#21
 126     0
Barbarapappa

Ser at du har en kuleventil foran din sikkerhetsventil, den skal må ikke være der av sikkerhetsmessige årsaker.
Kuleventilen skal sitte på ekspansjonsledningen altså etter sikkerhetsventilen

   #22
 177     0
Eller sikre den mot utilsiktet stenging, den er jo grei å ha der hvis sikkerhetsventil eller ekspansjonskar må skiftes ut.
Signatur
   #23
 126     0
Og hvordan skal du sikre den?

Kravet er det ikke skal være avstengningsmulighet før en sikkerthetsventil.
Synes det ser ut som det sitter flere avstengningsmulighter før sikkerhetsventilen, ikke bare den ene kuleventilen.
   #24
 131     Harstad     0

Det er veldig interessant å lese om innstillingene du refererer til, teerex. Montøren her har aldri nevnt noe om dem. Skjønner at dette må jeg se nærmere på. Som sagt tidligere har vi plenty med varme og tappevann. Men jeg syns strømforbruket pga stadig innkoblet elementer, er høyt sammenlignet med fyrkjele/elkassett jeg hadde før. Brukte 3400 kWh i nov og 3300 i des. Hadde forventa et mindre forbruk, og mere effekt av selve vp. Jeg har også en 300liters varmtvang tappevann. Men jeg syns strømforbruket pga stadig innkoblet elementer, er høyt sammenlignet med fyrkjele/elkassett jeg hadde før. Brukte 3400 kWh i nov og 3300 i des. Hadde forventa et mindre forbruk, og mere effekt av selve vp. Jeg har også en 300liters varmtvannstank. På boligvarmen har jeg 9 kW (3x3kW), og det er disse jeg syns er mye innkoblet. Jeg har også tempmålere på rørene. Kjører55 gr på tanken, og 55 gr på boligvarmen. Dette sa montøren at den måtte stå på. Erfarer du bedre effekt på auto? I tillegg opplever jeg at overtrykksventilen under vvtanken stadig slipper ut vann. Har du opplevd det samme? Jeg fikk beskjed at utedelen måtte ha mye rom rundt seg pga all lufta den trengte. Måtte stå minst 1,5 m nedenfor tak. Legger ved noen bilder.


Jeg forespurte ABK og fikk til svar at:
AUTO kurve brukes hovedsakelig mot radiatorer. Da velges oftest kurve 4.
For gulvvarme velges fast temperatur. Ofte 35 elle 40°C

Kanskje du også kan få koblet ut et av de tre 3kw-elementene slik at dette ikke kobler inn i det hele tatt. Jeg fikk koblet ut et av mine 2 kw-element pga. utilstrekkelig hovedsikring, og vi skulle se om vi greier oss uten 3-fas og det har hittil gått bra. Samtidig hindrer man jo at systemet kobler inn alt som er tilgjengelig av strøm.
Montørene kan jo si så mangt, men noen av dem har ikke lest eller forstått installasjonsmanualen fullt ut vil nå jeg hevde  Wink Dessuten vil det jo være noe individuellt hvordan systemet skal stilles inn for hvert enkelt hus.

Har ikke sett noe vann under min vv-tank. Utedelen drar luft inn på baksiden fra alle kanter, så jeg antar det holder om det nok høyde iallefall under og fri bane til en av sidene. Det er jo ikke det helt enorme lufttrykket fra vifta egentlig. Utedelen min står godt dekket under tak men har direkte bane til "fersk" luft fra ene siden og underfra. Utedelen vender mot sør og er helt skjermet mot kald vind fra nord og vest.

   #25
 15     Troms     0
Helt enig. Etter et dypdyk i installasjonsmanualen sitter man igjen med flere spørsmål enn svar ;D
Mitt anlegg driver både radiatorer/viftekonvektorer og gulvvarme. Har egen shunt som regulerer temp til gulvet. Så jeg må vel ta kontakt med ABK for å høre hva som vil være den beste innstillingen hos meg. 55 eller en eller annen kurve i auto.
Kan sikkert få koblet ut ett av elementene, men da kunne jeg like gjerne tatt et 6 kWanlegg. Synspunkt på strømforbuket mitt?

Så et tidligere innlegg som ga meg svar på hvorfor ventilen til vvtanken åpner seg. Jeg mangler et ekspansjonskar mellom vanninntaket og vvtanken. Takk til tripleseven for info!

