Selvfølgelig, står du der med brann i gardinene må du bruke det du har tilgjengelig, og la forsikringsselskapet ordne opp i problemene som oppstår i etterkant. Det er for sånne situasjoner vi har forsikring. Jeg var heller aldri i tvil om at jeg ville bruke pulverapparatet da jeg fikk behov for det, og bruken gikk smertefritt. Slukkeeffekten på pulver imponerte virkelig, derfor ville jeg også ha fylt opp pulverapparatet og ikke bare kjøpe ny skumslukker.
Brannslukking i hjemmet handler imidlertid mest om å slukke branner før de har blitt store. Det er ingen som løper inn i et overtent rom på egen hånd med pulverapparat og tror de kan slukke brannen uten røykdykkerutstyr. Derfor har jeg sammenkoblede røykvarslere i alle rom utenom kjøkken og bad, slik at jeg kan oppdage og slukke brann tidlig, samt at alle kan evakuere trygt før røyken sprer seg.
Men siden tråden diskuterer pulver vs. skumapparat, og det virker som om mange kjøper skumapparat i dag, så ville jeg opplyse om at det er enorm forskjell på skumapparatene som er i handel. Så langt jeg kan se er 6 kg pulver stort sett 43A eller 55A (finnes også noen få 34A, men er mindre vanlig), som begge deler normalt er tilstrekkelig. Skumapparatene i dag varierer fra 21A til 43A for 6-liters utgavene, det er mer enn en dobling i slukkeeffekt om man kjøper rett apparat! Går man opp til 9 liter får man 55A-233B-75F i skum, men det blir litt større og tyngre enn det man er vant med fra 6 kg pulverapparat.
Så med skumapparat hengende fremme har jeg lav terskel for å ta det frem om et stearinlys velter på duken (eller brann i lader, mobil, vannkoker, kjøleskap etc), vel vitende om at det bare er å finne vaskebøtten etterpå. Kanskje er skaden så liten at det ikke er noe poeng i å involvere forsikringsselskap etc. Dessuten gir det en ekstra sikkerhet i form av reduserte skader ved feilutløsning (har barn i huset og slukkeren henger på kjøkkenet). Til slutt trenger ikke skumslokkere vendes opp/ned hvert halvår slik pulverapparat har behov for.
Er nettopp derfor jeg har kjøpt 6 liter apparat og ikke 9 liter. Men tror nå også at de fleste (unnatt barn - men de skal ikke slukke brann uansett - bare evakuere) klarer å løfte 9 liters skumapparat også, er tross alt bare 15 kg.
Din mor på 80 løfter en 9kg ?, Nei, det blir for tungt. Husk også at man er forskrekket når dette skal brukes så slepe rundt på noe som veier så mye som en stor propanbeholder vil du ikke ønske.
For et par år siden kom samboeren hjem fra sikkerhetskurs på jobb og var ivrig på å kjøpe skumapparat. Som et supplement til pulverapparatene vi har, et i hver etasje. Det var aldri aktuelt å bytte ut pulverapparatene, kun ha skumapparat i tillegg. Men foreløpig har det ikke skjedd. Vi har derimot også branntepper i alle etasjer, og det er førstevalget ved branntilløp etter at jeg for ca 20 år siden klarte å kvele brann i lysestake, salongbord og gulvbelegg med et tettvevd ullteppe som tilfeldigvis lå i sofaen.
Som et alternativ til branntepper kan man kanskje også bruke småbokser med skum ved f.eks stearinlysbranner: http://www.slukkeskum.no/ Eller er disse unyttige, for små, kun falsk trygghet? Igjen, fortsatt kun supplement til andre slukkemetoder.
Om pulverapparatene som er hovedforsvaret ved brann: De er ikke ment for å slokke enhver brann, men er noe man griper etter nest etter mobiltelefonen på vei fra soverommet til utgangen for om nødvendig skjerme seg mot flammer på vei ned trappa eller til verandadør eller egnet vindu. Og så ringer man til brannstasjonen som vi er så heldig å ha to kvartaler unna.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Jeg vil si ikke gå tilmytterligheten i noen ende på skalaen, disse småboksene er oftest bare tull, og faktisk har noen av disse som er i salg propan som drivgass! En test viste at det flammet godt opp og så dempet boksen flammene litt. 6kg pulverapparat er nok det som trengs de fleste steder, en vil se at det kan være effektivt, men det varer ikke lenge.
Jeg ser på et pulver- eller skum-apparat først og fremst som en evakuerings-hjelp, ikke for å slukke brannen fullstendig.
