KE
   #71
 3,673     Hordaland     0
Så du mener med andre ord at alle enhetene bør ha adresse 1.1.x i en enebolig?

Gjør det egentlig så veldig mye? Ser ikke for meg at det blir så sinnsykt mange enheter at det gjør noe.
Klarer meg lenge med 1.1.x for 1. etg, 1.2.x for kjeller og 1.3.x for garasje(r). Har utstyr for to linjer, så skiller muligens etasjene selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

Nei det gjør ingenting om du gjør det annerledes, jeg vil anbefalle deg å gjøre det annerledes enn bare 1.1.x adresser. I mitt hode er det ryddigere å dele inn disse adressene etter prosjektets størrelse og i en enebolig kan man fint bruke første siffer på bygning om man ønsker det. På store bygg er det selvsagt noe annet men det er ikke det man først og fremst diskuterer på byggebolig.no. Det er kanskje greit å la alt i garasjen starte på 2.x.x? Jeg ser jo helt klart at det blir vanskeligere med demo versjoner hvor man har begrenset med antall adresser man kan bruke, jeg har bare brukt ordinære versjoner så kan desverre ikke hjelpe med den problemstillingen. For meg er det mest ryddigest at eksempelvis binæraktuatorer har adresser som ligner på hverandre slik at de blir sortert etterhverandre. For å få dette til kan det være en ide å hoppe over adresser til neste type enhet. For eksempel kan veggbryterene ha adresser 1.1.10 til 1.1.29 og binærutganger 1.1.30-1.1.39 for å ta ett eksempel, da kan man legge inn ny enhet på rett "plass" uten mye omprogramering. Jeg synes det er en grei struktur.

   #72
 2,435     Hordaland     0
Gjør det egentlig så veldig mye? Ser ikke for meg at det blir så sinnsykt mange enheter at det gjør noe.
Klarer meg lenge med 1.1.x for 1. etg, 1.2.x for kjeller og 1.3.x for garasje(r). Har utstyr for to linjer, så skiller muligens etasjene selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

Om det har noen stor praktisk betydning for KNX anlegget kan jeg ikke utdype meg om, dette blir noe over mitt nivå.

Hva jeg har lært og forstått så anbefales det å følge basic anbefalingene når man bygger opp et KNX anlegg. KNX er en av de få anleggene hvor man ikke kan hente ut konfigurasjonen fra systemet. Dette gjør at merking av komponenter, i kombinasjon med en ryddig og logisk oppbygging, er ekstra viktig for personer som skal involveres i anlegget senere.

En person med KNX kurs vil tolke det som at anlegget består av en linjekobler, dersom noen komponenter er adressert i serien 1.1.x, mens andre komponenter er adressert i serien 1.2.x. Etter å ha gått litt i dybden i anlegget, vil man naturligvis se at anlegget ikke består av en linjekobler, selv om enhetene er adressert slik.

Det kan trekkes en parallell til andre elektriske grunnprinsipper. Det er ikke et krav at faseledere skal være blå + brun leder. I et IT-nett eksempelvis kan man i bunn og grunn benytte de farger man ønsker. Dersom man benytter et flust av ulike farger og kombinasjoner, vil det fremstå som svært uoversiktlig for personer som involveres i anlegget senere.

Et annet grunnprinsipp som jeg har fått erfare i forbindelse med feilsøking er ETS problemer ved hyppig omadressering av KNX enheter. ETS er ikke akkurat verdens beste programvare, og den krasjer uheldigvis av de mest underlige ting i blant. Ved å bygge opp et adressesystem som er basert på funksjoner og enhetstyper, vil man kunne risikere å måtte omadressere enhetene når man har behov for flere adresser. Eksempelvis man reserverer 1.2.31 - 1.2.39 til dimmeaktuatorer, hvor man så får et problem når man overstiger 10 dimmere. Her kommer hensikten med gruppeadressering, som er ment for slik organisering. Etter hva jeg har forstått har ETS også høyere terskel for omprogrammering av gruppeadresser enn fysiske adresser.

