#31
 10,486     Akershus     0
Hvorfor mener du at du sløser mer strøm ved å varme opp vann, som deretter varmer opp huset? Varmen forsvinner vel ikke ut for det?

Det med å dusje i edle dråper gikk vel på å dusje i elektrisk oppvarmet vann?
Signatur

   #32
 64     0
Såvidt jeg forstod av den rapporten, er elkjel-oppvarming av hus en relativt dyr løsning. Men jeg er ingen termo-ekspert. Jeg forstod det altså slik at energibruk for i det å varme opp vann, som deretter varmer opp huset via radiatorer, er relativt dyrt summaa sumarum- men jeg vet altså ikke presist. De Comform-rørleggerne jeg snakke med, nevnte også dette.

Det er jo åpenbart at den løpende kostnaden er mye mindre for anlegg med grunnvarme, men i mitt tilfelle var det altså greit nok: det å bytte ut oljefyren med dobbelmantlet kjel gikk greit og kostet 100.000 kroner presist inkl alt av rørleggerarbeid og tilpasning via Comfort-Skøyen/Oslo (inkl. elektriker og ca. 25.000 for diverse el-arbeider, bla. kraftigere kurs i sikringsboksen osv), og så prøver jeg altså å minimere oppvarmingskortnaden med natt- og på-jobb-senkining av temperatur. OG haløve året er den radiatormantelen slått av. Og høyax'en er fin og grei den tar liten plass, samt at et system for grunnvarme er langt mer omfattende og trolig "overkill" i et lite hus som mitt.

Det er kanskje mulig at panelovner med styring (bl.a. Link-systemet til Hafslund kan gjøre dette) kan være billigere i drivt enn det elkjel+radiatorer som jeg har, men - det er megetbehagelig varme med de radiatorene da, det må jeg si
   #33
 10,486     Akershus     0
Mener du at man får lavere virkningsgrad av å varme vann, som igjen varmer huset, enn å bruke strøm i panelovner/gulvvarme ?
Signatur
   #34
 64     0
Er jammen ikke sikker, jeg. Varmetap i radiatorsystemet (u-isolerte transportrør) og slikt spiller vel inn her også. Iflg. de beregninger jeg ble fremlagt, var f.eks energi via ektern varmeutveksler (frittstående kvadratisk boks i hagen) en av flere løsninger som var billigere i drift. Hvis du vil ha eks. 20 grader i et rom ove ren gitt tid, er det ikke slik at pris per energienhet/støm, og bruk av energienheter, er litt i alle sceanrioer her da, det er liksom poenger her
   #36
 10,486     Akershus     1
Nå blander du forskjellige ting her.
Signatur
jaf
   #37
 6,307     tromsø     0
Så lenge rør med varmtvann ligger på "varm" side og er isolert mot kald side så vil det ikke bli tap av varme ved vann varme. Men ofte ligger rør i kalde uisolerte soner. Murer tenker ofte på å bli ferdig og bryr seg ikke om kulde broer. På grunn av dårlig planlegging skjer det mye feil som påvirker kvalitet.. Ventilasjonsrør kan ligge på kald side av himling over isolasjon og gi mye tap før varme veksler. Det betyr ikke at varme veksler er "dumt".. Vil påstå at mye isolasjon er viktig for å unngå tap, både i grunn og vegg.

   #39
 22     0
Hei, jeg bygger selv bolig i dag og ha gått motsatt vei enn mange andre. Jeg legger varmekabler i hele huset, selvregulerende i stue og kjøkken. Jeg skal ha ventilasjon med "varmepumpe" i og solceller på taket. Sjekk med elektriker om hva de skal ha for VK eller folie, like god varme i det som i vbv.
  (trådstarter)
   #40
 22     0
Har da fått litt priser for å sammenligne...

Priser på elektriske varmekabler (ikke selvregulerende) og termostater i kjellerstue, soverom kjeller, bad kjeller, vaskerom kjeller, gang 1.etg, bakgang 1.etg og bad 2. etg: 60.900,- inkl. MVA.

Pris for vannbåren varme i samme rom som inkluderer alt av rør, varmesentral, skap, manøverpanel, Oso EPC 360 3+15kw, MX18 montasjesentral og termostater alle rom: 95.375,- inkl. MVA. Kan trekke fra noen tusenlapper ettersom VVB og noen andre småting også ligger i tilbudet på selve rørinstallasjonen.

Med andre ord; ca 30k i merkostnad for vannbåren varme. Slik jeg ser det har vi da en mer fremtidsrettet løsning med mulighet for luft-vann varmepumpe, solfangere, solceller eller hva som måtte bli aktuelt i fremtiden.

Dersom vi inkluderer kjøkken og stue blir pris på vannbåren varme 123.500,- Har ikke pris på elektriske varmekabler her, men basert på priser på øvrig rom antar jeg at differansen på EL-kabler - VBV vil bli enda mindre dersom vi inkluderer oppvarming her. Utbygger kan levere sponplater med spor her (øvrige rom blir støpt i betong/lettstøp) for en nærmest ubetydelig merkostnad. Slik det da er vurdert vil det ikke være behov for noe mer opvarming i boligen, kanskje unntatt dager med sprengkulde. Og det er det lite av på vestlandet..

Tanker/innspill??
Pga. lite tid og "praktiske ferdigheter" er det uaktuelt å bestille deler/rør for legging på egenhånd, så dette er ikke et alternativ for å få ned kostnaden.