Jeg har selv slukket ett branntilløp med vannstøv: Har stående ved hver seng en 1-liters dusjeflaske av den typen du bruker til å dusje planter med, av en variant som lager nærmest vanntåke. I tillegg en 5-liters hagesprøyte for voksne. Dette er primært evakueringshjelp før brannen har utviklet seg skikkelig, men jeg ble likevel overrasket over hvor effektivt én liter vann omformet til vanntåke var da en dyne og en overmadrass ble svidd ganske mørkebrune! Unger behøver ikke være store for å bruke flaskene (verken når de 'øver' i dusjen, ute på plenen midtsommers, eller den dagen de kan få bruk for den). Jeg har én gang hatt en annen bruk for dusjeflaska i en beslektet situasjon: Da jeg var litt uheldig med et varmt kokekar, grep jeg umiddelbart etter flaska og fikk kjølt ned huden, få sekunder etter forbrenningen. Trolig bidro det til å redusere skaden dramatisk.
Selvsagt har jeg 6 kg apparater i hver etasje - ikke bare fordi det er påbudt, også fordi de kan holde flammene tilbake mye senere i utviklingen. Men jeg har hatt anledning til å trene med pulverapparater i Sivilforsvaret, og vet godt (i motsetning til mange som aldri har forsøkt å bruke et slikt) hvor fort det går tomt. Det kan holde til å slukke et brann-tilløp, men ikke til å slukke en brann. I all hovedsak er også et pulverapparat et evakuerings-hjelpemiddel.
Jeg har konkrete planer om å få installert husbrannslage i begge hovedetasjer i huset mitt. En husbrannslange går ikke tom. Jeg ser mange scenarioer der den kan handtere adskillig mer kritiske situasjoner enn noe som kan handteres med pulver eller skum. Ulempen er at ungene skal være ganske store før de er i stand til å handtere den. Pluss, selvsagt, at det ikke er det du bruker når det tar fyr i frityrgryta eller sikringsskapet! (For meg er plasseringen av brannslangene langt unna både sikringsskap og kokeplater, men derimot nær masse treverk i bygningskonstruksjonen.)
Med en slik "tretrinns-rakett" er jeg antagelig bedre sikret enn de fleste, både mot små og store skader. Pulver-apparatene er der, men de små tilløpene blir tatt med vanntåke, de store med husbrannslange, på kjøkkenet er et branteppe som kan kvele brann i frityrgryte el.lign. Pulverapparatene er en del av beredskapen, men de dominerer ikke. Jeg er på vei over mot lavvolt belysning, så det er nettspenning i langt mindre andel av huset enn før; risikoen for at vann+elektrisitet skal skape fare har blitt betydelig redusert.
Selv om jeg gjennom Sivilforsvaret har vært tett innpå brennende biler for å trene slukking, og burde være litt herdet: Da jeg så videoen fra brannen på Støren sist lørdag fikk jeg frysninger! Avstanden mellom det du kan slukke med et skumapparat eller husbrannslange, og en fullt utviklet brann er enormt stor! Jeg finner ikke videoen her og nå, men stillbildene på http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/2017/07/29/Storbrann-i-leilighetskompleks-p%C3%A5-St%C3%B8ren-15084053.ece gir likevel et inntrykk. Et ekstremt skremmende inntrykk!
Eller er disse unyttige, for små, kun falsk trygghet? Igjen, fortsatt kun supplement til andre slukkemetoder.
Som supplement kan de vel være greie, akkurat som jeg har mine barnevennlige 1-liters vanntåke-flasker plassert "overalt". Jeg kunne godt tenke meg å kjøpe en slik for å plassere rett ved komflyren, for f.eks. å handtere branntilløp i frityrgryte. Har du et brannteppe lett tilgjegelig gjør det mye av samme jobben (pluss en del mer: Har en person fått fyr i klærne, drukner du ikke vedkommende i skum), men det er ikke noe galt i å ha flere alternativer! Det er forbausende få som har branntepper tilgjengelig, og da kan et slikt mini-skum-apparat på kjøkkenet ha mye større betydning.
På soverom, stuerom etc. ser jeg på brannteppe, vann og (større) pulver/skum-apparater som bede egnet. Mini-skum-flasker er først og fremst til kjøkkenbruk, evt. også ved sikringsskap og andre områder der risikoen for brann i elektrisk anlegg kan være stor.
Det som er skumelt med den boksen er at man kan ledes til å tro at det er et ordentlig slukkeapparat. Har man vært på kurs og lært hva man bruker i hvilket tilfelle så kan den jo ha en fordel: Det går an å ha den innenfor rekkevidde så en liten brann kan dempes før man løper og henter en ordentlig slukker. Det er jo ikke alltid det passer å ha disse plassert i de rom der sannsynligheten for branntilløp er størst.
Jeg kjører Ole Brum Brum. CO2, skum og pulver. Ullteppe er som du nevner også utmerket. Bare pass på at det er ekte ull! Noen syntetiske materialer brenner som bare det. Får du så hevet vann på ullteppet så vil det både kjøle og kvele brannen.
