulvvarme, hvis man tenker huset som en linje så er planen min å ha fordelerstokkene ca 25% fra hver av endene så de dekker omtrent halve huset hver, i tillegg blir det kanskje en ekstra i kjelleren etterhvert.
  (trådstarter)
   #2
 21     0
Hjertelig takk for utfyllende svar. Utfra det du skriver, tolker jeg det slik at de eksisterende rørene opp til hver radiator ikke kan gjenbrukes for gulvvarme, og må dermed plugges igjen? Huset vårt er murhus, og det skaper jo ekstra arbeid, dersom en skal legge ny tilførsel til fordelerstokk fra kjeller og opp gjennom etasjeskiller.
   #3
 25,370     Akershus     0
Nja, uten å kjenne huset kunne en tenke seg:

Behold dagens radiatorrør, men koble dem i kjelleren over på et mer lavtemperert gulvvarmesystem, altså én ny shunt, felles for husets gulvvarme. I etasjen fjerner en radiator og kobler rørene til gulvvarmerør. 

Ikke sikkert det er gunstig, at rørdiameter er tilstrekkelig, at tilkobling i stue er mulig, økonomi, varighet osv, bare en idé som bør vurderes. 
Signatur
   #4
 1,355     0
Det var vel ett-rørsanlegg til radiatorene i huset, blir vanskelig å gjenbruke det på noen god måte tror jeg. Ny shunt i fyrrom med egen fordelerstokk og pumpe samt nye rør til hvert rom er nok det som må til dessverre.
   #5
 431     0
Enig i at det bør vurderes, og mulig er det, spørsmålet blir bare hvor mye ekstra "styr" det blir til slutt og hva dere da lander på at er den enkleste løsningen.

De fleste radiatorer er jo koblet i paralell på en rørstamme, ikke med egene rør til hver radiator fra fyrrommet. Derfor har du mest sansynlig bare en rørfremføring fra fyrrom til stuen. Se da for meg følgende case:

1.) Det står også andre radiatorer på denne rørfremføringen, og du ønsker å beholde de andre radiatorene. Da må shuntgruppe og fordelerstokk stå i stuen, og kobles på de eksisterende rørene der. Det er en enkel og grei løsning teknisk sett, men det kan være vanskelig å finne et bra sted for å plassere fordelerskapet, og hvis det er langt til neste rom du skal ha gulvvarme i så kan det hende at du ender opp med flere shuntgrupper og fler fordelerskap = høy kostnad

2.) Rørene skal ikke brukes til noe annet, og du kan derfor kjøre lavtemp vann i dem helt fra fyrrommet. Da er det en utfordring igjen, og det er at du antagelig må ha to sløyfer i stuen pga størrelse. Du KAN koble hver av sløyfene med en vanlig T-kobling der røropplegg til radiator slutter, men da risikrer du at en av sløyfene får mer vann enn den andre så det bør du være veldig forsiktig med. Alternativet da er å sette opp en mini-samlestokk med to uttak og regulering slik at du kan sikre tilstrekkelig flow på begge sløyfene. Dette vil antagelig kreve et mini-skap for å få gjort koblingene, men mye mindre og lettere å skjule enn i alternativ 1, samt at du kommer unna med å bare ha shunt og pumpe i fyrromet.