6,889    17    1  

Tips til drenering av gruset gårdsplass

 82     0
Har lest mye på forumet her og lært mye, så tenkte det var på tide å selv spørre om litt hjelp.
 
Vi bor i enden av en vei og sliter litt med drenering når det regner. Sammen med naboen deler vi en stor grusplass. Fra denne grusplassen er det så innkjøring til respektive garasjer og privat tomt. Problemet for oss er at fra innkjøringen og ned til vår garasje har vi ganske mye fall. Plassen vår er gruset med singel som når det regner blir skylt nedover mot garasjen. På den store felles grusplassen danner det seg dammer som igjen fører til at det graves en liten bekk ned mot garasjen vår som tar med seg alt av singel og grus/jord.
 
Derfor lurer jeg på om det er noen som har noe tips angående permanent drenering? Har tenkt litt på å kjøpe dreneringsrenner og støpe disse ned, men vil ikke bare all grusen bli dratt med og tette igjen? Bredden på innkjøringen er vel knappe 3-4m så er jo ikke ekstreme avstanden, men har rett og slett ikke peiling på hva som vil fungere.
 
Noe andre her på forumet som har vært borti problemet eller har en løsning på det?

   #1
 24,668     Akershus     0
Mulig at det finnes en steinsortering som ligger bedre? Fast dekke?

Løsningen på Slottsplassen var å lime fast singelen i asfalt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 82     0
Har tenkt på fast dekke, men det koster jo litt penger og asfalt vil ikke se spesielt fint ut. Grus fra den store plassen vil vel uansett komme til å bli skyld nedover det faste dekket?

Veit det i danmark ble utviklet en egen dreneringskanal for plasser som er gruset, men aldri klart å finne denne til salgs.
   #3
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Du må lage en avskjærende drenering beskrevet i sintef byggforsk byggeblad.

Lag en grøft og legg veiduk i den. I bunn legger du selvkomprimerende grus og i senter, drensrør. Så legger du grus over og til slutt, omslutter med duk. Legg så stedlige masser over der. Vannet kan gå til en synkekum.

Har laget til 70 meter med slik drenering og det fungerer veldig bra.
   #4
 24,668     Akershus     0
Du mener omtrent det samme som en drensrenne i nedkant av grusplassen før fallet?
Signatur
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Eco-gravel matte kan anbefales, har ikke testet den med mye vann enda men singel ligger fjellstøtt nedi hexagonal mattene. De er dyre, men jeg vil tro at det holder å legge mattene der vannet begynner å grave, får du vannet spredt utover så vil det trolig ikke grave.

Ellers er det viktig med fiberduk under hvis en lager drensgrøft som beskrevet over, det kan sikker fungere det også men en må grave mere.
  (trådstarter)
   #7
 82     0
Eco-gravel matte kan anbefales, har ikke testet den med mye vann enda men singel ligger fjellstøtt nedi hexagonal mattene.  De er dyre, men jeg vil tro at det holder å legge mattene der vannet begynner å grave, får du vannet spredt utover så vil det trolig ikke grave.

Ellers er det viktig med fiberduk under hvis en lager drensgrøft som beskrevet over, det kan sikker fungere det også men en må grave mere.

Eco gravel virker litt dyrt og virker nesten som det blir mere jobb? må vel planere ut og legge noe masse under mattene?

Angående avskjærende drenering, hva legger jeg som øverste lag? vil ikke vannet bare renne over dreneringen og videre nedover hvis jeg fyller på med samme masse som jeg har i dag?

   #8
 24,668     Akershus     0
Du mener omtrent det samme som en drensrenne i nedkant av grusplassen før fallet?


Tenker du på meg nå? I så fall ja, noe ala en drensrenne før fallet som samler opp vannet


Egentlig kommentar til Hondaen som skrev ovenfor.

Skal du lage en avskjærende grøft her, så må du grave på tvers før det blir bratt nedover. Legge et drensrør i bunnen som leder vannet til siden og bruke litt grov singel/pukk over. Samme med den bratte nedkjøringen. Tror litt grovere singel/småpukk ikke så lett flyttes av vannet.

Signatur
TSt
   #9
 14,509     0
Eccogravel forms innen rimelighetens grenser at grunnen under. Dvs den vil beskytte slik at vann ikke kan starte å grave. Før dette produktet kom laget vi 50 cm dyp drensgrøft på gårdsplass der jeg bodde før, skulle sikkert lagt det hele veien ut slik at ikke vann tok med seg masser ned og tettet toppen av denne i løpet av ca 10 år. Men da holdt det og ta av massene på toppen og erstatte med ny singel. Dette sammen med singel på resten av veien (med fiberduk under) bidro til at dette holdt bedre. (Singel forutsetter litt mer forsiktig kjøring enn ved bruk av subus hvis den skal bli ligge, naboeiendom som også benyttet veien var solgt i mellomtiden og de nye hadde ikke så mye trafikk / kjørte mer hensynsfult) Men drenering og avskjærende drenering kan være litt utfordrende når det blir is om vinteren. Vi hadde sluk på laveste punktet i tillegg og var nøye med å make ned på dypeste punktet ned mot dette og slik selve sluket var fritt for snø etter hver måking. Da gikk det bra selv om vårt hus lå lavere enn sluken. (Det var litt forsenkning midt i veien som kom ned på gårdsplassen)
På hyttevei som "forsvant" hvert år i bakkene ble det asfaltert for flere 10 år siden og har siden holdt siden vannet nå ikke klarer å starte å grave. Ulempen med fast dekke er at vannmengden bare øker "nederst". Hvis grunnen under tar unna noe vann bidrar annet dekke til at en del går ned i grunnen.