#21
 61     0
Et annet tips på lånet. Reduserer du lånet med 100.00, kan du redusere betalingstiden på lånet med ca 2år dersom du beholder samme måneds beløpet på avdrag/renter.

Da blir besparelsen enda større og du sparer da ca 260.000-290.000kr i renter. Mye peng dette her :)

Kilde er lånekalkulator på Nordea.no. Brukte da 2.6mill til 2.5mill i forskjell.

   #22
 1,596     0

Er ikke mitt felt sol oppvarming, men hva skjer på vinteren med lite solforhold og eventuelt snø på taket?

Tolker jeg det riktig at du har en besparelse på 30% på oppvarming? ?

Et godt styresystem med varmefolie kan du ha en besparelse på ca 20-30% avhengig av mye rart.


Solvarme gir neppe noe særlig uttelling vinterstid, dersom du ikke har vacuumrør eller måker snø av solfangerne dine. Her på Vestlandet er uansett snø noe vi får i moderate mengder, så dette blir nok også litt geografisk betinget. Forrige vinter var full av solfylte dager, så her vil det nok variere litt fra år til år også. Nettopp derfor er det mange som kombinerer vannmantlet vedovn med solfangere - en ganske fin kombinasjon, egentlig. I utgangspunktet markedsføres derfor solfangere ofte (jeg er ingen selger av dette) som en løsning for perioden mar - oktober. De forskjellige løsningene har ulike egenskaper, og vacuumrør fungerer visstnok superbt på vinterstid også. Med en varmesentral og vannbåren varme, så har man som tidligere nevnt alle muligheter åpne - det er til og med fullt mulig å fyre med strøm dersom dette er det beste alternativet. I Danmark inntreffer det en håndfull dager i året "0-pris" på strøm, nettopp på grunn av overproduksjon. Dette skjer aldri i Norge da vannkraften vår er regulerbar.

De holder faktisk varmen i en forskningsstasjon i Arktis vha solfangere...
http://www.antarcticstation.org/station/renewable_energies

Foreløpig har jeg ikke nok erfaringsgrunnlag med mitt eget varmesystem til å gi noen gode tall på hvor mye jeg sparer, men kostnaden har jeg relativt gode tall på. Man sparer mye ved å isolere + vindtette, noe ved å ha VBV, noe ved å ha solfanger, noe ved å ha varmesentral osv. Når alt er i drift, så har jeg noe å sammeligne med - utgangspunktet var et uisolert tømmerhus fra 1948 på 245m2 med et strømforbruk på rundt 30.000kWh og et par favn med ved (opplysninger fra forrige eier.) Så gjenstår det å se hvor vi lander etter å ha "bodd oss inn" etter at boligen er ferdig renovert, og alle 16 rom tatt i bruk (les: er oppvarmet) igjen. Jeg sier ikke at jeg sitter på en fasitløsning her, men deler gjerne med egen kunnskap i debatten. Skal jeg tro på all reklamen for alt av byggevarer og løsninger som er kjøpt, så kommer jeg til å generere store mengder energi den dagen alt står ferdig - overproduksjon. Men i praksis håper jeg på å komme ned mot 5000 kWt/år. Så gjenstår det å se om vi når dette målet...

I utgangspunktet kan man gjerne si at man sparer mye ved å redusere lånet, samtidig som man da gjerne får redusert verdi ved salg/takst på boligen + redusert bokomofort. Pengene man sparer på strøm kan man betale ned på lånet med, dersom dette er mantraet som gjelder.  Når folk kjøper nye biler til en million og drar på tre sydenferier i året - så er det mye man kan spare på dersom det er dette som er hovedmålet. Man kan f.eks. kjøre en 20 år gammel japaner og dra på fottur i den norske fjellheimen, så er boliglånet nedbetalt på 15 år. Men de fleste av oss befinner oss sannsynligvis på et eller annet sted mellom ytterpunktene - og kjører med airconditon påskrudd i bilen året rundt med godt samvete.  ??? Cool 8)

Jeg lurer meg også litt på hvilket styresystem man kan få på folie, som det ikke finnes tilsvarende (eller bedre) til VBV? Snakker vi trinnløs sonefri regulering, hvor det er kun føttene dine som får varme? Da snakker vi...

