10,216    10    3  

Etterisolere etasjeskille for støydemping?

 547     0
Naboen min over meg har en forkjærlighet for musikk, da type trance.
Greit nok, men bassen høre veldig godt hos meg, selv om musikken hos han ikke står så alt for høyt på.
Bass og trinnlyd er det som kommer mest gjennom.

Har ikke vært inni taket mitt, men gulvet.
Der var det ett tynt lag gammel isolasjon, aner ikke hva det er men minner om glava med veldig lange tråder, ser for meg at støydempingen på denne er ikke-eksisterende.
Tipper det er akkurat det samme, om det er noe i det hele tatt, mellom etasjene. Det er en leilighet fra ~60 tallet, så det er ikke betong men ren treverk.

Da takhøyden er rett under 240 kan jeg ikke bygge ned noe, det er egentlig for lavt allerede.
Så, tenkte på å blåse inn rock-wool i taket, utelukkende for støydemping. Noen som vet ca-pris på dette?

Eller er det noen andre ting? er kun bass som er problemet
Signatur

   #1
 15     Norge     0
Jeg har trefiberisolasjon i både vegger, tak og gulv. Har aldri fått høre noe fra leietakerne i underetasjen. Vil anbefale dette på det sterkeste. Vi brukte et svensk produkt kalt termoträ og brukte firmaet trefiber AS. De var utrolig billige og dyktige.

Lenke til leverandøren: www.trefiber.no
Signatur
   #2
 25,370     Akershus     0
Hverken Glava, Rockwool eller termotre antas å ha noen særlig lyddempende effekt, de er for lette.

Alle anvisninger for lydisolering av etasjeskille inneholder gips, sand, leire og lufttetting.

Glava har jeg sett i lyddøde testrom, men da var Glavaen utformet som kegler i en dybde på ca 90 cm oppsatt på betong. Neppe aktuelt her.
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
Både Glava og Rockwool og sikkert også andre isolasjonsmaterialer som termotre demper lyd bedre enn tomme/luftfylte hulrom. Luftfylte rom kan tvertimot forsterke lyd, som kassen på en akustisk gitar, eller en høytalerkasse. Men det aller viktigste er å tette eventuelle hull og sprekker der luftlyd kan gå rett gjennom.

Det vil det neppe skade å blåse inn isolasjonsmateriale. Det kan hjelpe, selv om tyngre materialer  og/eller lydhimling med dobbel gips hengt i lydbøyler vil være ennå bedre.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 547     2
Har planer om å legge gips-tak også, men dette vil jo ha veldig begrenset effekt uten bøyler. Med bøyler og 2 lag gips, som er sterkt anbefallt, så bygger jo dette ned en del, noe som ikke er lov(?) når takhøyden er så lav som den er.
Har planer om å rive hele stua å bygge opp igjen på nytt, så har en del frihet mtp. støydemping.
Signatur
   #5
 5,337     Tromsø     1
Tja, loven (eller forskriftenes) krav til høyde er minimum 220cm, mens 240 er anbefalt? Du vinner også litt på å rive gammelt tak og gulv før du pusser opp på nytt, i alle fall hvis det har vært pusset opp lag på lag før.

Vær også obs på krav til brannskiller hvis du tukler med skillet mellom boenheter.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 547     0
Er ikke brannskille der fra før, men sikkert fortsatt noe å tenke på?
Rockwool er så vidt jeg har sett godkjennt i skillet?

Har målt fra plankene som holder evt. isolasjon på plass i taket til gulvet som gjør at jeg ikke går på isolasjonen under gulvet. Har lite lyst til å fjerne plankene i taket, for jeg må jo ha noe der uansett. 239 er det da, mtp. at jeg skal ha parkett oppå det jeg har nå så blir det enda mindre.
Er altså bare noe å tjene om jeg fjerner taket helt, så bjelkene er fremme.

