#11
 131     0
Vedlagt følger vårt energibudsjett. Og som bluesman sier, passivhus holder godt på varmen. Er vel nærmere 36000 for å være nøyaktig:)
Hva er den rimeligste gulvvarme løsningen? - Screenshot_2014-08-06-20-29-42.png - Rubino

   #12
 1,596     0

Har forøvrig solfanger og gråvannsgjenvinner på vv oppvarming iten at det er relevant.


Hvordan kan dette ikke være relevant???  :o

Solfanger brukes jo til å produsere varmt vann - så det vil jo være ren idioti og ikke kunne benytte seg av dette til å varme opp boligen - i tillegg til forbruksvann? Hvordan maganiserer du opp solenergien din pt? I badekaret?

Slik jeg for tiden jobber med å løse dette i egen bolig; så går all solvarme rett i en 750 liters akkumulatortank, med tappevannsspiral som shuntes ut på 40'C. Altså ingen forbruksvann som står oppmaganisert og trenger noen form for "anti-legionella" funksjon med ditto energibruk. Gulvvarme fordeles ut på to gruppeshunter henholdsvis for nedstøpt VBV og trebjelkelag med parkett. Gulv og romtemperatursensor i alle gulvsoner, som i tur styrer hver sin VBV kurs. Snøsmelterør planlegges utendørs i trapper/gårdsrom bare fordi det går an/hverdagsluksus + dette kan fungere som "nøddumping" ved overproduksjon på sommerstid.

Når sola skinner, og behovet for varme relativt lite pga innstråling gjennom sørvendte vinduer - maganiseres denne energien opp i tanken, for så å kunne brukes på nattestid/gråværsdager til både varme av gulv og forbruksvann. Er det for lite solenergi tilgjengelig, så er planen at en luft/vann varmpepumpe tar over - med 6kW elektrisk varmeelement som en ekstra sikkerhet i "bunn" (dvs i praksis - står dette i topp av tanken.) I fremtiden har jeg dessuten mulighet for å montere på flere solfangere/annen type solfanger, vedovn med vannkappe eller det som hjertet begjærer. Tja, kanskje til og med Rossi sin unike patent...  Tongue Tongue Poenget mitt er - at ved å ha en varmesentral kan du maganisere opp solenergi og du har en fleksibel løsning mht ulike energikilder. Dette er fremtidsrettet og fleksibelt. Ja, det finnes også løsninger for å bruke på ventilasjonsanlegg, slik at man kan kutte ytterligere ned på den elektriske energibruken også her.

Med folie er du for alltid låst til det lokale e-verket, og ditto markedskrefter på elektrisk kraft. Er det en ting som er helt sikkert: Sola er for alle, og strømmen blir dyrere. Selv med et passivhus vil dette på sikt være lønnsomt, men nedbetalingstiden vil kanskje bli noe lengre. Fremtidsrettet er det uansett!

Dette krever riktignok noe areal, men er det egentlig noen som bygger idag uten å ha et teknisk rom? Selv kunne jeg aldri vurdert å bygget uten et dedikert teknisk rom, og det er ikke ene og alene på grunn av energisentral - øvrige tekniske installasjoner er greit å samle opp et sentralt sted i boligen uansett.
   #13
 131     0
Vår solfangerløsning er bare dimensjonert for tappevann. 7 m2 på sydvest fasade. Platesolfanger med spesialutviklet tank fra oso. Denne er bare på ca 300l. Jeg har samme synspunkt som over mtp bruk av areal og ønsker ikke en kjempestort magasin med tilhørende pumper, trykktank og fordelingssystem. Ett fullverdig vannbårent system hadde kostet minst 20-40000 ekstra og stjålet 1-2 m2(20-40000 i byggekostnader)  ekstra i boligen. Ettersom passivhus skal klare seg med punktoppvarmingskilder er det unødvendig med masse ekstra rør/gulvvarme i alle rom:)
   #14
 1,596     0
Jeg ser tallene dine, men er ikke enig i konklusjonen. Sånn blir det ofte når jeg som teknolog diskuterer med økonomer...  :P

Hvor mange promille av den totale byggekostnaden utgjør 40.000,- ? Og koster det virkelig 20.000,-/kvm for en privatbolig/er 2kvm mindre stue virkelig et så stort tap? Hvor mye besparelse/hvor økt komfort/verdi påboligen ville et skikkelig varmeanlegg gitt? (Her kan riktignok ikke alt måles i kroner og øre - komfort kommer også inn i bildet.)

