19,126    39    0  

Vannbåren varme på trebjelkelag

 21     0
Hei

Vi er i gang med planleggingen av bygging av nytt hus.

Har fått tilbud fra husleverandøren og deres underleverandører på vannbåren varme i kjeller og første etasje.
I sokkel støpes dette ned i betongen, greit nok.
Men, i første etasje har de foreslått og legge fiberarmert thermo flytsparkel oppe på sponplatene, og dermed støpe ned vannrørene. Blir ikek dette en dårlig og dyr løsning?

Fagfolka påstår de har hatt dårlig erfaring med å legge sponplater med utslissing og varmefordelingsplater som underlag for parkett. De klager på dårlig varmefordelig og knirking i gulvet.

Jeg har snakket med familier som har benyttet Wirsbo sin løsning med sponplater:
...og de er storfornøyd.

Snakker vi her kanskje om en Byggmester som fraråder noe han selv ikke liker eller ikek tjener så mye penger på?

Som de fleste andre er vi bare interesert i det som fungerer godt nok til en ok pris  ;D

Noen som har erfaring med dette ?
Signatur

   #1
 20     0
I vårt gamle hus (ca. 10 år gammelt nå) har vi vannbåren varme i 1 etg og kjeller + i sponplater på trebjelkelag i 2. etg. Dette har fungert utmerket i 10 år nå.

Ingen gulv som knirker og varmen i 2. etg sprer seg godt under parketten.

Dette ble som sagt montert for 10 år siden, og jeg rgner med at monteringsteknikk og maeriell har utviklet seg langt (positivt) på denen tiden.

I vårt neste hus skal vi garantert velge samme løsning.
   #2
 66     0
Å støpe ned rør for vannbåren varme i sparkelmasse oppe på et lag av sponplater fremstår for meg som en både unødvendig komplisert, dårlig og dyr løsning, og jeg begrunner dette slik:

For å få god varmespredning fra vannrørene må det legges et MEGET tykt lag med sparkelmasse. Vi snakker i dette tilfellet fort om 5-8cm med sparkel og det blir dyrt! Legges et for tynt lag, og det har jeg sett mange tilfeller av, da vil det bli kaldt mellom vannrørene når man trår på gulvet - håpløst!

Er du skeprisk til å legge vannrør i sponplater anbefaler jeg deg å titte på løsningen hvor de legges i trebjelkelaget i såkalte varmekassetter. Dette hører jeg mange snakekr "varmt" om - bokstavelig talt  ;D
Alternativt kan du vurdere å legge varmerørene i spaltegulv med varmefordelingsplater oppe på ordinære sponplater.
   #3
 473     Sola     0
Vi ble frarådet å legge vannrør i sponplater på grunn av fare for knirk. Den beste løsningen er visstnok å legge det ned i påstøp som du sier.

Men en annen løsning som er veldig bra er å legge det i  silencio-plater med utfreste spor. Dette skal ikke gi noen fare for knirk. Vi går for sistnevnte løsning
   #4
 715     Bergen     0
Har lagt gulvvarme i en del hus ved bruk av spalteteknikken som alt er nevnt her (se de nederste bildene i innlegget over her).
Er enkelt og greit, og vi har aldri fått klager på knirk.

Ellers har jeg også lagt en del gulvvarme fra undersiden av spongulvet. Er en jobb som krever litt trening, men etterhvert så går det greit. Er ikke mye brukt men det fungerer helt fint. Har faktisk aldri sett andre gjøre dette, noe som forundrer meg.
Måten det gjøres på er at man skyter fast varmefordelingsplater opp i undersiden av gulv(spon)platene. Kan være en fordel med 2 mann. En som holder røret oppe og en som skyter fast plater med "stiftepistol". Men det er også mulig å gjøre det aleine. I "svingene" der bjelkelaget må krysses så lagers det bare en sløyfe ned på undersiden av bjelken og opp igjen i neste "fakk". Røret beskyttes med isolasjonstape eller noe lignende der den krysser bjelken (både for røret sin del og for å unngå knirk).
Metoden krever selvsagt at taket må lektes ned på undersiden, men det skal jo ofte gjøres uansett.
Har lagt rørene på denne måten i 5-6 hus, og resultatet har vært upåklagelig.
   #5
 124     Gol     0
Men hvis sponplater knirker, hvorfor i all verden bytter man da ikke ut de dyre sponplatene (som kan knirke) med vanlig spaltegulv av treplanker. DVS skru høvla treplanker ned i trebjelkelaget, med ca 2 cm avstand slik at varmefordelingsplatene og rørene går ned i spaltene, deretter legger man ulpapp og laminet/parkett.
Det går med 10.000 skruer og batteridrillen får kjørt seg. Men man slipper å bekymre seg for knirk og dyre sponplater o.l.
   #6
 146     0
Mitt inntrykk er at dette med knirkpga vannbåren varme lagt i sponplategulv er meget overdrevet!

