(trådstarter)
   #11
 912     OSLO     0
Hva menes med fuktbelastning? Dvs belastning utover en flom i tiåret? Jeg har fått det forklart slik at dette er en fordel med Ytong siden den tørker opp igjen på noen uker og ikke tar noen skade av å bli dynket i vann? Man unngår også isolasjon og innvendige vegger med stendere, gips osv som vel ville blitt totalødelagt?

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ulempen med YTong er at den ikke liker å bli så våt, du får fukten distribuert utover hele (fukten brer seg lett i Ytong) og jeg vil tro at du vil kunne se at fuktig Ytong vil krympe eller utvide seg med fukt. Jeg har derfor ikke hørt noen som sier at Ytong er et lurt valg hvis det ikke er knuskt tørt. (Mange som bygger i Ytong og tilsvarende bruker f.eks. thermomur under bakken).

Fuger og skjøter mellom gulv og vegg er ellers korrekt gjengitt som den store kilden til lekkasjeproblermer. Skal en støpe vantett så er det spesialbetongblandinger som gjelder.
   #13
 5,336     Tromsø     0
Noen som har erfaring med vanntett betong?


Har hørt om tilsetningsstoffer som gjør betong vanntett, første gang da vi skulle støpe utedo-kum på hytta på 70-tallet og ikke ville forurense grunnvann. Da nevnte snekkeren Medusa-pulver, men vi endte med å smøre med noe innvendig etter at det var ferdig støpt.

I dag er det andre produkter på markedet, spør betong-fakfolk.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 912     OSLO     0
Jeg har derfor ikke hørt noen som sier at Ytong er et lurt valg hvis det ikke er knuskt tørt.


Anbefalingen til dette formålet og beskrivelse av egenskaper kommer fra noen telefoner med Xella selv. Godt at du sier ifra, så kan jeg ta det opp med firmaet jeg skal i møte med over påsken.
  (trådstarter)
   #16
 912     OSLO     0
TV-serien Grand Designs hadde en episode om hus bygget for å takle en årlig flom. Den ligger på youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEyzRjamQyw


Takker! Jeg har faktisk episoden liggende på Get-boksen hjemme Grin Mistenker likevel at investeringen ikke er helt verdt det.

Grubler på det her ca annenhvert minutt om dagen, og jeg heller mer og mer mot å bare ta støyten et par ganger i tiåret. Hvis vi trekker forkant av huset en liten meter bakover, får lov av kommunen å planere oss opp en liten meter i forkant av huset, og så i tillegg bygger alt opp til underkant av vinduene med vannfast betong, så må elven slå tidligere rekorder mer over en meter før noe renner inn. Kombinerer jeg dette med å kun plassere rom som soverom, vaskerom og bad i underetasjen er det begrenset hvor dyrt det kan blir når/hvis det går galt. Da må man selvfølgelig gjøre som KjellTS skriver

Bygg underetasje uten trevirke og andre materialer som ikke tåler vann. Kun betong, fliser, glass, metall.
   #17
 5,111     Sørnorge     0
Kunne man lagt et lag glassfiber+ polyester under såle og opp på veggene? Det holder jo vannet ute fra båter, så da går det vel også for hus?

En annen mulighet er å lage et dike på innsiden av veggene som vann kan renne i, og ha pumpe som pumper vann ut herfra. Hvis man så har gulvet i resten av kjelleren litt høyere, vil det jo ikke bli vått der før pumpa ikke lenger klarer å henge med.

  (trådstarter)
   #18
 912     OSLO     0
Da er det vel nesten bedre å legge diken på utsiden, men tror det vil kreve en helt enorm pumpe å få unna vannet. Litt usikker på hvor pumpen kunne sendt det også. Avløpsrøret har neppe kapasitet til å få unne en hel elv. Hvis vannet skal nå opp til min husvegg snakker vi om en elvebredde på rundt 25 meter, og selv noen cm opp på veggen vil da medføre enorme vannmengder.

Det er likevel et poeng at det kanskje er enklere å bygge en vannfast dike rundt huset enn å bygge selve veggen vanntett. Da kan man kanskje installere en pumpe i rennen mellom husvegg og dike, som en ekstra liten beskyttelse.
   #19
 5,111     Sørnorge     0
Når man først bygger et dike, kan det jo være kjekt at det ikke fylles med regn, løv, kvist osv. Derfor må de overbygges. Da kan man like gjerne overbygge det med husets etasjer. Det gir mer boflate pr kvadratmeter grunnarbeid.