32,927    44    2  

Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue

 58     Randaberg     0
Hei, har hus bygget i ca 1965. Kjellerstuen har vært innredet siden huset var nytt. Har hatt mistanke om fuktskade en stund pga lukt og har endelig fått tømt rommet og begynt å rive litt.

Det er masse fukt i/under gulvet og så vidt litt opp etter veggene.

Som bildene viser så er gulvet bygget opp med papp rett på betongen, så ligger det isolasjon og sviller med furugulv oppå. Veggene er isolert på innsiden med ca 5 cm papirstrimler som er støpt inn i betongen. Papp utenpå dette som ligger delvis oppå gulvet, isolasjon og stendere helt intill pappen og panel til slutt.

Jeg mener at det er god drenering rundt huset og at fukt kan ha kommet inn fra vaskerommet som ligger vegg i vegg. Har hatt et par episoder med tett avløp der det har stått 5-10 cm vann på vaskerommet som sikkert har sevet inn under gulvet i kjellerstuen gjennom sprekker i betongen.

Resten av kjelleren er helt tørr.

Planen min nå er å rive både vegger og gulv for å få bort all fukt og mugg. Så tenker jeg å bygge opp igjen slik at rommet blir brukbart til oppbevaring og muligens kan fungere som kjellerstue igjen.

Ønsker råd for å gjøre dette så riktig og bra som mulig  :)

Edit: La inn et par bilder som viser fuktighetsmåling og et bilde som viser tversnitt av muren i et annet rom i kjelleren.
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1589.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1591.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1598.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1599.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1593.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1594.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1604.jpg - HelgeO

   #1
 557     Sørlandet     0
Har et lignende prosjekt på gang.

Isolasjonen du kaller papirstrimler er 5cm treullsement plater, ikke uvanlig på 50-60 tallet. Har det selv 5cm treullsement som isolasjon på innsiden av 25cm betong i sokkeletasjen (fra 1952). Resten av veggene oppover i etasjene og etasjeskillene er kun treullsementplater.

Her var det murpuss og noen lag med tapet på innsiden av veggene i sokkeletasjen, ikke utforede vegger. Gulvet var heltre furu på tilfarere med papp som dekket hele murgulvet under tilfarerne. Her var det ingen isolasjon i gulvet og undergulvet var godt luftet med ventiler. Gulvet var tørt og fint på undersiden. Treullsementplatene i veggene har fungert som innvendig forskaling og går helt ned til bakken og trekker fuktigheten en god meter oppover i veggen.

Skulle aller helst hugget opp det gamle murgulvet og fjernet jord/sand som ligger rett under med litt bedre drenerende masser, men beliggenheten til huset gjør at det blir en "umulig" jobb da alt av gamle og nye masser må fraktes med håndkraft et godt stykke i en bratt bakke. Terrenget gjør det også vanskelig å få drenert på nytt rundt huset, og umulig de stedene der huset er helt på fjellet.

Har god takhøyde (2.5m) nå når tilfarergulvet er borte så jeg lar det gamle murgulvet ligge. Kommer til å fjerne nederste 10cm av treullsementen i veggene for redusere fuktopptaket oppover i veggen. Legger så 7-10cm med isopor før fuktsperre og 5cm betong med varmekabler og i første omgang laminatgulv på toppen.

Har fjernet tapeten på veggene og kommer kun til å lappe skader i murpussen og male med passende diffusjonsåpen maling.

Hva du bør gjøre er en annen sak, men kanskje tenke litt i samme baner. Minst mulig trevirke mot mur og ha det så åpent som mulig så eventuell fukt kommer ut. Hvis dreneringen er gammel kan man vurdere ny drenering og isolering på utsiden av muren.

Ellers er vel spørsmål og problemer knyttet til utforing av kjellervegger noe som går igjen her ganske ofte uten at det er et fasitsvar som virker hos alle.
  (trådstarter)
   #2
 58     Randaberg     0
Takk for svar og oppklaring ang. treullsementplater. Jeg synes det høres fornuftig ut å fjerne litt av disse platene nederst, vil du i såfall erstatte de med noe annet? Styrofoam/XPS f.eks?

Treullsementplatene i kjellerstuen min er ikke pusset, bare dekket med papp. Vil det være en fordel å pusse de før ny vegg monteres?

