11,818    26    1  

Vedfyring og akkumulator: Vannbåren varme

 23     0
Jeg har nylig bygd ut og fått installert vannbåren varme. Akkurat nå er det kun en elkassett(6kW) som er energikilden. Huset er totalt 175kvm med garasjen(den har også vannbåren varme). Når det blir kaldere enn -15oC så er ikke det nok, og jeg må sette inn konvektorovner i stua.

Tanken er å ha en vedovn i stua(Aquarello KF-108), og en akkumulator tank(Akvaterm 500L) for varmebuffer og varmt tappevann.

De som kjenner tanken mener den er for stor til ovnen, men min tanke er å sette inn 2 stk. 6kW el.kolber i tillegg. Nom. effekt fra ovnen er på 5,4kW, men antar at ved hard fyring vil den være høyere.

I tillegg har tenkte jeg å installere en vannvarmebatteri til ventilasjonsanlegget(Flexit SL4R). Denne blir brukt til ettervarming av lufta.

Det er lite hjelp å hente fra lokale rørleggere siden de heller vil selge "sitt eget produkt", men de er villig til å montere så lenge de får en ferdig tegning.

1. Jeg har lagd en prinsippskisse for hvordan jeg tror det skal fungere, men mangler den faglige godkjenningen. Hva må til?

2. Hvilke temperaturer må man ha på en laddomat? Hvordan avgjør man det?

3. Shunt fra akk.tank til gulvvarme må jo reguleres ned. Akk.tanken holder fra 55 til 95oC, mens parkettleverandøren ikke anbefaler mer enn 27oC. Er det da fornuftig å bruke ute.temp kompensering?

4. Hvor stor eksp.tank trenger man?

5. Avluftingen bør vel være på høyeste punkt? Det blir antakelig på toppen av tanken eller ved varmebatteriet for ventilasjonsanlegget. Men er det krav til dimensjonering av rør?

6. Har prøvd å tenke på dette med pumpene, men trenger vel antakelig 3 pumper. en til ovnen(i laddomaten), en til gulvvarme og en til varmebatteriet for ventilasjonen.

Kom gjerne med kommentarer og spørsmål

   #1
 663     0
Min første tanke er om anlegget er riktig dimmensjonert/justert. Jeg har ikke mye greie på gulvvarme, men kanskje en kan begynne der? Hvilken utetemp. er anlegget dimmensjonert for?

hmm. tur vannet er jo oppe i noen å 30 grader nå hos naboen ved 5 minus. Kan det være at du kører for lav temp. her?

Men en annen ting så er vel ikke 6kw mye ved 15minus?
   #2
 3,997     Oppland     0
Tror ikke tanken er for stor til ovnen.
Den vil ha 29kWh lagringskapasitet med delta 50grader (50x500Lx1.16=29kWh), delta 50 grader vil si temperaturforskjellen mellom varmeste og kaldeste brukbare temperatur. jeg antar 30grader som laveste temperatur og 80 som høyeste temp.
Det vil ta ovnen 5.3timer å lade den opp fra 30 til 80 grader uten noe varmeuttak, men det er jo ikke helt realistisk så la oss dobble den og si 11timer med annlegget i full drift. 11timer klarer man holde ovnen var i løpet av et døgn om man vil.

Velg en tank som kan tilkobles solfangere, det vil du ikke angre på i lengden.
Etterhvert som normenn begynner å våkne og elektrisiteten blir dyrere er denne gratis energien fra sola veldig velkommen.

Laddomaten kommer (laddomat21) med 78grader termostat, som nok er bra nok.

Utetemperaturkomopensering er alltid smart.
Du kan da holde samme temperatur inne uten å løfte en finger, selv om utetemperaturen synker med 30grader.
(regner med huset har grei isolasjon, siden du stort sett greier deg med 6kW elkolbe)

Trenger du virkelig ettervarme på ventilasjonen?
Er det ikke en rotorveksler i denne? om det er så, så tror jeg du kan spare denne utgiften, og heller holde jevn rom temperatur med gulvvarmen. Er det plateveksler, så blir det vel kanskje mer økonomi i det.

Edit:
I dag har du 34W/m2 gulvvarme (gitt at hele huset har vannbåren varme)(175m2 / 6kWh=34W).
Normalt sett er 50W/m2 nok selv på kalde dager (175m2 x 50W= 8.75kWh), det vil da si at du fint vil klare deg med en elkolbe på 6kW og ovnen på 5.4kW (11.4kW totalt) pluss varmen ovnen avgir til rommet den står i, som er ca 3-4kW.

Du sier lite om selve huset, drfor er det også litt vanskelig å si noe om varmebehov, og alt blir ren gjetting ut i fra gitte opplysninger.
   #3
 2,172     Oslo     0

Akkurat nå er det kun en elkassett(6kW) som er energikilden. Huset er totalt 175kvm med garasjen(den har også vannbåren varme). Når det blir kaldere enn -15oC så er ikke det nok, og jeg må sette inn konvektorovner i stua.


En liten avsporing:

Har selv testet å varme hus på 240m2 med kun 6kW element (trinn 1+2 på min varmepumpe) og det gikk helt fint. Har et nytt hus som er godt isolert, men skulle tro det holdt hos deg også?

edit: 9kw (trinn 1+2+3 på min Thermia G2 vp)
   #4
 3,997     Oppland     0
Fungerer fint til å varme 175m2+  selv i minus 15?