Signatur
   #7
 5,432     Akershus     0
Du har absolutt noe å tjene på å fjerne eksisterende tak. Da kan du legge ny isolasjon og legge sekundærbjelkelag mellom eksisterende bjelker.

Lager du innhakk i sekundærbjelkene slik at de ligger f.eks 1 - 1,5 cm lavere enn eksisterende bjelker oppnår du mye lyddemping uten å senke romhøyden særlig. Med 2 lag gips kommer taket da ca 25 mm lavere enn idag.

Det medfører en del ekstra jobb med isoleringen da du må kutte til mye slik at det fyller alle hulrom, anbefales, og jeg tror du vinner mye med denne løsningen.

Uten å være ekspert på lyddemping, tror jeg basslyd er noe av det vanskeligste å beskytte seg mot. Dagens lydanlegg er helt hinsides fornuftige grenser. Tror du i tillegg bør be naboen om å dempe bassen og eventuelt sette høytalere/sub på en dempende plate. Fortell vedkommende om plagene dine og fortell hva du tenker å gjøre. Da forstår han/hun kanskje at det er greit om det gjøres noe fra begge parter.

   #8
 264     0
En ting er sikkert, har du tomrom i gulvet er det helt utrolig hvor mye lyd det kommer igjennom.
Som en sa over her, blir som en slags forsterker.
Jeg har gammelt tregulv i andreetasje som jeg nå har tømt for møle, og mengden lyd som kommer igjennom fra stua er helt hinsides.
Spesielt bass.

Hvordan ville det vært å fylt det med lecakule O_o? Vet det blir brukt som isolasjon, men vil det virke lydisolerende?
  (trådstarter)
   #9
 547     0
Har funnet "feilen", ledningene til subben min satt ikke skikkelig i, så den ga ikke lyd fra seg.
Har en center-høytaler som gir fra seg en del, så jeg har ikke tenkt over det før jeg skulle bytte routeren som står i nærheten.

Nå overdøver jeg bassen hans og dermed tenker jeg ikke over det. Er ikke snakk om "diskotek-høyt", men vanlig lyd som jeg skrur opp litt om bassen hans blir plagsom :)

Men, rimlig lyd-demping er fortsatt veldig interessant.
Har vært i taket, der er det bare luft og ett lag papp


kaffekanne: Er ingen lyd-teknikker, men lecakuler har jeg liten tro på. Er jo veldig mye luft mellom kulene som lyden kan bevege seg i.
Signatur
   #10
 3,412     Akershus     0

kaffekanne: Er ingen lyd-teknikker, men lecakuler har jeg liten tro på. Er jo veldig mye luft mellom kulene som lyden kan bevege seg i.


Akustikk er et felt hvor sunn fornuft av og til ikke er nok. 

Ja, det er mye luft mellom kulene som lyden kan bevege seg i.  Men det er også mange kuler i veien.  Et lag med løs leca skal ikke være veldig tykt før man ikke kan se særlig mye gjennom det.  En del av lyden vil reflekteres en eller flere ganger, og hver gang vil noe absorberes.  Leca er ganske porøs, så den kan "suge" opp endel lyd.  Noe lyd vil reflekteres tilbake til kilde-siden.  Ved høyere frekvenser vil noe av lyden kunne trenge å ta "omveier" som er lengre enn andre på en slik måte at forskjellen i gangavstand begynner å nærme seg en halv bølgelengde; dermed vil deler av lyden komme fram i motsatt fase av hverandre og derved kansellere.  Lyd som forplanter seg gjennom selve leca-kulene vil gå fortere enn lyd i luft, så også der kan litt av motfase-effekten komme inn. 

Det finnes helt klart materialer som demper lyd bedre enn Leca, men man kan også oppleve at selv forholdsvis tynne lag med leca kan stoppe 80 % av lydenergien. 

Det er nok sjelden man bruker Leca primært for lyddempende effekt; mer typisk vil lyddemping være ett element i en pakke med flere ønskede effekter: Mekanisk styrke, varmeisolasjon og så videre. 
Signatur