Ser ut for meg som om pappen på veggen gjør mer skade enn nytte, det er muggsopp på baksiden av pappen.

Jeg ser også at det stikker rustne skruer ut av treullsementplatene, det er sikkert de som holdt platene på plass under forskalingen. Kan disse representere noen fare for vanninntrenging? Kansje de bør kappes inntill betongen og forsegles?

   #3
 9,677     Kysten     0
Gode råd du får. Fjern alt organisk. Dersom du bygger opp vegger i tre så dropper du papp mot mur og reduserer isolasjon til 5-7cm om det er kaldt klima 10 cm i varmere klima. På gulvet eps/xps og påstøp.
   #4
 557     Sørlandet     0
Erstatter treullsementen nederst med EPS. Kutter veggen sånn at kuttet kommer 2-3cm under topp av påstøp.

Skulle jeg foret ut noen yttervegger ville jeg brukt 48x48 trukket noen cm ut fra murveggen, isolert 5cm og passet på å bruke passende grunnmurspapp/svillemembran mellom mur og tre.

Har gjort det med to vegger på vaskerommet for å skjule rør til vann/avløp/strøm. Men det er innvendige vegger og har ikke brukt noe isolasjon der.
  (trådstarter)
   #5
 58     Randaberg     0
Har ikke planer om varmekabler. Er det likevel best å støpe gulvet? Eller blir det like bra med gulvspon rett på isolasjonen?

Som nevnt så er det et vaskerom vegg i vegg. Her er betongulvet sprukket og dette bidrar nok til fukt i kjellerstuen. Kan man bare pusse igjen slike sprekker og dekke hele gulvet med epoxy eller lignende?
   #6
 557     Sørlandet     0
Får du det helt jevnt med XPS/EPS kan du legge et flytende spongulv oppå. Har vært inne på den tanken også, men siden jeg vet at jeg ikke blir kvitt all fukt i gulv/vegg vil jeg ikke ha noe organisk der, i tillegg er undergulvet ganske ujevnt så da måtte jeg ha støpt noen cm først.

Vet ikke om jeg selv kommer til å bruke varmekablene mye, men mener det er dumt å ikke legge når man først er i gang. Har ellers to L/L varmepumper som varmer opp huset.
   #7
 9,677     Kysten     0

Har ikke planer om varmekabler. Er det likevel best å støpe gulvet? Eller blir det like bra med gulvspon rett på isolasjonen?

Som nevnt så er det et vaskerom vegg i vegg. Her er betongulvet sprukket og dette bidrar nok til fukt i kjellerstuen. Kan man bare pusse igjen slike sprekker og dekke hele gulvet med epoxy eller lignende?


Du kan legge gulvspon rett på eps, men husk dampsperre mellom.

  (trådstarter)
   #8
 58     Randaberg     0
Hmm, det er jo både rimelig og enkelt å støpe, og siden varmekabler er billig så kan man sikkert bare legge de ned i samme slengen. Vil først rive det gamle gulvet, om det ser noenlunde jevnt ut så blir det kanskje sponplater, er det veldig ujevnt så går jeg nok for støp slik som du tenker emilwe.

Siden jeg har konstatert mugg på baksiden av pappen som ligger helt inntil de porøse upussede tresonitt-platene så bør jeg vel fjerne de helt? Kan ikke se for meg noen annen måte å bli kvitt muggen på.
  (trådstarter)
   #9
 58     Randaberg     0
Da har jeg kommet godt i gang med riving. Det var veldig mye fukt under gulvet og et godt stykke opp på veggene.

Røret som stømkabelen inn i huset går gjennom er nokså rusten og det ser ut som jordingen kan ruste i stykker. Bør jeg få en elektriker til å se nærmere på dette?

Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1623.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1626.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1631.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1625.jpg - HelgeO
   #10
 1,724     Trondheim     0
Håller på med samme type av jobb nå, heldigvis tørt og de som har bygget huset har tenkt til, de har først støpt bankett og nedre del av grunnmur, siden forskalt med tresonitt og støpt resten. Tresonitten starter altså ca 30cm fra gulv. Knusktørt. Dog skall jeg bygge bad/vaskerom + badstu i en del av kjelleren slik at der har jeg fått fjernet ALL tresonitten - drittjobb. Sitter som f. ytterst mot støp, men all organisk skall vekk før jeg limer på membranplater.

MVH
Sakke