Høres nesten utrolig ut i mine ører.. med mindre man har passivhus vel å merke :D
Selv lavenergi trenger såpass Grin
  (trådstarter)
   #5
 23     0
Anlegget er vel egentlig ikke dimensjonert for huset. Har bygd ut et 100kvm stort hus til 225kvm på to plan(175 var grunnflaten). Gamle delen er fra slutten av 90-tallet så den er ikke så godt isolert, men den nye delen er etter siste forskrifter++(25 cm i vegg, 40 i tak og 30 i gulv). Gamle delen var kun på ett plan. Garasjen er også en del av nydelen(30-40kvm).

Bor i indre Finnmark så 6kW er ikke nok Jeg ser at turvannet ligger på ca 25oC når det er kaldest selv om termostaten er høyere, så den klarer tydeligvis ikke varme det nok.

Ikke har vi ikke sååå mange soldøgn heller:)
Sola er iallefall ikke varm om vinteren. Mulig man kan spare en del på våren/sommeren.
Tanken jeg har tenkt å investere i kan bygges ut med ekstra spiral til evt. solfangere.

Må bruke ekstra el.ovner nå før jeg får vedfyring.

Jeg tenkte å bruke samme tank med tappevannspiral så det blir vel ikke aktuellt å senke temperaturen i tanken til noe lavere enn 55oC. Her setter jeg nok elkolbetermostaten på iallefall den ene elkolben.

Det er rotorveksler i ventilasjonsanlegget, så antakelig trenger jeg ikke noe ettervarme. Dem er uansett ikke større en 1-2kW. Tenkte bare at alle monner drar:)

Vet ikke om 50w/kvm er nok i det kalde nord :-\ men som sagt var det grunnflaten som var 175, min feil. iallefall så må man være på nesten 12kW med 50w/kvm. Ønsker egentlig at man ikke skal trenge å fyre med ved om man absolutt ikke vil:)

Har heldigvis ikke hatt de store kuldeperiodene ennå, men har vært nede i -30oC.

I gamle delen ble det lagt 10,5mm rør i gulvet på systemplater(kjøkken, stue og gang) med 14mm parkett oppå, mens ny delen ble det lagt normale 16mm rør i spaltegulv eller støpt inn i betong. Merker at effektavgivingen i de 10,5mm rørene ikke er så stor, men det kan selvfølgelig også bero på at vannet ikke klarer å holde høy nok temperatur.

Fikk låne en vanlig kubbebrenner av naboen inntil jeg finner ut akkurat hvordan jeg vil ha systemet, tenkte å få det montert i løpet av denne uka.
   #6
 9,677     Kysten     0
I indre Finnmark har dere ikke mange soldøgn som du sier, dere hopper over vår og høst og tar like godt vinter og sommer. Men sommeren er kort. Derfor ville jeg ikke gått for solfangere for deres del. Jeg ville vurdert å borre og ta ut varme med varmepumpe. For at dere skal kunne ta ut nok varme med ved er dere vel avhengig av å fyre jevnt hele tiden. Har dere mulighet for det? Sats på å redusere mest mulig varmetap, det er det viktigste dere kan gjøre.
  (trådstarter)
   #7
 23     0

Jeg ville vurdert å borre og ta ut varme med varmepumpe.

Vurderte det også en stund og prøvde å forhøre med om erfaringer med dette. Men så er det også 60 mil til nærmeste brønnborer. Fikk høre at de prosjektene som var startet ikke var så vellykket uten at jeg vet noe mer om når det var og hvorfor det gikk galt. Kanskje man kunne forsket mer på det ja. Det får bli neste skritt. Har iallefall funnet tank som man slipper å bytte når man installerer varmepumpe. En annen mulighet er jo selvfølgelig også luft/vann varmepumpe. Det er jo ikke så mange døgn i året det er kaldere enn -25oC. Kanskje totalt 30 dager?

For at dere skal kunne ta ut nok varme med ved er dere vel avhengig av å fyre jevnt hele tiden. Har dere mulighet for det? Sats på å redusere mest mulig varmetap, det er det viktigste dere kan gjøre.

Joda, man følger stadig med på dette feltet. Er glad i ny teknologi. Synd at de lokale firmaene her ikke er så oppdatert i disse feltene hele tiden. Men oppvarming må man ha allikevel.

   #8
 256     0

Jeg har nylig bygd ut og fått installert vannbåren varme. Akkurat nå er det kun en elkassett(6kW) som er energikilden. Huset er totalt 175kvm med garasjen(den har også vannbåren varme). Når det blir kaldere enn -15oC så er ikke det nok, og jeg må sette inn konvektorovner i stua.


Hei,

Har du egen kurs til garasjen med glykol blanding?

mvh
GeirG
  (trådstarter)
   #9
 23     0
Nei. Har lagt varmekabel med gulvføler under porten for å hindre at gulvet får minusgrader
   #10
 10,486     Akershus     0
Hvordan er det egentlig mulig å få -for stor- tank når man snakker om vedfyring? Temperaturen vil jo uansett reguleres ned, så jeg ville tro at jo større magasinet er, jo bedre, siden man da har anledning til å fyre lengre tid ad gangen og spare opp mer varme, for så å vente lenger før man må fyre igjen. Er jeg helt på bærtur?
Signatur