7,125    29    7  

Er gips gips?

 2,987     Vestlandet     0
Fruen vil ha gips på alle veggar og i ta. Eg har ingen erfaring med gips, derfor håpar eg de kan oppklara litt for meg...

Eg har sett 11mm, 12mm, 12,5mm og 13mm gipsplater. Kva er forskjellen? Kva er standard? 

Er gipsplatene frå dei forskjellige produsentane like/av same kvalitet? 

Er standard breidde på platene 120cm? Og dei monterast med cc60?

Om lag kva er prisen på gipsplater? Er det nokon som har rekna ca kvm pris på gipsvegg inkl.  papirremsa, skruer og sparkel? 

Noko meir eg bør veta om gips? 

Framgangsmåten for gipsvegg trur eg at eg har nokonlunde oversikt over. 
Signatur

HSt
   #1
 37,220     Lillestrøm kommune     1
Det finnes

standarsgips
branngips (tung utgave av std)

fibergips (se Hunton) som virker som en mellomting mellom sponplate og gipsplate, men har egenskaper tilsvarende dobbel standard gips

Alle over er normalt i 12-13mn tykkelse området om det her er svensk/norsk standard som gir mange tykkelser vet jeg ikke

Gulvgips

Rehabgips, tynn snaut 1/2 part av std

Gu-gips tynn utendørs for  vindtetting

Takgips med synlige fasetter

Så finnes gips med fasett for sparkling på alle kanter og så har jeg sikkert glemt noen...

Størrelse fibergips er smal pga tunge plater samme med gulvgips
   #2
 528     Sarpsborg     0
1 lag gips med sparkel, remse og skruer, har vel ca kost på 100,- en plate er 2,9 kvadratmeter. dvs. 35,-/m2
  (trådstarter)
   #3
 2,987     Vestlandet     0
Takker for gode svar, folkens.

Fibergips og rehabgips har eg lest litt om. Det ser ut som noko eg ikkje har bruk for. Fibergips er svindyrt og rehabgips er vel for eksisterande veggar.

Er forskjellen på takgips og standard gips at takgips har sparkelkant på alle 4 sider? Har den kanskje mindre dimensjonar og?

Korleis er det med produsentar og kvaliter? Er det nokon ein bør styra unda? Eller er det hipp som happ og så lenge pøatene er lika tjukke, så kan dei brukast om kvarandre?

Det same med sparkel. Er det noko som ikkje er brukande?
Signatur
   #4
 528     Sarpsborg     0
Jeg prøver å holde meg til kjente merker, slik som Jotun på sparkel etc.
Når det gjelder gipsplater kjøper jeg det som er tilgjenglig der jeg handler, har ikke merket noen voldsom forskjell på standardgips. Dog misliker jeg å handle gipsplater som har blitt oppbevart utendørs.
HSt
   #5
 37,220     Lillestrøm kommune     0
Fibergips har fantastisk skruefeste. Og du kan spare tykkelsen på dobbelgips i f eks kjeller etg   Har hørt at overflaten er litt mer ru.

Noen som hjelper TS på tykkelser er det forskjell mellom produsenter/land ? Mulig det er lurt å holde seg til samme fabrikat/type på samne sted i prosjektet.
   #6
 5,569     0
Jeg har aldri tenkt over at det er ulike produsenter av like gipsplater, og aldri hørt om at det skal være noen store forskjeller. CC60 er best for vegg og platene er bygget for det (bredde 2x60 og oppmerking på midten slik at du treffer stender). For tak er det muligens andre regler. Alle sider av platene skal uansett være understøttet, både for vegg og tak.

Sparkel: Jeg ville holdt meg til én type per flate, i alle fall, slik at du ikke får teksturforskjeller. Selv om jeg tror at grovheten er viktigere enn produsenten akkurat her.
   #7
 6,704     Akershus     0
Har brukt sparkel fra flere produsenter og ikke merket noe spesiell forskjell. Jotun, Scanox, Gjøco og Nordsjø er merker jeg har brukt.

Lurer på om svensk gips er 13 mm. Norsk "standard" er vel 12.5.

Sjekk også platekantene når du plukker med deg gips. Noen ganger kan de være deformerte etter transport. Det lønner seg også å bruke beskyttelse på kantene om de skal stroppes fast på hengeren.

Ellers anbefaler jeg finsparkel når du skal legge i papirstrimmel. Den inneholder mer lim enn mediumsparkel.

   #8
 6,009     Finnmark     0
Fibergips koster dobbelt så mye som vanlig, og tilsvarer to lag gips........Så man sparer en arbeidsoperasjon........ Pluss at fibergips er mer solid Wink
Signatur
HSt
   #9
 37,220     Lillestrøm kommune     0
Ja jeg skal ha mer fibergips, lukker øynene og betaler. Men irriterende at påslaget i andre land ikke er 2x det virker som prisen i Norge nettopp er satt ut fra hva 2 lags gips ville ha kostet. Til garasje prosjekt hos bekjente så skal vi bestille fibergips med rette kanter som fugelimes iht leverandørens beskrivelse. Dermed ingen kantsparkling.