#11
 390     0
Byggmakker kjeden har Jackon, Litex og Maxit plater, ikke kun Maxit. Ikke noe fast sortiment på Byggmakker.

   #12
 27     0
Takk for tips grabbar. Vil ha Maxit plater nettopp pga de fordelene byggebob viser til mtp stivhet og damptetthet. Ikke alle ser ut til å være så interessert i å selge hverken Litex eller Maxit når de har "egne" konkurrerende varer med bedre margin, som f.eks. Aqualux de selger på Bauhaus.
   #13
 390     0
Jackonplatene er vel så stive. Du får dem også i damptett utgave. Da kan du legge disse i våtsone (det er kun våtsone mot kald vegg at dette er noe poeng) og så kan du legge de vanlige i resten av rommet, da sparer du en drøy hundrings pr plate. Eller du kan velge den utprøvde og garantert trygge og gode løsningen: Gips + membran og spare MYE. Resultatet blir like bra.
  (trådstarter)
   #14
 5,112     Troms     0
Er vel så som så med trygghet med gips og membran. Men billigere, ja det er det ikke tvil om. Huseiernes Landsforbund har blandede erfaringer fra sine brukere angående gips på baderom, i Sverige er det vel snakk om å forby gips. Dog, så er gips montert av fagfolk som følger våtromsnormen en bra løsning, men problemet er vel at det å bygge bad/pusse opp noe hvermansen gjør, og hvermansen gjør det ikke alltid bra nok dessverre  ;)

Med membranplater minimerer man risikoen for at ting går galt hvis man er litt slurvete med smøremembranen (siden man ikke trenger smøremembran på veggen), men skjøtene er jo utsatte uansett, men platen råtner iallefall ikke slik som pappen på gips.
Signatur
   #15
 27     0
Jeg har ikke noen større betenkeligheter med å bygge bad med gips og smøremembran på vegg over bakkenivå, men dette gjelder et bad i kjeller under bakkenivå så da tar jeg ingen sjanser. Planen er stålstendere og 20mm maxitplater på vegg med rørføring, og 50mm plater limt på vegg for isolasjon mot grunnmur der jeg ikke trenger rørføringer.
   #16
 390     0
Dette temaet er vel diskutert opp og i mente i diverse andre tråder, men kan gjerne liste opp noen argumenter i rask rekkefølge:

1: Huseiernes Landsforbund er vel ikke akkurat noen faglig miljø som bør tillegges noen voldsom stor vekt.

2: Sverige har IKKE snakket om å forby gips. Byggkeramikkrådet har frarådet å bruke pappkledt gips. Det hører forsikringsselskapene på og dermed tvinges dette inn bakveien. I Norge får du ingenting på forsikring uansett, dermed er ikke problemstillingen aktuell. Byggforsk og Byggkeramikkforeningen i Norge har ingen planer om å fraråde bruk av pappkledt gips, all den tid at det ikke er noen problemer forbundet med selve materialet. Man kan ikke forby et materiale på grunnlag av at det blir brukt galt.

3: Med lette bygningsplater (jeg nekter å kalle dem membranplater) så har man skjøt på hver 60cm. Når man monterer disse platene direkte på stenderverk vil man ha gjennomgående skjøter. Da vil det kun være memrbran over skjøten, ikke noe fast materiale. Underlig at membranen plutselig er god nok her? Og damptett nok? Dette er samme membran som plateprodusentene påstår ikke er bra nok. Ved gips vil man få skjøt på hver 120cm, med to lag gips med forskjøvne skjøter vil det aldri være gjennomgående skjøter og man vil da få en helt stabil vegg. Sparkler man i tillegg plateskjøtene før membran påføres vil membranen få et 100 jevnt underlag.

4: Det oppstår sjeldent skader på vegg, de skadene som oppstår kommer i gjennomføringer og skjøter / hjørner / overganger. Man har akkurat de samme gjennomføringer, overganger og hjørner på lette bygningplater som på gips. Forskjellen er at man har dobbelt så mange skjøter på disse platene.

5: Antall våtromsskader har gått ned drastisk de senere år. Da tenker jeg ikke på totaltallet, men på når badet ble bygd. Andelen skader på bad som er bygd etter 2000 er minimal, dette prater ikke Byggforsk, Fagrådet for Våtrom eller Mycoteam høyt om all den tid de lever av å fortelle at ting ikke fungerer. Statistikk framlagt av Anticimex (som også lever av at ting ikke funker) på Våtromsdagene for et år tilbake viser dette.

6: Størsteparten av skader som oppstår på bad skyldes rørbrudd / lekkasjer på rør i vegg. Dette vil kunne oppstå uavhengig av hvilket platemateriale en benytter. Har man benyttet gips vil en eventuell lekkasje vises relativt raskt. Platen vil svelle og flisene vil falle av. Har man benyttet en lettplate vil ikke denne skaden framtre så raskt og det vil kunne ta lang tid før lekkasjen oppdages. Det vil kunne medføre større skader.

7: Argumentet om vekt på platene? Mange sier at disse platene er så lette å bære inn, lette å håndtere og lette å montere. Det er sikkert sant, men hvorfor brukes ikke disse platene i resten av huset og da? Hvorfor er det noe argument i husets kanskje minste rom? Og det blir i allefall bare et dumt argument når en lesser inn 5-600 kg sparkel og lim etterpå.

8: "Dette kan Hvermannsen gjøre selv" er det skumle med disse platene. Terskelen for å surre med slikt når en ikke aner hva man sysler med senkes. Det er ikke noe lettere å få detaljene riktig med slike plater.

PS Byggebob: Gips råtner ikke...
   #17
 22,342     Akershus     0
Jeg er helt enig i det du skriver her Super Ted. Dette var et meget godt innlegg. Dette gjelder vel bruk av disse platene på vegg. Finnes det noe godt alternativ for bruk av disse platene på gulv Wink

   #18
 3,955     0

Jeg er helt enig i det du skriver her Super Ted. Dette var et meget godt innlegg. Dette gjelder vel bruk av disse platene på vegg. Finnes det noe godt alternativ for bruk av disse platene på gulv ;)


Ja - ved å gjøre det skikkelig med støping og membran med skikkelige hjørneløsinger og bånd mellom vegg og gulv ;)

Det er ett fantastisk godt innlegg av SuperTed Smile
  (trådstarter)
   #19
 5,112     Troms     0
Nei gips råtner ikke, klossete formulert av meg ;)

Får man vannskade i veggen så spiller det liten rolle om det er gips eller membranplate på veggen. Reisverket råtner uansett  :-\

Jeg velger nå allikevel å følge de fagrådene instanser du listet opp. Har faktisk ikke enda møtt noen i vår husbyggeprosess som anbefaler gips på bad fremfor membranplater. Hverken subjektive selgere eller andre mer objektive takstfirmaer. Byggforsk, Fagrådet for våtrom, forsikringsselskaper, Huseiernes Landsforbund, NITO anbefaler det samme, nemlig membranplater. Noen liker mora, andre liker datteren  Wink
Signatur
   #20
 3,955     0
Nå har jeg montert en del vegger på bad det siste halvåret og det jeg til stadighet får høre fra flisleggerne er at Litex (og andre plater) er noe dritt for de som KAN dette... Er MYE mer arbeid å gå over med bånd i alle skruhull og skjøter - enn bare å peise på hele platen med membran ...