3,146    17    1  

Hjelp meg å forstå vannbåren varme i gulv

 8     0
Vi har vannbåren varme i gulvet i en del av huset, men jeg fikk ingen god forklaring på hvordan det fungerer fra forrige eier, og jeg har null greie på rør - så fint om noen gidder å forklare det for meg Smile

Den store, hvite ventilen(?) øverst til høyre, kan justeres fra 1-9. De to små skruknottene nederst til venstre aner jeg ikke hva er til. 

Det er en fyrkjele i huset som forsyner radiatorer rundt omkring, jeg går ut fra at vannet varmes opp av den?

Hjelp meg å forstå vannbåren varme i gulv - gulvvarme.jpg - EuropeanBob

   #1
 25,354     Akershus     0
Pussig løsning.

For å ta det enkle. To grønne serviceventiler, normalt helt åpne. Alt til venstre for de grønne ventilene kalles en fordelerstokk.
Nede til venstre, hvite ratt. Her reguleres og balanseres mengden varm vann ut til to kurser. Disse stilles normalt ved oppstart av systemet, etterpå reguleres de sjeldent. Lengst til venstre en "kortslutning"/parallellkobling/bypass (jeg ville kalt det en shunt, men det er elektrouttrykk)

Denne bypass har en liten stoppekran opereres som med unbrako. Her skal det være en liten åpning, dette for at systemet skal "fungere" selv om begge de hvite rattene stenges. Dermed opprettholdes en liten sirkulasjon og temperaturfølere fungerer.

Sirkulasjonspumpa roterer vannet.

Så det pussige. Det som finnes til høyre for de grønne ventilene kalles i vannspråk for en shuntgruppe. En slik gruppe består normalt av en styrt 3-veis ventil og en sirkulasjonspumpe. Formålet er at 3-veisventilen fletter inn en passe mengde varmt vann fra kjelen ved behov. Overskuddsvann returneres til kjelen. Sirkulasjonspumpa sirkulerer dels vannet i radiatorer/gulvvarme, dels skyver den på kjelevann inn/ut.

Her forstår jeg ikke helt rørføringen mellom termostaten (hvite ventilen) og sirkulasjonspumpa.

Hvor blir det av følerrøret fra termostaten?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     1
Takk for grundig svar! Når det gjelder rørføringen mellom termostaten og pumpa, aner jeg selvfølgelig ikke om dette er rart eller ikke. Tidligere eier sa at han hadde problemer med at det enten var for kaldt hvis pumpa var av eller for varmt når han skrudde på - varmen går til soverom, så om det blir for varmt er det jo ikke behagelig.
Det at han hadde problem med temperaturstyring kan jo indikere at termostaten ikke fungerer skikkelig?
Burde jeg fått en rørlegger til å ta en titt her, kanskje?
   #3
 25,354     Akershus     0
Her er en mer vanlig shuntgruppe:

Hm, funket ikke, her er linken: http://www.purmo.com/se/produkter/shuntgrupper-maxi-mix.htm

Det tynne røret fra hvit termostat, hvor blir det av det?

Like under hvit termostat står en rørdel. Hva står på den? 
Siste redigering: Tuesday, November 17, 2015 6:45:04 PM av KjellG
Signatur
   #6
 25,354     Akershus     0
Jo, men hvordan fungerer systemet? Den andre tråden viser til en shunt som krever en sirkulasjonspumpe til i systemet.

I utgangspunktet forstod jeg ikke funksjonsmåten til dette systemet. Diskusjonen i den tråden jeg viser til kan imidlertid også forklare denne shunten, gitt en pumpe i kretsen over den hvite termostaten.
Signatur
   #7
 2,435     Hordaland     0
Kort forklart:
På venstre side sitter en bypass-ventil. Bypass-ventilen er som regel trykkstyrt, på lik linje med en overtrykksventil. Sirkulasjonspumpen skaper trykk på samlestokken, naturligvis. Dersom de utgående kursene strupes igjen eller stenges, vil det bli overtrykk på samlestokken. Når trykket stiger, vil bypass-ventilen slippe overtrykket igjennom. På denne måten vil samlestokken holde et relativt stabilt driftstrykk, uavhengig av flow på de utgående kursene.

Øverst til høyre står det en blandeventil, tilsvarende blandeventilen på varmtvannstanker. Hvilken type blandeventil som står der er vanskelig å si ut fra bildet. Blandeventilen kan være trykkstyrt, eller termostatstyrt. Blandeventilen kan også ha et fast blandingsforhold, eller et justerbart (eventuelt på høyre side av ventilen).

Blandeventilen i dette eksempelet har sammenheng med termostatventilen som er plassert på oversiden. Hvor kapilarrøret til termostatventilen går var ikke helt lett å se, men jeg vil anta å tro at kapilarrøret går til rørdelen som er plassert under sirkulasjonspumpen, altså på samme rørdel som termometeret er plassert. Jeg vil også anta å tro at nedre samlestokk er tur, mens øvre samlestokk er retur. Vannet sirkulerer altså med klokken i shunt-gruppen.

Når temperaturen på tur-samlestokken har oppnådd ønsket verdi, struper termostatventilen igjen. Blandeventilen sørger da for at vannet sirkulerer fra retur-samlestokk, via sirkulasjonspumpe, til tur-samlestokk. Etter hvert som tur-temperatur faller vil termostatventil åpne. Blandeventilen vil da sørge for at sirkulasjonspumpe tilfører oppvarmet vann, i så stor mengde som termostatventilen slipper igjennom. Blandeventilen vil videre sørge for at restbehov vil bli tatt fra retur-samlestokk.

Dette er et eldre og simplere reguleringsprinsipp. Pr i dag benytter man i hovedsak 3-veis-ventiler med elektronisk eller mekanisk regulering. 3-veis-ventiler med integrert mekanisk temperaturstyring og ekstern kapilarføler erstatter termostatventil og blandeventilen i dette anlegget.
Signatur

   #8
 25,354     Akershus     0
Forklaringen over følger stort sett det som også står i post 2 lenger opp.

Jeg er enig i at dersom rørdelen over sirkpumpa representerer en restriksjon fra venstre mot høyre, såpass kraftig at en til enhver tid har trykkfall over den hvite termostaten, så vil systemet funksjonere uten en ekstra sirkpumpe. Er det justeringsmulighet på denne rørdelen, det stikker ut en tapp på høyre side.
Løsningen synes å være vanskelig å kontrollere, noe TS og tidliger eier antyder.
Signatur
   #9
 2,435     Hordaland     0
TS har allerede forklart at dette systemet mest sannsynlig er tilknytt sentralvarmeanlegget til radiatorne. Sentralvarmeanlegget har naturligvis en egen sirkulasjonspumpe, slik at det er overtrykk inn mot termostatventilen. Den gule sirkulasjonspumpen ved samlestokken på bildet sørger for sirkulasjon i gulvvarmekursene.
Signatur
   #10
 25,354     Akershus     0
Med en utvendig sirkulasjonspumpe som gir trykkfall over termostatventilen kan innretningen over sirkulasjonspumpa erstattes med at åpent bypass-rør jfr systemet her: http://www.byggebolig.no/vannbaren-varme/hjelp-med-oppstart-av-vannbaren-varme-1/msg691019

Når TS opplever at det blir for varmt, kan temperaturen ventelig settes ned med den hvite termostaten. Dersom sirkulasjonspumpa stanses, vil styringen være uklar. Dersom det er varmt her hvor termostaten står, vil termostaten stenge og en få minimal varmetilførstel.
Signatur