#11
 5,570     0
Jeg sverger til bløt papirremse. Bløter remsen skikkelig i en bøtte vann.

Legger sparkel i skjøten (ikke for mye, skal helst bare dekke underlaget med et par mm). Drar remsen opp av bøtta (stramt) mellom to fingre slik at overskytende vann blir igjen i bøtten, og legger den rett i (bløt) sparkel. Strammer den opp ved å dra over med sparkelskje, starter på midten og drar nedover/oppover derfra. Snu sparkelskje vertikalt og gjør samme sidelengs - starter på midten, og drar (forsiktig) utover til begge sider. Her blir det oftest litt justering, siden våt remse sklir ganske lett frem og tilbake i bløt sparkel. I denne prosessen er det viktig at remsen sitter dypere enn gipsplaten utenfor falsen. Sjekkes lett med bred sparkelskje.

Når remsen sitter der den skal sitte, drar jeg et lite slør med sparkel over den slik at den fortsatt er godt synlig, men likevel dekket av sparkel. Dette forhindrer blæredannelse. Jeg er usikker på hvorfor, men jeg antar at remsen i friluft tørker for raskt i forhold til sparkelen (eller noe slikt) (det funker i alle fall bra). Lar det tørke til det er helt tørt (ingen temperaturforskjell mellom sparkel og gipsvegg - våt sparkel kan kjennes "tørr", men vil være tydelig kaldere enn gipsen).

PS! Dersom man likevel ikke får dette til, og får blærer i remsen, kan man slik beskrevet i forrige innlegg skjære bort blærene med en skarp tapetkniv. Da er det best å gjøre dette før sparkelen er helt tørr. Den skal være herdet, men fortsatt "myk" nok til å lett kunne skjæres bort.

Så er det neste lag sparkel, ny tørkerunde, og puss. Evt enda en runde sparkling/pussing. Det er viktig at man ikke må pusse så mye at remsen blir synlig. Den skal for alltid være dekket av sparkel.

For hjørner er det smart å brette papirremsen på midten først, slik at den passer i hjørnet. Jeg pleier å brette den helt over, slik at den blir dobbel - med halv bredde. Strekker ut, og sparkler fast remsen nedover langs hjørnet på den ene siden først, før den brettes tilbake og den andre siden tas. Fordelen med å gjøre det slik er at man da kan dra sparkelskje nedover uten å skjære remsen i stykker med (det skarpe) hjørnet av sparkelskjeen. For å unngå blærer, strekkes også hjørneremsen ut fra midten (hjørnet) og utover til begge sider. Når remsen er stram og fin, og ligger riktig, godt inne i hjørnet, legges et tynt slør sparkel over og det tørkes til helt tørt.

Jeg har prøvd og feilet mye, det skal sies, men det skal ikke veldig mange forsøk til før man innser at papirremse ikke er så vanskelig.