3,142    21    0  

Flomfare - Bygge vanntett underetasje

 912     OSLO     0
Utnyttet finværet igår til å rydde litt på tomten, og kom etterhvert i snakk med fremtidig nabo i nord. Det går en elv langs vestkanten av tomtene våre og vi har vært klar over at den flommer over et par ganger hvert tiår. Etter info fra nabo i sør hadde vi dannet oss et inntrykk av hvor høyt vannet kunne komme og har planlagt hustype og plassering ut fra det, men nabo i nord kunne vise meg nøyaktige merker på vegg etter den verste flommen og det var betraktelig verre.

Så nå googles det uten stort hell her. Finnes det noen måte å feks bygge bunnen og den nederste meteren av huset vanntett? Nesten som et motsatt basseng eller våtrom. Andre løsninger?

   #1
 5,336     Tromsø     0
Det går sikkert an å bygge vanntett løsning som holder seg vanntett en stund. Men neppe noe som garantert er vanntett til evig tid. Du må også beregne vekt på huset i forhold til oppdrift. Du vil ikke at huset flyter av gårde når der er flom, da er det bedre å få vann inn i underetasjen. Smile

Andre løsninger:
Bygg et annet sted.
Bygg høyt, uten innredet underetasje. Hus på stylter?
Bygg underetasje uten trevirke og andre materialer som ikke tåler vann. Kun betong, fliser, glass, metall.
Bygg dike rundt tomta.
Monter kraftig pumpe.
Du bør selvsagt ha tilbakeslagsventil på kloakkrør.
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     0
Tror både kommuner og forsikringsselskap er mer skeptisk til nybygg i utsatte områder........
Signatur
   #3
 1,463     Harstad     0
VVV-Vis vannet vekk. Smile Vet ikke hvorvidt det er mulig, men lag en voll som leder vannet forbi. Smile
Signatur
   #4
 24,668     Akershus     0
Hus i Skedsmo står med maaange graders helling. Kjelleren fløt opp i flom etter at huseier støpte igjen alle sluk.

Enkelte anbefaler: bygg noenlunde tett og fyll kjelleren med renvann, så slipper du så mye søle inn.
Signatur
   #5
 5,336     Tromsø     0
Tror både kommuner og forsikringsselskap er mer skeptisk til nybygg i utsatte områder........
Kommuner skal ta hensyn til geofarer som flom og skred i sine arealplaner. Men de ligger langt på etterskudd. Samtidig må behovet for tomter og risiko - både hyppighet og skadeomfang - veies mot hverandre. Det er ikke realistisk i norsk natur at alle skal kunne bo steder der det aldri forekommer flom eller skred. Da gjelder det å bygge klokt, så skadene minimeres og blir billig å reparere.
Signatur
   #6
 24,668     Akershus     0
Tenk over strøminntaket. Enkelte ganger kan en bo i 2. Etasje selv om det er litt vann i hagen - og i kjelleren.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 912     OSLO     0
Mye gode tips her. Planen er å bygge med Ytong, så det burde ta minimal skade hvis det først flommer over. Avløpsrøret vi skal koble oss på ligger på oversiden av huset, så vi må installere en pumpe til det uansett. Burde mao ikke komme noe vann opp avløpet. Elven flommer visstnok over når unormalt høy springflo kombineres med store nedbørsmengder, og den ene gangen, etter nabo hadde bygget seg en voll, piplet vistnok grunnvannet opp gjennom gulvet inne i huset. Kanskje man skulle bygd seg et stort basseng og satt på en gigantisk pumpe.

  (trådstarter)
   #8
 912     OSLO     0
Har vært i kontakt med et firma som akkurat nå bygger et hus på første høydekote over havet. Der bygges hele underetasjen i vanntett betong etter krav fra kommunen, så har avtalt et møte over påsken for å se på løsninger. Noen som har erfaring med vanntett betong?
   #9
 1,463     Harstad     0
Det viktigste for å oppnå vanntett betong er tykkelsen (300mm) og tetting av støpeskjøter ved hjelp av innstøpingsgods (f.eks. mellom gulv og vegg). Ellers er det en del krav til betongen som jeg ikke kjenner.
Signatur
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
tonyG : Er det risiko for fuktbelastning så bør disse delene av bygget ikke bygges i Ytong.