647
13
0
regulering av VBV
2,987
Vestlandet
0
Kona kom forrige veke heim og fortalde at ho ønskja VBV i "alle" rom i bustaden me renoverer. Jippii!
Eg har forsøkt å overtyda ho om dette i over eit år.
Då bør jo eg starta å planleggja dette litt, ettersom eg må lata som eg har peiling på dette.
Det er lurer på er: Korleis regulerer ein temperaturen i dei ulike kretsane med VBV system?
Eg reknar med vatnet til alle kretsane kjem frå same ventil, og dermed har same temperatur.
Eg har forsøkt å overtyda ho om dette i over eit år.
Då bør jo eg starta å planleggja dette litt, ettersom eg må lata som eg har peiling på dette.
Det er lurer på er: Korleis regulerer ein temperaturen i dei ulike kretsane med VBV system?
Eg reknar med vatnet til alle kretsane kjem frå same ventil, og dermed har same temperatur.
Signatur
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Begrepet finnes fortsatt idet systemet får en grunninnstilling basert på sløyfenes lengde etc. Formålet er at systemet skal være noenlunde i balanse. Dvs at ikke en enkelt krets les: den korteste, skal stikke av med all varmen når aktuator åpnes.
Temperatur til varmeanlegget er en fin måte å regulere på hvis anlegget ditt gir det muligheten. Denne kan økes desto kaldere det blir ute. Utfordringen er at du har relativt lite å gå på her, og må ha en veldig nøyaktig regulering om du har parkett. De fleste parkettyper skal helst ikke ha så mye mer enn 34C-38C i rørene. Dessuten forrutsetter dette at anlegget ditt er relativt ensartet. Jeg har radiatorer og shunt for å få lavere temp til gulvvarmedelen, så jeg har gitt opp dette og kjører 34C konstant til gulvvarmeanlegget.
Flow i hver krets er en instilling du gjerne bare gjør nå du setter opp anlegget og i innkjøringsfasen. Her justerer du egentlig hvor mye effekt som går til hver av kretsene, men setter du for lav flow i forhold til rommets størrelse kan du oppleve at gulvet får forskjellig temperatur, avhengig av om det er på begynnelsen eller slutten av rørslyngen.
Den siste reguleringen, som egentlig bare skal fungere som en "finregulering" på toppen er termostater i hvert rom, disse vil stenge og åpne en ventil på kretsen avhengig av temperatur. Ideelt sett bør disse ventilene være åpene ca 80% av tiden, da har dere jevn og god varme, men sammtidig har termostaten et lite spillerom for å "gi på" litt ekstra ved behov. Hvis det er for varmt vann og for høy flow i kretsen så vil kanskje ventilen bare åpne 20-30% av tiden og da vil dere merke at temperaturen i gulvet svinger hele tiden slik som med elektriske varmekabler. Ingen krise det heller, men i de fleste tilfeller kan det justeres bort.
Høres kanskje komplisert ut, men så lenge du forstår hvordan det henger sammen så er det vanligvis ganske lett å justere etterhvert, og rommene holder seg lune og varme uten at gulvet plutselig oppleves som febervarmt eller iskaldt.
Me tenker nedstøypte røyr i sokkeletasje (soverom og kjellarstove), samt på bad. I hovudetasjen (stove, matstove og kjøkken) er det tenkt trinnlydsplater med spor og varmefordelingsplater. Dette gjer jo forholda ganske ulike mtp reguleringstid, varmebehov og evt. tidsstyring. Alle rom vil ha fliser eller 12mm laminat.
Usikker på kva som skal nyttast som varmekjelde. Mest sannsynleg rein elektrisk (lav investeringskostnad) til å byrja med. På sikt ser eg for meg rimeleg L/V varmepumpe og kaaaaaanskje mulighet for vannmantla vedomn (tvilar på eg får strekt det så langt med kona).
