(trådstarter)
   #101
 23     0
Som tidligere nevnt, kontraktene er iht norsk lovgivning - standard kontrakt blir brukt, og er også gjennomgått av advokat.
Signatur

   #104
 4,148     Oslo Vest     0
Så svaret på det meste er at det er iht til norsk lovgivning, og det utdypes ikke mer.

For håpe det svaret er godt nok den dagen noen spør om DOKUMENTASJON da.

Vi andre må følge norske regler, og vi må dokumentere det.

Normalt sett, iallefall her på Østlandet, godtar ikke bankene utenlandske kontrakter. Dette fordi at banken har pant i bygget, og banken må vite at dette bygget er iht gjeldende regler.

Det finnes nok av eksempler hvor bankene har hatt pant i bygg som ikke har vist seg å få ferdigattest fordi de ikke er iht til kravene. Hvem tror du som har et problem da? Ikke banken.

Hensikten med å ha en norsk representant er at man har kontroll på regelverk, norsk byggeledelse og en norsk tilretteleggelse av hele byggeprosessen.

Ved å bruke produsenter som er villige til å satse på det norske markedet har kunde større sikkerhet for at huset er iht norske krav i forhold til en en produsent som leverer etter sine egne spesifikasjoner til den som ønsker å kjøpe, uansett fra hvilket land.

Jeg blir alltid sett på som kun et fordyrende ledd, men mitt firma er kontraktspartner mot norsk kunde, mitt firma er ansvarlig for reklamasjoner og vi holder tilbake 5 % i 5 år.

Det finnes mange firma som ØNSKER å selge et hus til Norge, og er ferdig med jobben så snart huset er skipet ut i fra fabrikken. Vi har kjempet for forbrukerrettigheter i Norge i en årrekke og når det gjelder å importere hus avtaler vi oss bort i fra dette ved å signere på en utenlandsk kontrakt, som da er gjeldende. Forstå det den som kan!!!

Jeg tror derfor ikke det er den rimeligste løsningen totalt sett bare å importere et hus fra utlandet.

Så snart det blir tredjepartskontroll som fungerer vil dog dette problemet bli ryddet av veien, da man da MÅ DOKUMENTERE, og de ikke bare holder med et kryss på en kontrollerklæring.
Signatur
jaf
   #105
 6,310     tromsø     0
Det som kan skje er at fabrikk leverer ut fra (estlansk) fabrikk ut fra samlebånd med estlanske løsninger. Fabrikken leser seg ikke opp på hva sintef/nbi mener, men har egne løsninger og produserer ut fra det. Kontrakt og betaling før levering. (Fabrikk tar ikke tlf etter pengeoverføring) Så har de en "løslig" kontakt med montører som selv er ansvarlig for montering (og at dette gjøres etter sintef/nbi sine krav). Montører vet ikke hva sintef er og monterer etter (polsk?) standard. Ved nærmere kontroll er gjerne "tømrerne" flinke malere?. Overdriver gjerne litt, men så til poenget. Med alle disse forskjellige rollene sitter gjerne kunde igjen med å ha betalt alle og til slutt sitter kunde igjen med ansvaret for ting som er gjort feil. Det kan være terasse og kledning som er spikret med blank spiker fra fabrikk (eller for lite sink på spiker?). manglende lufting eller hva det måtte være.... Smile Eller at banken sier at det går for mange arbeidstier på montering.. Smile Kjempegreit å signere en kontrakt på estlansk og en på polsk, mens byggelånet skal dokumenteres på norsk under framdrift.Prisen er gjerne lav i starten. Kunde kan få lære noe som ikke er ønskelig, forespeilet pris og sluttpris..
   #106
 198     0
Jeg skal til å bygge meg hus og selvfølgelig kunne jeg tenke meg å spare masse penger. Alle vil gjerne vinne i Lotto. Hus over grunnmur til 1,6 mill. Det høra fantastisk ut.

MEN, jeg har ikke lyst til å bli husbyggernes svar på Terra-skandalen i kommunene. De var overbevist om at de ville tjene/spare masse penger, og de var overbevist om at alt var i orden. Plutselig så sprang bomba, de var tatt med buksene nede og satt med handa full av noe en helst vil ha på et dertil egnet papir.

