#61
 135     Oslo     0

Over 50% av "nyere" barnehager og skoler med støpt dekke, polystyren og varmekabler har problemer med maur. Problemer med maur medfører til en sekundær handling, og det er bruk av insekticider for å fjerne dem. Altså unødvendig/overdreven bruk av insekticider rundt barn som ikke har ferdig utviklet imunforsvar og mer utsatt for gift.

Katlegging av enkelte "nye" byggefelt utført i Vestfold, bygget på 90 og 00-tallet viste at over 80% av de spurte der boligen var med plate på mark hadde problemer med maur. Der boligene hadde sokkeletasje svarte over 60% at de hadde problemer med maur.



Det høres voldsomt ut. Hvem er det som har utført disse undersøkelsene? Finnes de tilgjengelig på nett?

   #63
 425     0
Etter å ha lest barnehage rapporten http://www.skadedyrkontroll.biz/files/SKADEDYRBEKJEMPELSE_I_BARNEHAGER_OG_SKOLER-rapport.pdf er det vel litt feil å si 50 % av barnehagene hadde problem med maur i EPS isolasjonen. Eller står dette i en annen rapport? Det jeg finner er at ca 46 % av de spurte barnehagene hadde hatt problemer med maur. Hvorfor og ikke minst hvor de hadde maur finner jeg ikke svar på. Hvorfor skoler ikke var like plaget fant jeg heller ikke noe svar på?

Jeg finner fra EPS produsentene at de ikke får en negativ effekt for EPS sin isolasjons verdi eller styrke om den uthules noe av maur. De sier videre at mauren trolig heller ikke vil klare å gjøre skade på betongen som ligger over.

Så det at du får problemer med maur kan ha helt andre forklaringer enn EPSen i seg selv? Er kanskje ikke anvisningen til produsenten følgt? Egentlig skal det jo legges 200 - 300 mm drenerende masse under EPS/XPS så plast/radon membran så betong. Kommer virkelig mauren gjennom alt dette?

Må legge til at jeg er skeptisk til hvor stort problem dette faktisk er med tanke på hvor mange bygg som faktisk blir bygget. Og hvor lite informasjon om problemet det finnes. Det virker som om dere er de største pådriveren til det meste av informasjon som er der ut. Jeg er fra vestlandet så forklaringen kan jo også være at vi ikke er like plaget.
   #64
 20     Vestfold     0
Arn83

Jeg skrev aldri at det stod i rapporten til Miljørettet Helsevern at 50% av alle barnehager har problemer. Men jeg skrev at du fant mer informasjon på en link - og der fant du rapporten som du henviser til. Den rapporten er fra 2008!, og skiller ikke mellom bygg med polystyren eller uten, med varmekabler eller uten, samt bygg med plate på mark, kjeller, sokkeletasje, etc. Basert på det som foreligger av informasjon, erfaring og kunnskap rundt tema har over 50% av nyere barnehager (altså, barnehager som har varmekabler og polystyren) problemer med maur. Ring en kommune å høre om de har store maurproblemer på sine skoler, barnehager og omsorgsbygg. Feks, ta kontakt med Tønsberg Kommunale Eiendom v/ Morten Hogsnes eller gå til nabokommunen Nøtterøy og snakk med eiendomsforvalter Jan. H. Hansen. Og spør om hva de mener er årsaken. Eller du kan kontakte et skadedyrselskap, feks. ABS Skadedyrkontroll v/Krogstad for en uttalese, og ikke minst seniorforsker Anders Aak på Folkehelseinstituttet. Listen er lang med personer innen eiendomforvalting/skadedyrkontroll/forskning som kan bekrefte at omfanget i NYERE barnehager er over 50%.

Når det kommer til negativ effekt og hva ESP produsentene skriver, så tror jeg du skal ta det med en klype salt. Det var ikke for mer enn noen måneder siden den siste produsenten fjernet informasjonen på sine nettsider at maur ikke kunne bryte ned deres produkt. Me det ble føst gjort etter brev fra Direktoratet for Byggekvalitet. Isolasjonsverdi er jeg enig med. I ekspandert polystyren er det ca. 98% luft, og blir vel ikke den store forskjellen om det er noen luftlommer i luft. Når det kommer til styrke, kommer vel det ann på hvordan polystyrenen er brukt? Nå drar jeg den langt her, men bare for å ta et eksempel. Se bilde - svekkelse i gulv - forårsaket av sauemaur.