Fordelen med VBV er jo nettopp det at du ikke trenger noen rørlegger... Eventuelt så kan du bruke en rørlegger slik du uansett ville ha brukt en elektriker; til oppkobling og trykktesting. Ved litt enkel egeninnsats får man etablert en relativt rimelig, solid, holdbar og fleksibel varmeløsning. Fordelene er blant annet ingen brannfare, jevn varmefordeling, ingen støvbrenning, fleksibelt og ingen krav til dyre håndtverkere eller installatører. Er man helt grønn og har 25 tommeltotter, er det kanskje bedre å ta på ulltøfler - har man to tomeltotter og er jevnt over handy klarer alle (fullt lovlig) å innstallere vannbåren varme helt selv. Materialer er relativt billig, bl.a. fra Danmark.

Panelovner brenner støv og et potensielt brannfarlige - nabohuset var borte en morgen jeg våknet som liten gutt, fordi barnevakten hadde vært uheldig å lagt et gardin over en panelovn. Dette var på 80-tallet, riktignok, og mye har skjedd med panelovner også - både med utseende og teknikk. Men fortsatt mulig å starte en brann med + de brenner støv + gir ujevn varme/dårlig regulering, ingen varme på gulvet. Dersom man varmer opp gulvet kan man gjerne senke innetemperaturen med 2-3 grader, uten at dette går ut over komforten. Som kjent sparer man relativt mye energi på å senke innetemperaturen, men dette får man naturligvis både ved å bruke folie og VBV.

Fortsatt er det billigste er å gå ut i skogen å hugge veden selv - det hadde også vært det beste for folkehelsa. Å pusse opp er dritdyrt, en øvelse jeg ikke kan anbefale noen. Men verden går videre, og nye løsninger og teknologi gir vanligvis bedre løsninger også. Men det er det ikke alle som omfavner - alle husker vel hvor farlig det var med Internet for 20 år siden? Somregel er det entusiastene som kommer først, så kommer de sirumpa etter...  ;)

Husker godt når jeg diskuterte dette med bruk av gebyrfri nettbank for gode 15 år siden - og ble møtt med motargumenter som at man først måtte kjøpe en dyr PC, betale for strøm og tellerskritt. Vel... Jeg kjenner ikke mange uten nettbank lengre, eller som betaler gebyr for å betale en regning over disk.
   #23
 5,725     0

I Danmark inntreffer det en håndfull dager i året "0-pris" på strøm, nettopp på grunn av overproduksjon. Dette skjer aldri i Norge da vannkraften vår er regulerbar.

Det skjer i Norge også, da leverandrørene ikkje har lov lenger til å sleppe vatn forbi turbinene, og ved fulle magasiner, begrensa overføringskapasitet, nedbør og lite forbruk kan spotpriosen (og har vore ) ned i 0 her også.

Det som er speiselt i Danmark er at den har vore negativ også, det er det som er overproduksjon.
  (trådstarter)
   #24
 308     Nord-Hordaland     0
Tror det har sporet litt av her ja :-)

I mitt tilfelle så snakker vi om et tilbygg til et gammelt hus. 130m2 på en etasje. Støpt plate på mark.

Kan ikke se at vannboren varme komplett med rør, fordelings skap, regulering,  exptank og sirk pumpe, dobbeltmantlet bereder, og L/V evt V/V varmepumpe med borehull kan bli rimeligere en og bare kjøre elektrisk oppvarming på hele sulamitten. Og legge VB varme selv er ikke tema grunnet til, og ansvarlig VVS firma er heller ikke så begeistret for dette.

Blir nok nedstøpte kabler på våtrom/hall og folie under parkett på det resterende.
   #25
 1,231     Bergen     0

Er det en ting som er helt sikkert: Sola er for alle, og strømmen blir dyrere.

Sola er for alle, men det er da slett ikke sikkert at strømmen blir dyrere. For de som "vet" at strømmen blir dyrere, er det lettere å bli rik på børsen, enn å tjene på denne kunnskapen ved å installere solfangere.

Historisk strømpris er omtrent irrelevant for prediksjon av framtidig strømpris.

Er stigende strømpris nødvendig for å få lønnsomhet i investeringer i vannbåren varme pr. i dag? I så fall er det bekymringsverdig.
   #26
 5,725     0

Tror det har sporet litt av her ja :-)

I mitt tilfelle så snakker vi om et tilbygg til et gammelt hus. 130m2 på en etasje. Støpt plate på mark.

Kan ikke se at vannboren varme komplett med rør, fordelings skap, regulering,  exptank og sirk pumpe, dobbeltmantlet bereder, og L/V evt V/V varmepumpe med borehull kan bli rimeligere en og bare kjøre elektrisk oppvarming på hele sulamitten. Og legge VB varme selv er ikke tema grunnet til, og ansvarlig VVS firma er heller ikke så begeistret for dette.