Om jeg plutselig skulle sitte med en bolig som ikke blir godkjent, eller dersom fabrikken går konk og jeg taper store penger. Det har jeg ikke råd til å utsette meg selv for. Det normale er å låne penger for å bygge i Norge. Og man gambler ikke med lånte penger. Det er det ingen som har råd til.

Hvorfor brukes det ikke norsk kontrakt? Jeg har lest at i utenlandske kontrakter er forsinkelsesgebyret bare småpenger. Hva om huset blir 6 måneder forsinket. Og elementene blir stående utildekket i 6 måneder??

Hva er grunnen til at det ikke er norsk kontrakt, det må jo være at fabrikken ikke øsnker det. Om fabrikken ønsket det ville de bare benyttet norsk kontrakt. Det vi vet er at norske forbrukere har den beste beskyttelsen som finnes i verden (påstås det i alle fall). Er det derfor fabrikken ikke vil bruke norsk kontrakt, fordi det gir kunden flere rettigheter?

I så tilfelle er det utenlandsk kontrakt fordi den fritar fabrikken for ansvar og økonomiske forpliktelser.

Skulle ønske jeg hadde feil, for det er fristende å spare mange penger, men ikke til enhver risiko.
  (trådstarter)
   #107
 23     0
Skal prøve å svar litt kronologisk og utdypenden.
Nei, det brukes per i dag ikke en standard norsk kontrakt, men en kontrakt som er tilsvarende. Når det gjelder 5% som du mener skal holdes av i 5 år, vil jeg utdype det litt mer. Er du sikker på at det er 5% i 5 år?
Men, ok, lå oss si at det er 5% og ikke 3%. Dersom du bygger et hus til 2mill, så utgjør dette kr 100.000 i materialer og arbeid, dersom det skyldes konstruksjonsfeil. Det skal ikke rare feilen til for at man overstiger denne summen dersom man først oppdager en alvorlig konstruksjonsfeil.
Esterne holder ikke av en gitt prosentsats på en sperret konto i x-antall år, men huskjøper får en forsikring som dekker hele hust i hele garantitiden. Firmaet heter i Norge IF, og dersom man går på IF's hjemmesider i Estland, så kan man laste ned vilkårene for denne forsikringen. Forsikringen dekker hele bygget i garantitiden, ikke bare opp til en gitt sum, noe som selvsagt er en mye bedre forsikring en %-satsen til Incognito.

Når det gjelder dokumentasjon, så tilfredstiller man selvsagt kravene til TEK-10, og det skulle bare mangle. At man skal ha en norsk byggeleder er ikke noe krav, men kan være en fordel, ja. Men, man er nødt til å skille på hva som er krav, og hva Incognito mener man bør - her bør han kanskje sjekke lovverket litt bedre før man påstår. Er fortsatt helt enig i at en 3-partskontroll er fint, da man som kunde også kan få bekreftet at man har fått det man har bestillt.

Jeg vil også påstå til at Junior og Jaf at det hjelper ikke med verdens beste kontrakt, når husfabrikken ikke kan sakene sine. . Da vi bygget, så var vi fornøyde med den estiske fabrikken, og har derfor også startet å se på om man bli representant for dem.

Signatur

   #108
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg har en viss kunnskap om loven

Bustadoppføringslova § 12. Garanti for oppfylling av avtalen
      Entreprenøren skal stille garanti for oppfyllinga av avtalen. Ei slik plikt gjeld likevel ikkje dersom ein på avtaletida kan rekne med at vederlaget ikkje vil overstige to gonger grunnsummen i folketrygda.
      Garantien skal gjelde fram til fem år etter overtakinga og dekkje ein sum som minst svarer til ti prosent av vederlaget. For krav som blir gjorde gjeldande på eit seinare tidspunkt enn i samband med overtakinga, kan garantisummen likevel vere fem prosent av vederlaget.

Som du ser, det SKAL holdes tilbake 5 % i 5 år, dog kan det gis en garanti.

I prinsippet kan du selvsagt bruke den avtalen du vil, men i bustadoppføringslova opplyses det om at man ikke kan frata forbruker rettigheter. Jeg vil si at det enkleste er å gratis laste ned 3425 og bruke denne, og jeg kan ikke se en eneste grunn til ikke å bruke norsk standardkontrakt.

Når man setter opp et hus i Norge så er det krav til ansvarsrett. For å få ansvarsrett MÅ man  ha en kontrollsystem og man MÅ kunne en del norsk og lære norske byggeregler.