Vannbåren varme kan også kombineres med viftekonvektorer, slik at man ikke nødvendigvis må ha vannbåren gulvvarme i alle rom.

Løsningen til Oso baserer seg vel på en konvensionell varmtvannsbereder med en kobbercoil for solfanger? Eller er det en dobbeltmantlet variant? Uansett - denne baserer seg på å maganisere opp forbruksvann, med et behov for periodisk oppvarming over 60-70'C for å knekke legionellabakterier. Jeg er ikke overbevist... Gjennvinning av varmeenergi for gråvann har jeg stor tro på - har du tall på hvor mye man sparer på dette?

Når du først har investert i et solfangeranlegg, hvorfor ikke øke arealet og samtidig kunne bruke denne energien på en smartere og mer fleksibel måte?

Har du regnet på hvor mye du kunne spart i fremtidige utgifter til oppvarming med en løsning basert på vannbåren varme, med sol, ved og/eller varmepumpe som energikilder?
   #15
 131     0
Kan ikke si annet enn at jeg eg selvutdannet Teknolog med automatiker og elektriker papirer i bakgrunnen med de mest fanatiske løsninger på det meste. Men etter å ha vurdert opp ned og i mente fant jeg ut at det enkleste ofte er det beste.
nå har vi vunnet en konkurranse slik at solfangerløsningen blir tilnærmet gratis. Nordan solar  sammen med aventa... se vedlagt bilde som viser beregnet gjenvinning på kun dusjvann i vår bolig. Du ser da totalforbruk Varmtvann, innsamlet fra solfanger og gjenvunnet. Det som er interresant er at gråvannsgjenvinneren til ca 10000 gir like mye besparelse som solfangeranlegget som koster mye mer dersom man skulle kjøpt det:)
Gråvannsgjenvinning burde vært obligatorisk.
vi skal benytte HX drain fra Meander.
Hva er den rimeligste gulvvarme løsningen? - Screenshot_2014-08-06-22-45-20.png - Rubino
   #16
 1,596     0
Har sett flere rapporter på at gråvannsgjenvinning er svært effektivt - og jeg vurderer sterkt å implementere dette ifm dusj på bad i 2 etg. Ideellt sett kunne jeg tenkt meg løsningen fra Oso med tank på gråvannsutløp for hele boligen, men denne kom litt for sent for vår del dessverre. Gjennvinning på dusj er uansett det som i praksis vil være mest effektivt, da man har en kontinuerlig vannstrøm i begge retninger.

Det er forskjell på solfanger og solfanger, solfangerløsning og solfangerløsning. 7m2 med platefanger gir ikke nødvendigvis fastisvar på hvor bra eller effektivt et solfangersystem er. Husk at du må ha høyset mulig dT i solfanger for å få ut mest mulig potensial fra solenergien, og dette betinger at energisentral/system forøvrig har gjennomtenkte løsninger for dette. Detaljene i din løsning kjenner jeg dessverre ikke til i detalj, men synes generelt sett at norske produsenter er noen sirumpa nisser når det kommer til solenergi. Dessverre. Så gjenstår det å se om jeg har like stor selvtillit om noen år - når mitt eget anlegg har noen år med driftsdata tilgjengelig...

Jeg stusser nok litt over at man ikke ønsker å bruke solvarmen i et mer integrert system, med mer fleksible løsninger. Å ha dette som et stand-alone system for tappevann alene må være unikt!