Du kan ikkje sammenligne innkjøpspris på varmepumpe mot varmekabler økonomisk, da må du sammenligne med el. kassett.

Utstyret til 90 m2 med vbv.  med el. kassett får du for 19050,- her: http://www.topvvs.no/shop/product/gulvvarmepakke-95-m2-betong-uten-shuntgruppe?tm=tilbudspakker-1
med 6 romtermostater.
Har du kun 6 rom kan du kjøpe litt ekstra rør til ca. kr. 7 pr. meter/ kr. 30 pr. m2 i tillegg og derved dekke 130 m2.
Så for rundt 20000,- har du alt du treng av komponenter.


At du ikkje har lyst på vbv. er heilt ok, men det vert ikkje dyrare av den grunn.
   #27
 2,018     Strømmen     0

Strømmen kommer til å bli dyrere, vent å se.
Gjerne selg halogenpærer og folie, du - så snakkes vi om 10 år.  ;)


Sakset:– Strømprisen vil synke
Det er en direkte konsekvens av norsk klimapolitikk, mener en norsk økonom som forsker på kraftmarkedet. Olvar Bergland, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, forsker på det norske kraftmarkedet. Han har en gladmelding til norske forbrukere:– Alt tyder på at vi er på vei inn i en periode med lave strømpriser. Vi har allerede nok strøm i Norge, og Bergland forteller at mer energieffektive hus og vaskemaskiner gjør at det norske forbruket av strøm per person er i ferd med å gå ned. Vanlig markedslogikk sier da at om det blir større tilbud, og samtidig mindre etterspørsel, da vil prisen synke. Det er ikke godt nytt dersom du er opptatt av miljøproblemer.– Det er jo ikke bra å produsere mer strøm enn det vi trenger – uansett hvor miljøvennlig den er, sier Bergland.

Og for meg selv:
Halogen pærer er det nesten ingen som kjøper lenger, kun led,
og halogen blir jo forbudt fra 2016
... men varmefolie går som varmt hvetebrød :)
Signatur

   #28
 5,725     0
Fram til store nok overføringkabler til Europa er på plass vert nok straumprisane låge ja, men så vil dei nok stiga til europeisk nivå.
  (trådstarter)
   #29
 308     Nord-Hordaland     0


Tror det har sporet litt av her ja :-)

Så for rundt 20000,- har du alt du treng av komponenter.


At du ikkje har lyst på vbv. er heilt ok, men det vert ikkje dyrare av den grunn.


Prøvde og få med i tidligere innlegg at og legge VB varme selv ikke er et tema pga mangel på tid. Dermed må jeg legge inn arbeidspenger og priser fra firma når jeg skal vurdere det ene opp mot det andre Smile Tilbygget skal leveres som en totalentreprise inkl alt.


   #30
 2,018     Strømmen     0

Fram til store nok overføringkabler til Europa er på plass vert nok straumprisane låge ja, men så vil dei nok stiga til europeisk nivå.

Nei... det er omvendt... Sakset:
Eksport til Tyskland er ikke kutt hjemme
Se for deg et kullkraftverk i Tyskland. Det er dyrt å stoppe og starte produksjonen i et slikt kraftverk, og derfor durer og går de stort sett jevnt hele tiden. Men tyskere har ikke et jevnt forbruk: De, som vi, bruker mer strøm på ettermiddagen når middagen skal lages og klesvasken skal tas, og mindre om natten. Dermed går etterspørselen – og prisen – opp på dagtid, og ned om natten. Norske vannkraftverk er imidlertid ikke nødt til å produsere strøm hele tiden: Vi kan stenge slusene og stoppe produksjonen relativt enkelt og billig. Dermed kan norske strømprodusenter selge strømmen sin ”billig” til Tyskland på dagtid - det vil si billig sammenlignet med tyske kullkraftpriser, men dyrt sammenlignet med det de kunne fått for kraften her i Norge. Når de tyske kraftprisene så går ned om natten, ettersom etterspørselen blir mindre, kan vi kjøpe tilbake strømmen.– Det er det nærmeste du kan komme en pengemaskin her i verden, sier Bergland.Et slikt system er bra for det europeiske klimaregnskapet: Jo mer miljøvennlig kraft vi selger til Tyskland, jo mindre kullkraft trenger tyskerne. Men målet i Norge er at hele to tredjedeler av norske klimakutt skal tas hjemme. Da hjelper det lite at vi hjelper tyskerne med deres karbonutslipp
Signatur