For all del ta kurs / trening i bruk av slokkemidler. Hver gang ser jeg flere deltagere prøve å slokke flammene, ikke brannen. Selv om dette har blitt poengtert under instruksjonen. Det må være noe instinkt som fører til dette.
Signatur
Det er ikke noe som er umulig. Det er bare en mulighet til å lære noe nytt.
Din mor på 80 løfter en 9kg ?, Nei, det blir for tungt. Husk også at man er forskrekket når dette skal brukes så slepe rundt på noe som veier så mye som en stor propanbeholder vil du ikke ønske.
Wow. De 11 kg stålbeholderne for propan vi har på hytta veier noenogførti, opp mot 50 kg når de er nykjøpt, og når trykket er så lavt at de ikke koker lenger og returneres ca 40 kg, eller like over. 11 kg propan på 38-39 kg dunk?
Men pulverslokkerne våre som skal ha seks kg pulver veier 9,3. Der er det et langt bedre forhold mellom innhold og stål. Er pulverapparater vesentlig lettere enn både propandunker og skumapparater, pga lavere trykk inni?
(Alle vekter er veid med bagasjevekt fra Clas O, håndtak med display på toppen og krok under, maks kapasitet 50kg, muligens litt unøyaktig når propandunkene veier tett på maksvekta.)
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Brannslukking i hjemmet handler imidlertid mest om å slukke branner før de har blitt store. Det er ingen som løper inn i et overtent rom på egen hånd med pulverapparat og tror de kan slukke brannen uten røykdykkerutstyr. Derfor har jeg sammenkoblede røykvarslere i alle rom utenom kjøkken og bad, slik at jeg kan oppdage og slukke brann tidlig, samt at alle kan evakuere trygt før røyken sprer seg.
Men siden tråden diskuterer pulver vs. skumapparat, og det virker som om mange kjøper skumapparat i dag, så ville jeg opplyse om at det er enorm forskjell på skumapparatene som er i handel. Så langt jeg kan se er 6 kg pulver stort sett 43A eller 55A (finnes også noen få 34A, men er mindre vanlig), som begge deler normalt er tilstrekkelig. Skumapparatene i dag varierer fra 21A til 43A for 6-liters utgavene, det er mer enn en dobling i slukkeeffekt om man kjøper rett apparat! Går man opp til 9 liter får man 55A-233B-75F i skum, men det blir litt større og tyngre enn det man er vant med fra 6 kg pulverapparat.
Så med skumapparat hengende fremme har jeg lav terskel for å ta det frem om et stearinlys velter på duken (eller brann i lader, mobil, vannkoker, kjøleskap etc), vel vitende om at det bare er å finne vaskebøtten etterpå. Kanskje er skaden så liten at det ikke er noe poeng i å involvere forsikringsselskap etc. Dessuten gir det en ekstra sikkerhet i form av reduserte skader ved feilutløsning (har barn i huset og slukkeren henger på kjøkkenet). Til slutt trenger ikke skumslokkere vendes opp/ned hvert halvår slik pulverapparat har behov for.
Som et alternativ til branntepper kan man kanskje også bruke småbokser med skum ved f.eks stearinlysbranner:
http://www.slukkeskum.no/
Eller er disse unyttige, for små, kun falsk trygghet? Igjen, fortsatt kun supplement til andre slukkemetoder.
Om pulverapparatene som er hovedforsvaret ved brann: De er ikke ment for å slokke enhver brann, men er noe man griper etter nest etter mobiltelefonen på vei fra soverommet til utgangen for om nødvendig skjerme seg mot flammer på vei ned trappa eller til verandadør eller egnet vindu. Og så ringer man til brannstasjonen som vi er så heldig å ha to kvartaler unna.
Jeg har selv slukket ett branntilløp med vannstøv: Har stående ved hver seng en 1-liters dusjeflaske av den typen du bruker til å dusje planter med, av en variant som lager nærmest vanntåke. I tillegg en 5-liters hagesprøyte for voksne. Dette er primært evakueringshjelp før brannen har utviklet seg skikkelig, men jeg ble likevel overrasket over hvor effektivt én liter vann omformet til vanntåke var da en dyne og en overmadrass ble svidd ganske mørkebrune! Unger behøver ikke være store for å bruke flaskene (verken når de 'øver' i dusjen, ute på plenen midtsommers, eller den dagen de kan få bruk for den). Jeg har én gang hatt en annen bruk for dusjeflaska i en beslektet situasjon: Da jeg var litt uheldig med et varmt kokekar, grep jeg umiddelbart etter flaska og fikk kjølt ned huden, få sekunder etter forbrenningen. Trolig bidro det til å redusere skaden dramatisk.
