4,106    39    3  

Krypgrunnsavfukter og nivå på relativ fuktighet (RF)

 209     Eiksmarka     0
Fikk innstallert en CTR 300TT2 av Anticimex idag. Da den ble startet opp gikk alarmen fordi det var 86% relativ fuktighet (detektert av sensoren i krypkjelleren). Etter ca. 2 timer gikk den til 76% også etter 4 timer har den gått til 75%. Der har den stått en stund nå.

Kan man forvnete at relativ fuktighet synker hurtigere enn dette, eller er dette en konsekvens av at avfukteren i de første 2 timene fjernet alt av fukt i luften i krypkjelleren, mens den nå "har gått løs på" bjelker og stubbloft som også var fuktig?
Krypgrunnsavfukter og nivå på relativ fuktighet (RF) - IMG_2118.jpg - MagnusFuglerud

HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Jeg ville ikke være overrasket over at den "stopper opp" i reduksjon av fuktnivå grunnet magasinert fukt som du beskriver.

Men er lufteluker mot ute stengt eller hva er status på dette ? Har du temperatur i krypkjeller mot temperatur ute ?

Ute er det jo i denne delen av landet veldig nær 100% fukt i store deler av døgnet.
  (trådstarter)
   #6
 209     Eiksmarka     0
Hei, ja jeg mistenker *magasinering* (nå har jeg lært det også).
Temperatur inne i krypkjeller målt av den sensoren i taket (bildet) og som kan sees på display er nå 13,4 grader. Ute er det 7,4 nå.

Anticimex har "forseglet" alle ventiler med skum og en slik stiv isoleringspalte (lyseblå).

Grunnen er dekket av plast.

Får håpe det blir tørere fremover. Men slik uttørring av magasinering vil vel ta tid? Anticimex målte 100% fukt i gulvbjelker før de innstallerte avfukteren (tro det var et tall 27 som tilsvarte 100% fuktighet).

Men all lukt og "følelselsen av at det er fuktig der" er borte allerede. Det er jo positivt.

Takk for svar!

//Magnus
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Fukten kommer fortere fra overflaten enn den bruker på å jevne seg ut inne i treverk (og mur). Derfor oppstår dette. Blir spennede og se på hva som skjer over tid. Du vet kanskje om dette at luft med høyere temperatur kan ha mere aboslutt fukt (g/m3) enn luft med lavere temperatur. Er det fortsatt litt lekakasjer er det positivt med temperaturforskjell som du angir. Hold oss gjerne oppdatert om hvordan det går.

  (trådstarter)
   #8
 209     Eiksmarka     0
Ja, jeg skal oppdatere fremover!
Bare så jeg skjønner deg, "litt lekkasjer er positivt" fordi hvis det kommer inn litt kald luft nå (realativt kaldere enn i kjelleren) så har den mindre fuktighet og det er bra, ikke sant?
Kjelleren er jo ikke vakumtett og det er litt råte/dårlige bunsviller noen steder som sikkert gjør at det fortsatt trekker inn luft utenfra, men det er i og for seg helt ok forløpig? Jeg skal igang med restaurering av bunnsvill og deliv gulvbjelkelag når det har blitt tørt (til våren). Dette med avfukter var viktig å få opp nå så det ikke blir mer skade/råte grunnet kondens.
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hadde temperatur inne/ute vært lik kunne luftlekkasjer vært grunn til at fuktnivå ikke gikk nedover.

Nå er jeg litt mer usikker på om råteproblem kun er pga kondens, som nevnt i annen tråd har jeg et sted jeg bodde før reparert bunnsvill og der var det tydelig at det hadde vært vanninntrenging oppå muren utenifra som var opphav til råte. Men jeg sier ikke at det er sikkert at konklusjonen din er feil, jeg viser bare til at det finnes flere mulige årsaker.
  (trådstarter)
   #10
 209     Eiksmarka     0
Akkurat. Nå har fuktigheten sunket til 73%, så den er på vei ned!

Når det gjelder fukten i forhold til råte i bunnsvill, er bunnsvillen inntakt på steder der det ikke er luftinntak i mur i underkant, noe som som kan indikere at dette kun er relatert til kondens i forbindelse med luft inn i kjeller. Råteproblemene generelt finnes kun ved luftinntakene og i og rundt i et avgrenset område der.