Jeg er "sikker" på at dette utelukkende knytter seg til dårlig håndtverk ved utførelse av grunnarbeide (trebjelkelag ol.) eller ved monteringen av platene. Vannrørene ligger helt rolig i sine varmefordelingsplater, og da må knirken komme av svikt i underlaget.

Har snakket med mange som har vannbåren i spon og er kjempefornøyd!
Vi kommer nok til å velge vannrør nedfrest i sponplater, eller å legge vanlig spon og vannrørene i en slags fiberplate (Silencio) oppe på det igjen. Sistnevnte vil bygge noe mer.

Klippet fra:
http://www.uponor.no/templates/Page.aspx?id=1531

Uponor Silencio Trinnlydplate på trebjelkelag

Vannrør montert i Uponor Silencio Trinnlydplater på trebjelkelag.  Løsningen er like enkel som den er genial, trinnlydplaten har tre funksjoner i et bygg:
a. den isolerer mot varmetap,  (Lambda) = 0,045 W/nK
b. den tilfredsstiller lydkravene i Plan- og bygningsloven
c. den er forberedt for vannbåren gulvvarme.

Platene er også et miljøprodukt, de er kun fremstilt av trefibermateriale.

De leveres i dimensjon 1800 x 600 x 36 mm, og monteres rett på betongdekke, hulldekke eller på trebjelkelag. I trinnlydplatene legges varmeavgivningsplater og pePEX rør. Oppe på trinnlydplatene legges normalt et flytenede parkettgulv. Dette gir et gulvvarmeanlegg med høy komfort og rask regulering av temperatur.

Har det noen hensikt for oss å legge disse Silencioplatene? Alternativet er å legeg det rett i ferdig freste sponplater.  Hvordan blir prisforskjellen?
   #7
 473     Sola     0
Vår entreprenør (Østerhus) frarådet oss å legge vannbåren varme, fordi de har hatt flere tilfeller der det har oppstått knirk etter å ha lagt rør i sponplater. Vår rørlegger (Klepp Rør), sa at måten å gjøre det på for å være helt garantert mot knirk er å legge rørene i påstøp, eller i silencio plater. Ved sponplater ville ikke de garantere for knirk pga erfaringer tidligere.

Vi går for Silencio.

   #8
 146     0
Men de silencio platene bygger jo 36mm og det er ikke ubetydelig! Dette må de da ta hensyn til når de moonterer dører, stikkontakter osv da eller?

Det er vel ikke aktuellt noen gang å støpe ned vannbåren varme oppe på et trebjelkelag i 2. etg på et bolighus uansett?
   #9
 473     Sola     0
Overalt der vi skal ha fliser i 1. og 2. etasje er det påstøp oppå trebjelkelaget. Først forsterket bjelkelag, så slissegulv av spon, så Glava trinnlydsplater. Deretter armeringsmatte og vannrør, og så ca. 5-7 cm betong oppå det igjen. Så det er høyst aktuelt med påstøp på bjelkelag, Men bjelkelaget må være dimensjonert for det.

Silencio bygger en del ja, og det må hensyntas på arbeidstegningene. Dvs. takhøyden må være 36 mm høyere i etasjene, og dører/stikkontakter etc må heves tilsvarende. Så man bør bestemme seg for silencio før man godkjenner arbeidstegninger.
   #10
 146     0
Jeg vil anbefale sponplater med ferdige freste spor. Bøyene til rørene må freses etter at platene er lagt, men dette er ikke noe problem med det rette verktøyet.
Så varmefordelingsplater av aluminum på sponplatene som rørene legges i. Pass på at rørleggeren bruker rør med diffusjonskappen inni røret, rør med denne kappen utvendig knirker lettere.
Har aldri vært borti at slike gulv knirker, hvis alt er gjort å den rette måten.

Mvh
Ø