Når det er sagt, er det ikke skaden maurene forårsaker som er mitt fokus. Men alle de andre problemene maur i polystyren forårsaker. La meg ta to eksempler:

1. Verditap ved salg av hus med maurproblemer. Litt kjedelig å måtte skrive på egenerklæringsskjema at du har maurproblem i boligen?

2. Hva er den sekundære handlingen til mennesker når de har maurproblemer? Jo, de igangsetter bekjempelse av maurene. Og til bekjempelse blir det brukt insekticider. Og som du sikekrt vet er dette gift. Dette er lite heldig i feks en barnehage.

At maur er et problem i polystyren og at polystyrenen i seg selv er problemet er det liten tvil om hos fagfolk. Anticimex med Stein Norstein startet å se på dette problemet på 80-tallet, og ga klart utrykk for også den gangen at dette ville bli et problem. Anticimex i samarbeid med Folkehelseinstituttet har også gjennomført undersøkeler i forbindels med stokkmaurangrep. Ellers kan også neves at den siste rapporten fra Folkehelseinstituttet nå blir publisert i det annerkjente fagbladet: International Pest Control. Anvisningene blir fulgt, men anvisningene er også mangelfulle i forhold til maurproblematikken - som ikke blir nevnt. Eksempler på dette kan være at alle skjøtene i grunnmurselementer skal fuges, også under bakkenivå. I dag står det at de skal fuges om nødvendig! Da sier det seg selv hva som vil bli gjort? Den drenerene massen er ikke problem for maur.   

Maur i forhold til plast/radon viste seg veldig tydelig på tester Folkehelseinstituttet gjorde i 2011 da de forsket på maurmembranen. Feks fant man ut at skjøter ikke kunne limes eller tapes, men at det kun var sveising som var godt nok. Tykkelsen ble det også satt krav til, etc, etc. Denne rapporten er offentlig, og kan sikkert fremskaffes med å ringe Folkehelseinstituttet. Alt av forskningsresulater på avdelingen for skadedyr er etter det jeg vet er offentlig. Kan ikke finne den ute på nettet.

Omfanget er det ingen som vet, men dette har man i år startet å hente inn informasjon om, nettopp for å finne ut av dette. Igjen er det Folkehelseinstituttet som utfører registreringen hos profesjonelle skadedyrbekjempere. Ca. tall på antall stokkmaurangrep finnes, men ikke på svart jordmaur og sauemaur - som utgjør det største problemet. Saken er at ikke de klarer å registerer alle som gjør behandlingen selv, så da legger man til grunn salget av maurmidler, tall som hentes av leverandørene. Disse tallene viser at salget av insekticider har doblet seg de siste 10 årene, hvorfor? Har vi fått flere arter som defineres som skadedyr? Evt bekjempes disse nye artene med insekticider eller feller? Hvilke produkter kjøper folk mer av? Maurmidler eller fluemiddel. Flere som er skeptiske på hvor stort problemet er - spesielt EPS Gruppen. Jeg synes ikke det er så lite informasjon om dette, men ligger litt mer i interessen av å undersøke. Eller tiden dette tar. Jeg regner ikke med at du tror at EPS produsentene står forst i køen for å snakke om dette? Undertegnende har vært en pådriver fordi resultatene fra forskningsarbeidet som er utført, er urovekkende. Siden jeg har kunnskapen om dette, mener jeg det er riktig å si i fra, så for hver og en ta sine egne valg basert på RIKTIG informasjon. Og så er dette med giftbruken i barnehager og skoler viktig. Barn skal ikke eksponeres for mer biocider enn de allerede gjør, og da får man se på de tingene man faktisk kan gjøre noe med?   
EPS/XPS og maur/mus - Gulvet før riving.JPG - Camponotus
Signatur
   #65
 135     Oslo     0
Snakket med en byggmester i går. Han hadde aldri vært borti at dette var et problem i vårt område.
   #66
 425     0
Takker for utfyllende svar. Antok det var den rapporten, da den var nærmest tallet ditt. Sitter på rådgiver siden selv innen bygg, men aldri hørt noe særlig om problematikken. Har du kjennskap til om det er mest inne eller ute barnehager/skoler har problemer med maur? Rundt sluker og gjennomføringer eller langs vegger? Er det gjort noen erfaringer rundt hvorfor de resterende 50 % ikke har problemer?

