1,725    1    0  

Dagbøter ved forsinkelse av ferdigstilt tomt?

 80     sør-norge     0
Vi har kjøpt en tomt, og bygd selv. I kontrakten står det at vei, vann og kloakk skal være ferdig 31.12.12.
Vi har ingen av delene ennå, og kommunen sier brukstillatelse ikke er aktuelt før området er sikrere (store steinmasser, gjerder osv).
Vi har tatt ut advokat, da vi ikke kommer noen vei. Hva er prosedyrene her? Kan vi kreve dagbøter?

   #1
 3,412     Akershus     0
Siden dere har advokat, så er kanskje dette en bra person å stille juridiske spørsmål?

Du sier ikke så mye om situasjonen.  Har dere en hovedentreprise med en kontraktspartner som skal fikse alt, eller har dere ulike kontrakter med husleverandør og graver?  Hva står det i kontrakten om forsinkelser?  Har dere hatt overtakelsesforretning?  Har dere betalt for arbeidene?  Hva er grunnen til at arbeidene med vei, vann og kloakk ikke er ferdigstilt?  Har dere kontrakt med noen på at temaene rundt steinmasser og sikring skal løses?  Det er vanskelig å gi tips før vi kjenner situasjonen. 

Bustadoppføringslova sier noe om dagbøter.  Om dette er relevant for ditt tilfelle eller ikke vet jeg ikke, men her er nå hva den sier:

§ 17. Forseinking
      Ytinga er forseinka dersom overtaking ikkje kan skje til den tida forbrukaren har rett til å krevje etter §§ 10 og 11. Det same gjeld dersom arbeidet eller delar av arbeidet ikkje er fullført eller heimelsoverføring ikkje skjer til dei tidene forbrukaren har rett til å krevje.
      Er ytinga forseinka, kan forbrukaren
a. krevje dagmulkt etter § 18,
b. heve avtalen etter § 20,
c. krevje skadebot etter § 19 eller § 22,
d. halde attende vederlag etter § 24.
      Dersom entreprenøren ikkje i tide oppfyller andre plikter etter avtalen, gjeld føresegnene om forseinking tilsvarande så langt dei høver, likevel ikkje føresegnene om dagmulkt.

§ 18. Dagmulkt
      Dersom overtaking ikkje kan skje til den tida forbrukaren har rett til å krevje etter §§ 10 og 11, kan forbrukaren krevje dagmulkt for kvar dag forseinkinga varer.
      Dersom ikkje høgare mulkt er avtalt, skal dagmulkta vere 1 promille av det samla vederlaget entreprenøren skal ha. Omfattar avtalen eigedomsrett til grunnen, skal lågaste sats likevel vere 0,75 promille. Dagmulkta skal ikkje i noko tilfelle vere mindre enn ein halv prosent av grunnsummen i folketrygda på det tidspunktet forseinkinga oppstod. Dagmulkt kan ikkje krevjast for meir enn 100 dagar.
      Forbrukaren kan krevje dagmulkt utan omsyn til økonomisk tap.
Signatur