(trådstarter)
   #11
 58     Randaberg     0
Har du noen gode tips for fjerning av tresonitt?
Jeg har stor vinkelsliper og vibrasjonssag.

Om jeg får tørket veggene 100%, er det da en mulighet å pusse igjen tresonitten med murpuss? Eller må den helt vekk for å bli kvitt muggen?

   #12
 1,724     Trondheim     1
Har den mugg så er det nokk gbest å fjerne det. Det vil altid være fukt i betong slik at muggen ikke dør ut. de første 4 cm er relativt enkelt med murerhammer/slegge/brekkjern etc. Problemet er den siste 1cm mot støpet. Borhammer/vinkelsliper(støv ::))/ eller for hånd(mye arbeid) med en murerhammer. Vibrerende verktøy med brett blad er sikkert det beste.
Mye arbeid er det uansett.

MVH
Sakke
   #13
 351     0
Har små mengder av hvit "mugg". (som TS viser på bildet)
Hvor vanlig/normalt er dette? Bør jeg bekymre meg, er som sagt veldig lite.
   #14
 1,724     Trondheim     0
Det hvite kan også være saltutfelling, trenger ikke å være mugg.

MVH
Sakke
   #15
 4,255     0
Angående den jordingen din. Klemmen må du ikke kle inn, den skal være tilkommelig for kontroll.
Likeens bør ikke tilførselskabelen kles inn uten rør.  æ   
  (trådstarter)
   #16
 58     Randaberg     0
Da har jeg begynt å finne spennende ting. Når jeg fjernet pappen rundt strømkabelen dukket det opp noe sprukken/myk murpuss. Den var nesten som våt sand i konsistensen og kunne enkelt graves bort. Fikk fjernet en del tresonitt og etterhvert åpenbarte det seg et stort hull der jeg kunne se både strømkabel, vann og avløp.

Her har det altså vært helt åpent med unntak av 5 cm porøs tresonitt i snart 50 år. Kanskje ikke så rart at det har kommet litt fukt inn i veggene?

Ser også at tresonitten på innsiden av veggene går langt lavere enn overflaten på gulvet, begynner å lure på om de står rett ned i grunnen og at gulvet bare er støpt i mellom de. Da er det jo fritt fram for fukten å stige opp der også.

Hva gjør jeg med hullet som er avdekket? Bør det lages en form for tett kasse rundt som kan åpnes ved behov? Det vil jo i såfall også løse problemet med tilgang til jordingsklemmen. Tilførselkabelen var dekket av metallrør så det blir montert på plass igjen.

Om jeg får fjernet all tresonitt mellom veggene og det eksisterende murgulvet, vil jeg klare å få det tett nok ved å støpe igjen åpningen? Eller er det andre metoder som gir bedre resultat?

Edit: Leste svar nr 2 fra emilw en gang til og skjønner nå at han har omtrent samme situasjon som jeg med tresonitten.  Så kanskje xps i mellomrom mellom vegger og gulv er løsningen her også? Jeg ser for meg xps i hele veggens høyde, bør denne i såfall gå sammenhengende fra bakkenivå og opp, eller skal jeg først legge xps opp til nivå med eksisterende gulv, så støpe slik at støpen går helt inntil solid grunnmur og til slutt xps fra gulv til tak?


Siste redigering: Tuesday, February 19, 2013 10:50:49 PM av HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1652.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1659.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1662.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1664.jpg - HelgeO
Ønsker råd for utbedring av fuktskadet kjellerstue - IMG_1666.jpg - HelgeO
  (trådstarter)
   #17
 58     Randaberg     0
Nå har jeg kommet godt i gang med fjerning av tresonitten. Fant ut at en barkespade var ganske effektiv til dette.

Det sitter litt tresonittrester igen på veggen som er vanskelig å fjerne. Lurer på om det kan være en løsning å vaske det som er igjen godt med klorvann og så pusse eller slemme over det?

Min plan videre er å få gravd ut tresonitten som går ned mellom støpt gulv og grunnmur og erstatte dette med XPS. Her tenkte jeg å bruke lim/fugemasse for å få det helt tett.

Deretter vil jeg legge fuktsperre og 50mm XPS over hele gulvet.

Neste lag er jeg litt usikker på, men vurderer en av følgende:
1. Påstøp med varmekabler og laminat
2. Depron, EP varmefolie og laminat


  (trådstarter)
   #18
 58     Randaberg     0
Får fortsette litt på min monolog :)
Har fjernet all tresonitt (brukte stor borhammer og 11 cm bred flatmeisel) og kjelleren har fått luftet seg godt i løpet av våren. Det ser heldigvis ut til at både gulv og vegger er tørre og fine. Jeg fikk som nevnt over en ca 20 cm dyp og 5-6 cm bred kanal mellom gulvet og ytterveggene. Denne fylte jeg med lecakuler til ca 3 cm under gulvnivå. Så har jeg støpt igjen de siste cm og pusset glatt i flukt med resten av gulvet.

Nå skal jeg legge 3 mm depron på gulvet for å beskytte radonduken som kommer oppå der igjen. Radonduken er helt vantett og skal brettes ca 10 cm opp etter veggene, den blir limt til veggen med butylmasse og klemt fast med en lekt som festes med skruer og plugger for hver 10 cm. 50 mm XPS oppå radonduken, så 3 mm depron igjen og varmematter fra Elektroplast, ullpapp og laminat.

Med varme i gulv og god ventilasjon så regner jeg med at rommet kommer til å holde seg temmelig tørt.

Veggene blir nok satt opp med 48x48 stendere som monteres ca 1 cm fra murveggen og isoleres med 50mm rockwool. Kles med Hunton veggplater eller lignende.

Om noen mener at planen min har noen svakheter eller mangler så hadde det vært kjekt med tilbakemeldinger før det er for sent  Wink
   #19
 46     Sør-Odal     0
Slik jeg har forstått det så bør veggen kles med trepanel for og oppnå mest mulig "lufting", mdf og lignende kan bli for "tett".
   #20
 5,336     Tromsø     0




Bilde av vakre saltkrystaller. Sannsynligvis ikke NaCl men et karbonatsalt, som dannes når vann vandrer gjennom en mur og løser opp litt mineraler som så felles når det fordamper på veggen. Smaker litt mindre salt enn bordsalt, og litt mindre surt enn bakepulver. Dette er et snilt stoff sammenlignet med mugg. Bare å børste det bort, det sprer seg ikke og kommer ikke igjen hvis man har fjernet årsaken til at muren ble våt og fått tørket den.
Signatur