1)
Bør då vatn ut til fordelarstokk ha fastsatt temperatur, eller bør den regulerast etter årstider, utetem eller lignende? Automatisk regulering.
2)
Fordelarstokken har aktuatorar som styrer flow (og dermed effekt) ut til kvar krets? Desse regulerer eg ved oppsett og innkøyring av systemet, etter storleik på krets, effektbehov osv? Desse vert regulert ei gong, og ikkje fortløpande gjennom veka? Høg flow ift. storleik på bad pga ønskje om varmare golv der t.d.? Må aktuatorane regulerast manuelt på fordelarstokk?
3)
Termostatar i dei sonene eg ønskjer å regulera separat stenger/stopper vatnet "kontinuerleg" for å regulera temperatur i sonane? Er desse termostatane kopla til aktuatorane, eller treng eg separate ventilar etter kvar aktuator? Er det dette som styrer nattsenking?
4) Kan dette styrast gjennom ei eller ana smarthusløysing? Eller må eg rundt å programmera på kvar termostat kvar gong eg vil endra noko?
Personlig mener jeg permanentfyring med vedovn bør forbys på linje med fyring med olje. Kloden blir varm.
Eg vurderer å leggja røyr i sokkeletasje i plater over betong for raskare regulering. Men me kostad, arbwid ig andre forhikd må vurderast.
Permanentfyring med vedomn er nok uaktuelt for oss. Men eg likar tanken om at meir av varmen når ein fyrer kan distribuerast betre og akkumulerast. No er huset dårleg isolert og VP er demontert, så me må fyra av og til. Det vil sei kaldt hus heile dagen, og kokvarnt før leggetid.
Det beste er å styre den etter utetemp, så slipper du å løpe rundt å justere tur-temp hvis det plutselig blir kaldere/varmere over natten.
Aktuatorene styres typisk av trådløse termostater rundt omkring i huset. Poenget er at dette skal være automatisk.
Ja. Termostatene snakker med styringsenhet som aktuatorene er koblet til, og gir fortløpende beskjed om aktuatoren må åpne litt, stenge litt eller stå på stedet hvil...
Ja, du kan styre i smarthusløsning. Gjør litt research her, det finnes mange ulike "spor". Se f.eks https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/999-styring-av-vannb%C3%A5ren-gulvvarme/
Finner du noe som kan styres med z-wave er det fint. z-wave støttes nå av de fleste smarthussystemer.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Om det vert smarthus løysingar her, så vert det sannsynlegvis Z-wave. Eg treng då spesieller aktuatorar som kan styrast av Z-wave?
Kan ein termostat regulera fleire kursar?
Så det eg treng er då:
Varmerøyr
Varmefordelingsplater (der eg ikkje støyper ned)
Varmekjelde (tank, L/V varmepumpe eller lignende)
Fordelarskap
Fordelarstokk med nok kretsar
Ein aktuator per krets (som vert styrt av termostat og kan styrast av z-wave)
Sirkulasjonspumpe
Trådlause termostatar til kvar sone
Noko ana?
- mikrobobleutskiller
- ekspansjonskar
- koblinger og rør for å koble mellom fordelerstokker, varmekilde osv.
Fordelerskap trenger du strengt tatt ikke hvis du plasserer stokkene f.eks vaskerom, eller tilsvarende.
Når det gjelder z-wave styring virker det, hvis en gjør noen google-søk, som at dette fortsatt er nybrottsarbeid. Veldig lite ferdige moduler.
Men du kan gjøre mye med noen z-wave universalreleer og et par aduino'er ....
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Det er nok mer vanlig med en styringsenhet som kan styres via Z-wave, og som i sin tur styrer aktuatorene. F.eks. en slik: https://www.tronika.no/no/zwave-klimastyring/1058-vannbaren-varme-kontroller.html?search_query=danfoss&results=9#/201-utganger-10_utganger
Og ja, en romtermostat kan normalt styre flere sløyfer, enten styringsenheten er "selvgående" eller styrt via Z-wave.