   #67
 5,432     Akershus     0
Hei Camponotus. Det bildet av flisene som har løsnet. Kan du forklare oppbyggingen av gulvet og årsaken til problemet? Bildet er litt for utydelig for mine øyne.

Hva slags plate(r) ligger under marmorflisene og hva har egentlig skjedd?

   #68
 20     Vestfold     0
THNH:
Ja, området kan være viktig. Det glemte jeg i farten Smile. Maur finnes i hele fastlands-Norge, men artsantallet minsker sterkt oppover i høyfjellet og nordover. Men også i nord er det hos profesjonelle skadedyrbekjemere en økning av henvendelser på maur. Da fra januar og utover. Og når det ligger 1 meter snø på utsiden og det er -10 grader, kommer ikke maurene fra utsiden og inn. Maur er vekselvarme.

Arn83:
Hei, jeg forstod dette med rapporten - men riktig skal være riktig:) Årsaken til at du har hørt lite om dette kan være mange. Feks om du bor i Tromsø står ikke dette høyest på listen. Men det står i Det Norske Leksikon, reiser du til Teknisk Museum får du informasjon om dette der og selv Direktoratet for Byggkvalitet skriver; "Valg av bygningsmatrialer, konstruksjoner og gode byggedetaljer kan imidlertid være viktige forebyggende tiltak der det forekommer maur".. Maur ute og kun ute blir ikke ansett som et problem. Og profesjonelle aktører har i henhold til Forskrift om Skadedyrbekjempelse ikke lov å sprøyte for maur ute. Årsaken er at de ALLTID SKAL jobber etter substitusjonsprinsippet. Altså, blir maur først ansett som et problem når de er inne (oftest på kjøkkenog bad der de finner næring). Så må man skille på maur som kommer utenifra og går inn for å finne mat, og maur som har etablert en koloni i konstruksjonen. Dette kan kartlegges på flere måter, men den beste indikasjonen er selvfølgelig når man har aktivitet av maur på viterhalvåret. Da maur er vekselvarme og ikke kommer løpende over snøen, så må det ha tilhold i konstruksjonen, og da ved en varmekilde. Feks i polystyrene/varmekabler. At man ser maur rundt sluker er grunnet vann/fukt. Gjennomføringer er et kritisk punkt og fin vei opp fra polystyrenen og til søppelkassen. At det er mauraktivitet/stier langs vegger/lister er logisk ut i fra maurenes adferd. De følger oftest kanter. De resterende 50% av barnehagene som ikke har maur kan følgende være årsaken; Bygget ligger i et område med lite maur, maurene har ikke etablert seg i polystyrenen, bygget er nytt/nyere, polystyrenen er angrepet - men man har ikke problemet inne, byggeteknisk, forebyggende arbeid med mer. Og vil si at hovedproblemet er fra Jesseheim og sørover - om jeg bare skal sette en grense.

snektriker
Hei! Som jeg skrev så var dette satt litt på spissen, da dette ikke er en "vanlig oppbygging. Men årsaken var at det ble skrevet at EPS produsentene informerer at maur ikke får en negativ effekt for EPS sin styrke. Men det kommer vel ann på bruken? I dette tilfelle (som du ser på bilde under) så var det: sand, (kanskje plast - husker ikke) polystyren, sponplate og marmorfliser. Bildene er tatt av Folkehelseinstituttet. Årsaken til problemet var skade i polystyrenen grunnet angrep av sauemaur. Maurene uthuler polystyrenen og i dette tilfelle blir polystyrenen en del av det bærende elementet. Det samme problemet ser vi i noen boliger der det er det jeg kaller "flytende" gulv (vet ikke om det er riktig). Der det er støpt dekke, polystyren, sponplate og feks parkett. 
EPS/XPS og maur/mus - bildeen.jpg - Camponotus
Signatur