Når man skal sette opp et hus i Norge er det krav til dokumentasjon, jfr TEK10 § 3-1.

Generelle krav om produkter til byggverk

(1) Bestemmelser i dette kapittel gjelder for produkter som framstilles og omsettes for bruk i byggverk. Bestemmelser gjennomfører direktiv 89/106/EØF (Byggevaredirektivet), direktiv 95/16/EF (Heisdirektivet) og direktiv 2006/42/EF (Maskindirektivet).

(2) Produkter til byggverk med dokumenterte egenskaper etter dette kapittel skal fritt kunne markedsføres og omsettes.

(3) Før produkter bygges inn i byggverk må det være dokumentert at produktene har de egenskapene som er nødvendige for at det ferdige byggverket tilfredsstiller kravene som følger av forskriften.

(4) For produkter til byggverk som bestilles eller lages for ett spesielt byggverk, og produksjonsmetoden ikke inngår i produsentens ordinære virksomhet, gjelder ikke § 3-2 annet ledd og § 3-4 til § 3-11.

(5) For produkter til byggverk som ikke har vesentlig betydning for at byggverket oppfyller krav i forskriften, gjelder ikke § 3-2 annet ledd og § 3-4 til § 3-11.

Men de største utfordringene får man når man får et tilsyn og all nødvendig dokumentasjon skal fremlegges. Da skal man ha brukt kontrollsystemet, avvikslister, statikk iht stedlige snø- og vindlaster, oppbygging av vegger og mye mer.

Jeg ønsker deg lykke til på det norske markedet.
Signatur
   #109
 4,148     Oslo Vest     0


Esterne holder ikke av en gitt prosentsats på en sperret konto i x-antall år, men huskjøper får en forsikring som dekker hele hust i hele garantitiden. Firmaet heter i Norge IF, og dersom man går på IF's hjemmesider i Estland, så kan man laste ned vilkårene for denne forsikringen. Forsikringen dekker hele bygget i garantitiden, ikke bare opp til en gitt sum, noe som selvsagt er en mye bedre forsikring en %-satsen til Incognito.



Hva innebærer denne forsikringen, og hva koster den, hvor lenge varer den og hvem betaler for den?

Hva slags betalingsbetingelser har dere? Og hvilken sikkerhet stilles?
Signatur
   #110
 598     Vestlandet     0

Skal prøve å svar litt kronologisk og utdypenden.
Nei, det brukes per i dag ikke en standard norsk kontrakt, men en kontrakt som er tilsvarende. Når det gjelder 5% som du mener skal holdes av i 5 år, vil jeg utdype det litt mer. Er du sikker på at det er 5% i 5 år?
Men, ok, lå oss si at det er 5% og ikke 3%. Dersom du bygger et hus til 2mill, så utgjør dette kr 100.000 i materialer og arbeid, dersom det skyldes konstruksjonsfeil. Det skal ikke rare feilen til for at man overstiger denne summen dersom man først oppdager en alvorlig konstruksjonsfeil.
Esterne holder ikke av en gitt prosentsats på en sperret konto i x-antall år, men huskjøper får en forsikring som dekker hele hust i hele garantitiden. Firmaet heter i Norge IF, og dersom man går på IF's hjemmesider i Estland, så kan man laste ned vilkårene for denne forsikringen. Forsikringen dekker hele bygget i garantitiden, ikke bare opp til en gitt sum, noe som selvsagt er en mye bedre forsikring en %-satsen til Incognito.

Når det gjelder dokumentasjon, så tilfredstiller man selvsagt kravene til TEK-10, og det skulle bare mangle. At man skal ha en norsk byggeleder er ikke noe krav, men kan være en fordel, ja. Men, man er nødt til å skille på hva som er krav, og hva Incognito mener man bør - her bør han kanskje sjekke lovverket litt bedre før man påstår. Er fortsatt helt enig i at en 3-partskontroll er fint, da man som kunde også kan få bekreftet at man har fått det man har bestillt.

Jeg vil også påstå til at Junior og Jaf at det hjelper ikke med verdens beste kontrakt, når husfabrikken ikke kan sakene sine. . Da vi bygget, så var vi fornøyde med den estiske fabrikken, og har derfor også startet å se på om man bli representant for dem.


Finnes det link til dette firmaet?
Kommer kun til if forsikring ved googling