Det er nokså kjent for de fleste som jobber med KNX at ETS er et sårbart program, som tuller seg nokså fort. For å unngå konflikter med ETS opplever jeg at de fleste etterstreber å følge anbefalingene for KNX programmering, da anbefalingene bygger på erfaringer.
Signatur
   #73
 352     0
Fikk forespørsel på pm angående mine json profiler for Villavent Save 500. Her er dem. Legger ut både norsk og engelsk utgave av dem samt for Schneider IEM3155 nettanalysator. Har laget dem selv og oversatt til engelsk etterpå så denne er ikke fullt ut sjekket at det ikker er rare oversettelser:)
Men begge virker greit her hos meg.
Profilene mapper automatisk til knx adresser:) Dette kan endres ved å endre filen selv eller endre i etterkant etter import til LM

Schneider Electric IEM3155 Nettanalysator
Denne profilen mapper automatisk verdier til 13/1/*

Systemair Villavent Save 500 Ventilasjon
Denne profilen mapper automatisk verdier til 13/2/*
Signatur
Poc
   #74
 4     0
Er det noen som har noe erfaring med bruk av IP-kamera sammen med LM4?

Jeg er i prosessen med å anskaffe et kamera, men er noe usikker på hvilket jeg skal gå for. Noen som har noen anbefalinger? Skulle gjerne hatt et som det var mulig å styre (pan/tilt) via LM4 dersom det lar seg gjøre.
   #75
 1     0
Er helt fersk med LM4 og bruker en selv med å teste ulike funksjoner, men spesielt med Modbus så er det helt nytt og ble ikke veldig mye klokere på hva en skal gjøre for å kunne koble seg til via både RTU og TCP/IP.
Tenker å koble til følgende :
- Swegon Gold vent.aggregat ( TCP/IP )
- Carlo gavazzi nettanalysator ( RTU )

Ser det skal lages en *.Json fil, og har sett på en for et Schneider produkt som er lagt ut annen plass på tråden, men hvordan tilpasser en dette andre Modbus komponenter ?
WF
  (trådstarter)
   #76
 575     Haugesund     0
Ser det skal lages en *.Json fil, og har sett på en for et Schneider produkt som er lagt ut annen plass på tråden, men hvordan tilpasser en dette andre Modbus komponenter ?


Du åpner filen i et textredigeringsprogram. f.eks. notepad.. Endrer det du trenger og save as ny fil.
Ting som navn osv finner du på selv, men oppsettet med hvilke adresser som er tilgjengelige på enheten må du lese i bruksanvisningen til utstyret du kobler opp for å finne.
   #77
 1     0
Hei.

Har gått til anskaffelse av LM4 og har i den forbindelse noen spørsmål.

Integrasjon av KNX-komponenter er ok, de har jeg adressert vha ETS5, for så å bruke adressene i LM4.

Det jeg sliter med er dali-lampene. Når jeg scanner sløyfen får jeg null respons.
Har Digidim 402 spenningsforsyning, så det skal fungere.

Er jeg nødt for å legge inn noe script for å kunne scanne sløyfen? Har 27 ballaster.

   #78
 388     1
Hva er best å kjøpe, reactor v3 eller lm4? Ser at det er litt forskjellige interface på disse to.

Jeg har tenkt å bruke den til å styre lys og varme, ip-basert døranlegg, modbus for ventilasjon, røykvarslere i forskjellige soner. vanndetektorer og ventiler for vann og gass. Diverse ting i garasje. Osv...
   #79
 65     Sandnes     1
Hei!

Holder på å renovere og vurderer en blanding av KNX og DALI rundt om i huset, samt LM.
Skal legge opp til ca 100 Junistar DALI spotter rundt om.
forstår det slik at 64 adresser er maks per master?
bør jeg dele kretsen opp i 2 eller 3 med hver sin DALI/KNX Gateway, og adressere via ETS, også styre dette med LM (+knx brytere/sensorer)?
Eller går det an å få alle inn på DALI inngangen til LM?
Kom gjerne med erfaringer for de som allerede har vært borti dette Smile
Signatur
   #80
 1     Tromsø     0
Hei,

Er denne tråden død?
Noen med logicmachine som har prøvd zigbee? Tenker da på å kunne bruke de nye elko produktene, termostat og dimmer