Det geniale med vannbåren varme er jo uansett at man da kan benytte seg av flere ulik energikilder med mulighet for å kunne maganisere denne energien i egen kjeller. Med strøm, er dette omtrent umulig - bortsett fra med batterier. Da blir det fort ulønnsomt...
   #17
 2,018     Strømmen     0
Tror denne tråden dro litt over i noe for spesielt interesserte, men det jeg
får med meg er at solfangere er tingen... i et land der sol er mangelvare..
rent bortsett fra i sommer da, for da har det vært varmt... men da trengte
vi jo heller ingen oppvarming.. eller.. og å lagre magasinert varme over tid
er vel heller ikke så lett... eller...
Strøm er billig i Norge... og vil fortsatt forbli billig, så lenge vi beholder eier-
skap for de fleste kraftverk på Statlige/Kommunale hender...
så dersom man ønsker en enkel.. driftsøkonomisk.. stabil varmekilde, så
velger man folie... så greit er det...Smile
Signatur

   #18
 1,596     0
Solfangere er fint, det - og du trenger ikke nødvendigvis en sommer slik som i år for å få utbytte av en solfanger eller solcelle. Det blir faktisk en utfordring å få brukt potensialet i en solfangerinstallasjon med en sommer som i år - man får rett og slett ikke tatt ut nok energi til at man får energifangst like stor som potensialet... Det går veldig fint å lagre energi fra sola i egen kjeller, men ikke i åresvis naturligvis. Tenk på varmekapasiteten for rent vann, og se for deg hvor mye energi som er lagret i 750 liter vann som er 70 grader varmt.

Strømmen kommer til å bli dyrere, vent å se. Med stadig flere kabler ut i havet, enten til andre land eller oljeinstallasjoner kommer eksporten til å bli enda større enn i dag - og de som produserer strømmen tenker kun på penger. I 1980 hadde jeg neppe vurdert solfangere, da det var staten som regulerte dette, men nå er dette på mer eller mindre private hender hvor det er profitten som styrer. Strøm er en råvare på lik linje med så mye annet, og Europa er hissige på grønn strøm som vi i Norge har mye av. Resultatet kan du allerede se nå: Vi betaler omtrent det samme for strømmen i Norge som i Danmark, litt avhengig av om det blåser i Danmark eller er mye sol i Tyskland. Strømprisene er nå i stor grad styrt av faktorer i andre nord-europeiske land, og er svært ustabile.

For min egen del reduserte jeg strømforbruket med rundt 30%, men betalte 50% mer fra 2012 til 2013. I tillegg kommer nettleia til å øke, da statnett har store planer om utbygginger og utenlandskabler. Hvem tror du betaler for det gildet?

I likhet med mye annet, er vi vanlige borgere statens melkeku - enten det er skatt, avgifter eller råvarer som staten indirekte selger til oss gjennom sine eierskap. Det er på tide at Ola dunk våkner opp, og tenker alternativt.  8)

Gjerne selg halogenpærer og folie, du - så snakkes vi om 10 år.  Wink
   #20
 61     0
Er ikke mitt felt sol oppvarming, men hva skjer på vinteren med lite solforhold og eventuelt snø på taket?

Tolker jeg det riktig at du har en besparelse på 30% på oppvarming? ?

Et godt styresystem med varmefolie kan du ha en besparelse på ca 20-30% avhengig av mye rart.

Så kommer investerings biten. sier vi at vannbåren koster ca 100.000kr mer som TS sier, og da antar jeg at det er en DmB som blir installert. Blir det med 30års lån ca 150.000-200.000kr mer renter du betaler. Tenk på den du Smile Og så har du utgifter til rørlegger og mye annet som kommer på vedlikeholds biten.

Videre så har som TS beskriver et passiv hus, eller TEK10 for den skyld så lite varmetap at det aldri kommer til å lønne seg med slike systemer.

Billigste er panelovner, men er vel ikke mange som vil ha slike i stuen Smile