Selvsagt har jeg 6 kg apparater i hver etasje - ikke bare fordi det er påbudt, også fordi de kan holde flammene tilbake mye senere i utviklingen. Men jeg har hatt anledning til å trene med pulverapparater i Sivilforsvaret, og vet godt (i motsetning til mange som aldri har forsøkt å bruke et slikt) hvor fort det går tomt. Det kan holde til å slukke et brann-tilløp, men ikke til å slukke en brann. I all hovedsak er også et pulverapparat et evakuerings-hjelpemiddel.
Jeg har konkrete planer om å få installert husbrannslage i begge hovedetasjer i huset mitt. En husbrannslange går ikke tom. Jeg ser mange scenarioer der den kan handtere adskillig mer kritiske situasjoner enn noe som kan handteres med pulver eller skum. Ulempen er at ungene skal være ganske store før de er i stand til å handtere den. Pluss, selvsagt, at det ikke er det du bruker når det tar fyr i frityrgryta eller sikringsskapet! (For meg er plasseringen av brannslangene langt unna både sikringsskap og kokeplater, men derimot nær masse treverk i bygningskonstruksjonen.)
Med en slik "tretrinns-rakett" er jeg antagelig bedre sikret enn de fleste, både mot små og store skader. Pulver-apparatene er der, men de små tilløpene blir tatt med vanntåke, de store med husbrannslange, på kjøkkenet er et branteppe som kan kvele brann i frityrgryte el.lign. Pulverapparatene er en del av beredskapen, men de dominerer ikke. Jeg er på vei over mot lavvolt belysning, så det er nettspenning i langt mindre andel av huset enn før; risikoen for at vann+elektrisitet skal skape fare har blitt betydelig redusert.
Selv om jeg gjennom Sivilforsvaret har vært tett innpå brennende biler for å trene slukking, og burde være litt herdet: Da jeg så videoen fra brannen på Støren sist lørdag fikk jeg frysninger! Avstanden mellom det du kan slukke med et skumapparat eller husbrannslange, og en fullt utviklet brann er enormt stor! Jeg finner ikke videoen her og nå, men stillbildene på http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/2017/07/29/Storbrann-i-leilighetskompleks-p%C3%A5-St%C3%B8ren-15084053.ece gir likevel et inntrykk. Et ekstremt skremmende inntrykk!
Som supplement kan de vel være greie, akkurat som jeg har mine barnevennlige 1-liters vanntåke-flasker plassert "overalt". Jeg kunne godt tenke meg å kjøpe en slik for å plassere rett ved komflyren, for f.eks. å handtere branntilløp i frityrgryte. Har du et brannteppe lett tilgjegelig gjør det mye av samme jobben (pluss en del mer: Har en person fått fyr i klærne, drukner du ikke vedkommende i skum), men det er ikke noe galt i å ha flere alternativer! Det er forbausende få som har branntepper tilgjengelig, og da kan et slikt mini-skum-apparat på kjøkkenet ha mye større betydning.
På soverom, stuerom etc. ser jeg på brannteppe, vann og (større) pulver/skum-apparater som bede egnet. Mini-skum-flasker er først og fremst til kjøkkenbruk, evt. også ved sikringsskap og andre områder der risikoen for brann i elektrisk anlegg kan være stor.
Har man vært på kurs og lært hva man bruker i hvilket tilfelle så kan den jo ha en fordel: Det går an å ha den innenfor rekkevidde så en liten brann kan dempes før man løper og henter en ordentlig slukker. Det er jo ikke alltid det passer å ha disse plassert i de rom der sannsynligheten for branntilløp er størst.
Jeg kjører Ole Brum Brum. CO2, skum og pulver. Ullteppe er som du nevner også utmerket. Bare pass på at det er ekte ull! Noen syntetiske materialer brenner som bare det. Får du så hevet vann på ullteppet så vil det både kjøle og kvele brannen.
For all del ta kurs / trening i bruk av slokkemidler. Hver gang ser jeg flere deltagere prøve å slokke flammene, ikke brannen. Selv om dette har blitt poengtert under instruksjonen. Det må være noe instinkt som fører til dette.
Wow. De 11 kg stålbeholderne for propan vi har på hytta veier noenogførti, opp mot 50 kg når de er nykjøpt, og når trykket er så lavt at de ikke koker lenger og returneres ca 40 kg, eller like over. 11 kg propan på 38-39 kg dunk?
Men pulverslokkerne våre som skal ha seks kg pulver veier 9,3. Der er det et langt bedre forhold mellom innhold og stål. Er pulverapparater vesentlig lettere enn både propandunker og skumapparater, pga lavere trykk inni?
(Alle vekter er veid med bagasjevekt fra Clas O, håndtak med display på toppen og krok under, maks kapasitet 50kg, muligens litt unøyaktig når propandunkene veier tett på maksvekta.)