   #26
 131     Harstad     0
Ja det er vel ingen særlig prisforskjell på 6 og 9 kw elkassett tror jeg. Er jo mere et spørsmål om behov og sikringskapasitet.
Men du har 100 kvm gulvvarme og dette må jo kreve mye energi.
Men kobler du vekk en kolbe så har du jo 6 kw igjen uansett, men er kanskje gunstigere for strømforbruket å ha kortere sprang imellom trinnene slik som min.
Kan ikke si noe eksakt om strømforbruket enda siden jeg bare har hatt den i drift i 3 uker og prøvd forskjellige innstillinger underveis. Lå først på ca 100 kWh pr døgn men ligger nå på ca 60-70 kWh pr døgn på strømmåleren i kjelleren som anlegget er kobla til (har dessverre to målere i huset). Det er stort sett kun kwsmart'en som belaster denne måleren. Det blir vel 2,5 - 3 kW i snitt eller rundt 2000 kWh pr mnd ved snitt på omkring 0 grader ute. Har bedre tall om en måned.
   #27
 177     0

Og hvordan skal du sikre den?


Skal ikke starte en diskusjon om hvor vidt det kan stå en ventil før en sikkerhetsventil, men ventilen kan sikres med å bytte ut hendelen med en hendel ifra en "EGO" ventil(lagerføres av Brødrene Dahl) denne har en sperre på håndtaket som kan låses med en hengelås. Men siden her er flere ventiler som kan stenges, er det kansje like greit å flytte sikkerhetsventilen slik at en er sikker.
Signatur

   #29
 131     Harstad     0
Slik ser kwsmart-elkassetten min ut innvendig. Egen termostat for å stille temp. på turvann når man nødkjører elkassetten hvis pumpestyringa svikter, samt bryter for manuelt påslag av varmtvannsbereder.
Forbruk steg merkbart de siste dagene med mere kulde. Siste 2 døgn ca 100 kWh pr døgn kun på kwsmart. Alle lysdioder på = fullt trøkk på varmepumpe, elkassett og vvbereder. Dvs. nærmere 9 kW totalt (2 kW av elkassettens 6 kW er utkoblet). Heldigvis bare i korte perioder. Med ca 1 kW øvrig forbruk (belysning, julelys, varmekabel på bad) er det rart at hovedsikringa holder. Den er bare 40A som skulle bli 9,1 kW med 228V målt spenning idag.
Må nok krype på loftet straks å få rullet ut glavaen og snekret opp rockwoolplatene.
Toshiba KwSmart 6 kW + 70m2 gulvvarme - kwsmart11.jpg - teerex
Toshiba KwSmart 6 kW + 70m2 gulvvarme - kwsmart12.jpg - teerex
Toshiba KwSmart 6 kW + 70m2 gulvvarme - kwsmart14.jpg - teerex
   #30
 1     Vestlandet     0
Fikk montert KWsmart i sept 2005 (en av de første i Norge). Har leilighet på 125m2 med vannbåren varme, i 1ste etasje, 3 yttervegger, bygget er fra 2005, 3 personer bor her. Jeg har ikke installert varmeelement for gulvvarmen, bruker kun det som VPumpen leverer av varme. Har også koplet ut varmeelementet i VVBerederen, setter den kun på 80 grader en gang i uken + setter på elementet i berederen til den kobler ut (bruker ikke automatikken, liker bedre å styre det selv hver mandag før jeg går på jobb. Da starter KWsmarten å varme vannet uansett etter at vi har dusjet, og da setter jeg alt på forbruksvannet på maks. Når jeg kommer hjem setter jeg den tilbake på 55 grader som vanlig, og kopler fra el varmeelement)

Jeg har merket meg at KWsmarten ofte hadde koplet inn el varmeelement i VVBerederen hvis den ikke var koplet fra hos meg. Men det er ikke noe problem å kun la Vpumpen levere alt varmt forbruksvann hos oss (og vi sparer ikke akkurat på det heller)

Total strømforbruk inkl absolutt alt i leiligheten er 11000 kwt pr år, hvorav KWSmart'en står for ca 4500 kwt.

Her på vestlandet greier den som sagt fint å holde alt varmt uten noe ekstra el element helt ned til - 7 grader. Har bodd her nå over 3 år, og det har til nå ikke vært probelemer med å holde temperaturen kun med Vpumpen.

P.S. Jeg selger de ikke, men er bare meget godt fornøyd med den!