(trådstarter)
   #21
 209     Eiksmarka     1
Ja, jeg kommer til å etterisolere og legge på ny papp når jeg bytter kledning. Kan da fore ut litt for å få inn mer isolasjon og få treverket lenger ut fra grunnmuren. Må legge inn noen musebånd da også tenker jeg, just in case...

HSt
   #22
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Vil du isolere muren ute så kan blikket igjen være ønskelig. isolasjon kan dempe kondens inne. Ellers høres det ut som du har kontroll når du alt har tenkt på musebånd.
  (trådstarter)
   #23
 209     Eiksmarka     0
For da vil blikket måtte gå utenpå og litt "rundt" isolasjonsplater jeg evt legger på utsiden av muren? Ikke sant. Tror jeg vil isolere muren fra utsiden. Hva slags plater bør jeg velge da? Tenkte å grave opp selv, er ikke veldig langt ned til fjell der muren står, kanskje 60 cm til 1 meter.
HSt
   #24
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Som jeg skrev så har du kontroll på dette Smile

Ja, blikket gir en skille og henter frem evt fukt som kommer ned og får det ut på fremsiden av muren slik du selv beskriver.

Jeg ville sett på hvor tørr muren ble. Under terreng kunne du bruke Porrdren (Byggmax, det skrives med o med prikker over) og over terreng pusset EPS.
jaf
   #25
 6,305     tromsø     0
Noe må tilføre grunnen fukt. Har du prøvd  å grave et hull i bakken. 50 cm ned ? Blir det fuktigere? Hos naboen rustet det hull i vannrøret. Det førte ut en liten stråle som fuktet grunnen overalt. Ikke så mye at trykket ble dårligere i 10 år. Men det vart mørke flekker på mur, saltutslag og generelt fuktigere. Uten tilførsel av vann i grunn vil det være tørt i kjeller, så lenge det er frost ute. Når det er frost ute, så tilføres ikke grunnen vann. Om vinteren skal ventiler være nok. (når det er frost, og lav fuktighet ute). Har du et bilde av uteområder. Renner vann på fjell og inn i huset? Da kan det gå å støpe en renne for å "fange" inn vannet og få det i et rør ut av huset. Kjelleren din var veldig fuktig.
  (trådstarter)
   #26
 209     Eiksmarka     0
Nei, fuktigheten er på vei ned den, etter at avfukter ble innstallert.
Så nei, det tilføres ikke fukt lenger som du påstår.

Det har blitt tilført fukt tidligere gjennom dannelse av kondens i dødsoner fra tilført luft utenfra.
Huset er i sin tid konstruert helt korrekt, med tunnelgjennomluftig, men det ble bygget på med såle i '94 og da ble to store ventiler tettet. Da oppstod det dødsoner ved ventilene og man ser tydelig at det er her kondensen har vært, resten av krypkjelleren er tørr og fin i bjelkelag og stubbloftsbord.


jaf
   #27
 6,305     tromsø     0
Det kan ikke bli 86% relativ fuktighet uten at fuktigheten blir tilført. Selv med dødsoner på ventiler. Tipper du har fukt fra fjell eller annet lokalt vann (kanskje på 1 meters dybde) . Fukten kommer nedenfra. i Bakken er fukten nesten 100% At det kondenserer mot ventiler er fordi det er kaldt ute. Fukten kommer ikke utenfra. (luften) Det er som når det dugger på innsiden i bilrutene. Det er fordi det er kalt ute og fukt produseres av de som puster i bilen. En tom bil dugger ikke? Har selv 20% fukt i kjeller om vinteren, når det er frost ute. Et kjellervindu står oppe. En kjeller fuktigst om sommeren, da kommer det fukt inn fra uteluft, siden den er varm og fuktig. Om sommeren er det lurt å stenge ventiler og ha avfukter. Legg en fukt måler under plasten.
Siste redigering: Thursday, November 19, 2015 11:50:06 AM av jaf

  (trådstarter)
   #28
 209     Eiksmarka     0
Når vi målte 86% relativ luftfuktighet ble det gjort når alle lufteventiler sto åpne og det var yr i luften utenfor og det trakk inn fuktig luft. Det ble da tettet igjen ventiler, plast på grunn og avfukter startet. Da sank det ganske fort til 76% og den er nå på 69/70%.

Grunnen har vært så tørr at jordlaget har slått sprekker, men du har rett i at den er litt fuktig hvis jeg graver litt ned.
Antar det er derfor man har lagt plast på grunnen nå? For å ha fuktighet fra grunnen under kontroll. Det er litt avstand fra plast slutter til grunnmur begynner.

Jeg vet de lærde strides om man skal trekke plasten litt opp på mur eller ha en glippe som jeg har nå.

Jeg har fått programmert styringen av avfukteren til å skru seg av ved 61% og på ved 68%, noe som er anbefalt. Det ble argumentert med at man ved å sette grensen (øvre) til 50% ville få for tørt miljø der nede og da kunne gulv sprekke opp osv.

Hvis du har 20% RF vil jeg anta at det er helt ørkentørt der nede og du kan få problemer med for tørre gulv, og sprekker i treverk ?
   #30
 282     0
Hos meg ligger det på 60-62% RF. ca 15-16 grader. Monterte selv avfukter i fjor sommer.
Tipper det lå på rundt 70-80% RF før jeg installerte.
Fungerer fint, men det koster og ha den gående hele tiden.