Har du røykvarsler på soverommet?

Ja, i alle soverom. - 83 svar
59.3%
Bare i noen av soverommene. - 18 svar
12.9%
Nei. - 39 svar
27.9%
Totalt 140 svar på denne avstemningen
   #11
 5,188     Østlandet     0


- Bruk optisk røykvarsler. De gamle, ioniske røykvarslerne reagerer senere på ulmebranner som utvikler lite flammer, men mye giftig røyk.
Mitt tips er at man har en mix av gamle ioniske og nye optiske.
Signatur

   #12
 923     0
I dag har jeg en i stue i 1 etg og en i gang utenfor soverom i 2. etg.
Har vurdert litt utbedringer på den fronten.
Skulle vel hatt på hvert soverom(3) og kjøkken i tillegg, også seriekoblet.

Hva må man tenke på å gi for ett helt greit(ikke dyre fancy greier) opplegg med 6 røykvarslere.
   #13
 6,704     Akershus     0

I dag har jeg en i stue i 1 etg og en i gang utenfor soverom i 2. etg.
Har vurdert litt utbedringer på den fronten.
Skulle vel hatt på hvert soverom(3) og kjøkken i tillegg, også seriekoblet.

Hva må man tenke på å gi for ett helt greit(ikke dyre fancy greier) opplegg med 6 røykvarslere.


Koster ikke mer enn noen hundrelapper. Selges i pakker av to eller tre stk. på elektrosjapper og byggevareforhandlere. Kan selvsagt seriekobles "på tvers" av pakkene så lenge det er samme typen.

Jeg har for øvrig kjøpt alle (optiske) røykvarslere jeg trenger for å få anlegget ferdig (2 soverom, en stue og et kjøkken), men har ikke helt fått meg til å installere dem. Må prioriteres.
If
  (trådstarter)
   #14
 47     0

Skulle vel hatt på hvert soverom(3) og kjøkken i tillegg, også seriekoblet.


Røykvarslere på kjøkken og bad er ikke å anbefale. Da kan jeg love deg at du vil bli rimelig irritert etterhvert. De optiske røykvarslerne vil løse seg ut i både tide og utide på grunn av at de «ser» matos og damp. Det er ikke noe krav om røykvarsler i disse rommene – og altså heller ikke noe vi anbefaler.

Med optiske røykvarslere i de andre rommene du bruker og sover i, bør du være godt dekket. Er de seriekoblet i tillegg, blir jeg ekstra glad!

Tørrkoking er dessverre en hyppig brannårsak i Norge. Selv om røykvarsler ikke passer kjøkken helt, anbefaler jeg såkalt komfyrvakt varmt til alle. Tidligere var dette et sikkerhetsprodukt som nok gjerne ble sett på noe som passet eldre. I dag ser jeg flere og flere i alle aldre som har komfyrvakt. Jeg tror de fleste har opplevd å glemme ei gryte på kokeplata?

Visste du forresten at søvnige unge menn som steker bacon eller varmer frossenpizza til etter-nachspiel-mat er i en utsatt gruppe? Les mer om hva noen kollegaer av meg sier om den risikofylte nattmaten her.

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
   #15
 5,569     0

Røykvarslere på kjøkken og bad er ikke å anbefale. Da kan jeg love deg at du vil bli rimelig irritert etterhvert.


+1

Arbeidsgiver har plassert oss i et leiehus for noen år. Her er detektor montert i overgangen mellom kjøkken og stue, rett over stekeovn. Brannalarmen utløses når det kommer litt ekstra os ut fra steikeovnen, og den er direktekoblet til brannvesenet.
   #17
 923     0
Komfyrvakt har jeg, det er jo ett krav på nyinstallasjoner, jeg har likeledes opplevd at røykvarsler i 2 etg har gått av pga stekepanne som tørrkoket(ett nugattiboks som hadde hvnet akkurat på knapp til av/på og + for den aktuelle plata), da var komfyrvakt ute av drift pga teknisk problem. Jeg var i ett soverom, og det var mildt sagt røykfullt.

Er det virkelig så stort problem med røykvarsler på kjøkken, ikke får man noen med mindre følsomhet heller? Er jo det rommet i mitt hus med mest tekniske ting som potensielt kan ta fyr.

Noen her som har linker til greie sett som de har testet selv og kan anbefale. Trenger ikke være nettbutikk, om det er noe landsomfattende som selger.

   #19
 615     Øvre Eiker     0
Og husk å teste at de sammenkoblede røykvarslerne faktisk funker sammen. Jeg kjøpte en pakke på Elkjøp for noen år siden, som de sa de solgte mange av. De funket helt fint hver for seg, men det nyttet ikke å få dem til å bråke i kor. Jeg tok dem med tilbake til butikken og ble stående lenge sammen med butikksjefen å prøve både de jeg hadde kjøpt og en tilfeldig annen pakke uten å få dem til å bråke i kor. De lovte da å fjerne resten fra butikken, men av alle de som hadde kjøpt før var det tydeligvis ikke mange nok som hadde klagd til at de hadde tatt affære før.
If
  (trådstarter)
   #20
 47     0

Og husk å teste at de sammenkoblede røykvarslerne faktisk funker sammen.


Takk for at du trekker fram poenget med testing etter montasje. Veldig bra! Røykvarslere som ikke fungerer, er falsk trygghet.

Og her som ellers: Kvalitet henger som regel sammen med pris.

Seriekoblede varslere som bruker trådløs teknologi kan støte på fysiske hindringer i boligen, slik at signalene kan bli svekket og nå dårlig fram til hverandre. For eksempel kan tykke betongvegger med armering gjøre det vanskeligere for varslerne å kommunisere fram og tilbake. Akkurat samme problematikk som for trådløst nett i hjemmet. Mange kjenner seg nok igjen med dårlig nettdekning i deler av boligen.

Du merker det raskt når du mister nettkoblingen og ikke får lest nettavisene og oppdatert Facebook, men med de trådløse røykvarslerne kan du tro at alt er i sin skjønneste orden når det ikke er det. Derfor er jevnlig sjekk av varslerne alltid nyttig.

Et poeng ved kjøp: En god pekepinn på om varsleren er av god kvalitet, er gjerne at den har en gjennomarbeidet bruksanvisning på norsk. Kjøp varslerne dine hos en seriøs forhandler. Røykvarslere er ikke noe man kjøper i bakgårdsbutikker og hos postboksselskaper.

Siden noen allerede i tråden har spurt om tips om hvor man kan kjøpe gode varslere, tar jeg meg den frihet å peke på Ifs egen sikkerhetsbutikk. Der finnes det et svært stort utvalg og varslere for ethvert behov. Du finner nettbutikken vår her.

Advarsel: Er du opptatt av sikkerhet hjemme, kan du lett bruke en del tid på disse sidene, for det finnes utrolig mye spennende og bra på markedet. Jeg visste for eksempel ikke før i går at det finnes narkosegassvarsler (!?!?) å kjøpe!

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur