#11
 1,421     Bærum     0
Dersom du skal ha varmepumpe kan du ta utgangspunkt i 80w/m som realistisk. Da blir det noen meter for å holde varmen. Med en meterpris på kr 1300-1400 pluss kobling er det heller ikke direkte rimelig. Trenger du 3500w blir det fort 50-60.000 bare for "boardet".
Signatur

   #12
 777     0
Hvordan vil det ligge i pris sammenlignet med å legge vanlig vannbåren varme? Er det noen tommelfingerregel for prisen pr m2 for vannbåren gulvvarme (vil holde oppvarming av vann og akkumulator utenfor dette regnestykket)?
Tommelfingerregel for

Grunnen til at jeg så det som uaktuelt for de 95m2 er at det i dag ligger klikk-parkett med 15cm isolasjon (2+4 tommer) under, som igjen ligger på en betongplate over en garasje.

Er usikker på om luft-luft varmepumpe vil fungere optimalt da det er mye krinkelkroker i huset, men ett godt ventilasjonssystem vil kanskje hjelpe med det?
   #14
 777     0
Svaret jeg fikk fra forhandler var at dette i liten grad ble solgt til private, men ble brukt en del i offentlig, bedrift etc.

Slår fra meg disse. Blir nok mer aktuelt å bare rive opp parketten og sponplatene som ligger på gulvbjelkene og legge inn Orkla Thermogulv eller lignende alternativ. Da har jeg 15 cm isolasjon under vannrørene, så det burde holde greit.
   #15
 97     1
Jeg har nå en vinters erfaring med varmelistene i mitt hus. Og er fornøyd med hvordan dette systemet virker hos meg. Den beste effekten er høyere temperatur på gulvoverflaten. Målte 17 - 18 grader på gulvoverflaten før listene ble montert, da var det ca -5 ute. Nå har jeg en temperatur som ligger på 22 -23 grader ved samme utetemperatur. Det skal sies at huset er av eldre modell og isolasjon deretter.
Hadde luft/luft pumpe tidligere og lufttempen var ok, men gulvet var kaldt som f...
Kjører vann på 40 - 43 grader i listene fra en 3 år gammel lutf/vann varmepumpe. Nye pumper klarer vel i dag 50++ grader har jeg blitt fortalt.
Ble overbevist etter å ha snakket med en på Hamar som har hatt listene siden 2006.
Prismessig ble ikke dette noe dyrere enn gulvvarmen jeg opprinnelig hadde fått tilbud på og skulle legge, i tillegg ble jobben ble mindre fordi jeg slapp å rive opp gulvet og ikke minst kjøpe nytt gulv.
Listene varmer hos meg et areal på ca 70 m2. Stue, spisestue, gang og et barnerom. Kommer nok til å utvide til å ta med kjøkken, barnerom 2 og loftstue når pengene har vokst seg store nok.
Utseende har blitt kommentert ser jeg og det er jo en synlig varmekilde, men de er nå penere enn radiatorer og konvektorer synes nå jeg og kona er fornøyd. Bygger jeg nytt noen gang skal jeg felle de inn i veggen.
Erfaringene mine er som sagt gode selv om jeg var tvilende til alt leverandøren sa om strålevarme vs konveksjonsvarme, men det har jeg jo fått bekreftet nå. Komforten er betraktelig mye bedre enn når vi hadde luft/luft pumpen.
   #16
 362     0

Jeg har nå en vinters erfaring med varmelistene i mitt hus. Og er fornøyd med hvordan dette systemet virker hos meg.Det skal sies at huset er av eldre modell og isolasjon deretter.

Kjører vann på 40 - 43 grader i listene fra en 3 år gammel lutf/vann varmepumpe. Listene varmer hos meg et areal på ca 70 m2. Stue, spisestue, gang og et barnerom. Kommer Erfaringene mine er som sagt gode selv om jeg var tvilende til alt leverandøren sa om strålevarme vs konveksjonsvarme,


Hvor mye varme/energi bruker listene for å varme opp 70 m2 ? Og hvor mange m. list har du?  På yttervegg?

Hva ble sagt om strålevarme og konveksjonsvarme.  Hva skulle forskjellen for rommet og varmefølelsen bli med vannvarme fra gulvlist kontra rør i gulvet?
   #17
 846     Gran     0

Hva ble sagt om strålevarme og konveksjonsvarme.  Hva skulle forskjellen for rommet og varmefølelsen bli med vannvarme fra gulvlist kontra rør i gulvet?


Som en konkurent mot Ener har vi Variotherm.
Prinsippet er det samme.

Edit: bare større flexsiblietet med variotherm valg av deksel og ytelse og dimensjon

Svaret på ditt spørsmål fra produsenten sin side.
http://en.variotherm.at/en/01_news/012_faqs_07_strahlungsaustausch.php

http://en.variotherm.at/en/01_news/012_faqs.php
Siste redigering: Wednesday, May 13, 2009 6:28:25 PM av Bio-Tech

   #18
 97     0

Hvor mye varme/energi bruker listene for å varme opp 70 m2 ? Og hvor mange m. list har du?  På yttervegg?

Hva ble sagt om strålevarme og konveksjonsvarme.  Hva skulle forskjellen for rommet og varmefølelsen bli med vannvarme fra gulvlist kontra rør i gulvet?


Totalt har jeg ca 27 mtr med effektiv listvarme + noen mtr uten varmeelement for å få samme list på hele veggen. I vinter kjørte jeg 42 -45 grader på turvannet, noe som gir i snitt ca 100w pr mtr. Havner da på ca 40w pr m2, noe som er noe lavt i forrhold til behovet pr i dag, tillegsfyrer med ved når det blir -5 eller kaldere.
Systemet er beregnet ut i fra at jeg skal bygge på huset og etterisolere gammel del så da vil dette dekke ned til - 12 -15.
Strømforbruket har falt med 7000KW/t. Mye av dette er nok pg at varmepumpen også produserer varmt forbruksvann. Har i tillegg lagt inn balansert ventilasjon med varmegjennvinning (Enervent) Pr i dag er denne installasjonen overkill, men med tillbygg som bortimot dobler husstørrelsen vil det lønne seg.

Når det gjelder strålevarme vs konveksjon ble dette beskrevet som følger. (noe sitat av mail fra Ener)
Ved bruk av varmekilder som skaper relativt kraftigbevegelse i luften i et rom (panelovner, radiatorer, konvektorer, luft/luft VP) kreves en høyere temperatur for å føle komfort enn ved bruk av strålevarme. Grunnen er at luft i bevegelse føles kaldere enn roligere luft, dette er spesielt merkbart ut når det blåser (vindkjølefaktor tror jeg det heter). Varm luft vil alltid stige opp, dvs at rommet varmes opp fra taket og ned noe som er å regne som en omvei siden få av oss oppholder seg der. Det oppstår også en temperaturforskjell mellom gulv og tak som er større jo større takhøyden er ofte jo eldre huset er. Ikke uvanlig å ha 27 ved taket når det er 22 ved gulvet.
Ved bruk av lavtemp strålevarme fra varmelister avgis varmen ved gulvet der behovet er størst. Strålevarmen reflekteres fra motstående vegg, møbler osv og du blir omslynget av varmestråler som varmer den overflaten strålene treffer. Det er kunn overflaten på vegger, gulv osv som blir varmet opp av strålevarme og reflekterer denne. Dette gir rask responstid i forhold til gulvvarme som varmer opp en relativt stor gulvmasse.

Eneste negative ener hadde å si om gulvvarme var tregheten i det og at du låser rommene i soner som ikke kan endres på ved eventuell ombygging der det er støpt i sålen, det ble også påpekt at isoleringen i sålen måtte være god for å unngå varmetap i grunn osv. Komforten ved gulvvarme er jo god og det ble anbefalt av de på bad og flis/steingulv.
   #19
 2,172     Oslo     0

Jeg har noen synspunkter på dette produktet:

1) Stygt å se på.
2) Lite plasseringsvennlig.
3) Lite møbleringsvennlig.
4) Krever høy temp. (ikke bra for Vp.)

Første og fremts ; stygt å se på.

Men, jeg vurderte den når vi bygget nytt hus - valgte vannbåren varme og er lykkelig med det.
   #20
 806     0
Ser du hevder de er stygge å se på og det kan jeg jo ikke motsi at du mener. Har du sett dem innfelt i vegg hvor veggen er malt i lys farge slik som dekslet på listene?

Du påstår at de krever høy temperatur, på hvilket grunnlag hevder du det? De fungerer ved 40 grader og om det gir varmepumpa de fall i cop så vil jeg vel heller stille litt tvil til kvaliteten på varmepumpa.

Du skriver de er lite møbleringsvennlig. Det er ikke korrekt. Jeg har foretatt målinger med fult møblerte rom med sofaer og kommoder stående foran listene uten at vi kunne finne noen redusert effekt. Har duforetatt målinger med annet resultat og i såfall hvilke resultater fikk du? Eller tar du argumentet bare rett ut av lufta fordi du gjerne ønsker det skal være slik? Jeg bare spør siden du har stikk motsatte opplysninge enn flere som har gjort seg erfaringer og foretatt målinger og det er derfor spennende hvilken bakgrunn du har for det du påstår.

En må også huske at evnen til å kunne øke temperaturen for å øke varmeeffekten kan være gunstig ved enkelte situasjoner. For gulvvarme eksisterer ikke denne muligheten siden det vil ødelegge parketten om den varmes såpass mye opp. Dermed er dette en fordel for listene.
Signatur